Έκρηξη αυταρχισμού Μητσοτάκη με ανοίκεια επίθεση κατά του Βούτση (Video)

Έκρηξη αυταρχισμού Μητσοτάκη με ανοίκεια επίθεση κατά του Βούτση (Video)

Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε με τέτοια θεσμική αναίδεια σε πρόεδρο της Βουλής.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπέδειξε εν εξάλλω στον Ν. Βούτση να κατέβει από την έδρα, φτάνοντας στο σημείο να απαιτεί να προεδρεύσει ο ίδιος για να… επιβάλλει την τάξη.

Με ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα λόγω της αντίδρασης βουλευτού της συμπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε εκτός ορίων, μεμφόμενος τον Νίκο Βούτση ότι δήθεν δεν μπορεί να επιβληθεί του Σώματος. Με πρωτοφανή αυταρχισμό, ο κ. Μητσοτάκης αυτoαναγορεύτηκε πρόεδρος της Βουλής και φώναζε –κουνώντας το δάχτυλο- ότι θα… επιβάλλει εκείνος την τάξη, αφού δεν μπορεί ο κ. Βούτσης.

Η έντονη λεκτική αψιμαχία διάρκειας περίπου 3 λεπτών έληξε με την αποστομωτική απάντηση του Ν. Βούτση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντάς του ότι εδώ και 4 χρόνια η ΝΔ βρίσκεται σε… προεκλογική περίοδο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τεχνάσματα μετά από τις συνηθισμένες κοινοβουλευτικές του αβελτηρίες προκειμένου να κερδίσει ένα χειροκρότημα ως αντιστάθμισμα της ελλειμματικής πολιτικής του παρουσίας.

Ο τεταμένος διάλογος λέξη προς λέξη:

Μ: Είπατε κάτι; Αν είστε κουρασμένη μπορείτε να περάσετε έξω… (σ.σ. απευθυνόταν σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ)

Β: Παρακαλώ μην κάνετε υποδείξεις…

Μ: Σας παρακαλώ, υποδείξεις τέτοιες όχι σε εμένα. Να περάσετε έξω.

Β: Εγώ προεδρεύω, δεν προεδρεύετε εσείς και δι’ εμού να μιλάτε. Σας το ‘χω ξαναπεί.

Μ: Δεν δέχομαι υποδείξεις κ. πρόεδρε, να κάνετε καλά τη δουλειά σας.

Β: Θα δέχεστε υποδείξεις…

Μ: Σταματήστε να φέρεστε σαν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά πια…

Β: Θα δέχεστε υποδείξεις, καταλάβατε; Αφήστε αυτό το ύφος…

Μ: Δεν θα μου υψώνετε τον τόνο της φωνής σας, κάντε τη δουλειά σας αλλιώς κατεβείτε και πηγαίντε κάτω.

Β: Τι λέτε κ. Μητσοτάκη; Αυτόν τον αυταρχισμό αλλού. Όχι στον πρόεδρο της Βουλής, καταλάβατε;

Μ: Κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας τώρα. Να κατεβείτε κάτω αν δεν μπορείτε.

Β: Δεν καταλαβαίνω, τεχνητή ένταση κάνετε; Γιατί το κάνετε αυτό;

Μ: Γιατί δεν μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη ή επειδή δεν μπορείτε να την επιβάλλετε την τάξη. Γι’ αυτό. Γιατί μεροληπτείτε συστηματικά εις βάρος της ΝΔ.

Β: Κύριε Μητσοτάκη έχετε άδικο και δεν μπορείτε να συμπεριφέρεστε με τέτοιον τρόπο. Σας έχω πει επανειλημμένα ότι δια του προέδρου της Βουλής ζητάτε το λόγο.

Μ: Γιατί ουρλιάζετε;

Β: Δεν ουρλιάζω, σας λέω ευθύτατα ότι όταν μιλάει κάποιος συνάδελφος επιβάλλουμε εμείς την τάξη.

Μ: Όταν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά ασχημονούν και δεν λέτε κουβέντα, τότε θα την επιβάλω εγώ την τάξη.

Β: Καθόλου δεν ασχημονούν. Δεν βρίσκεστε σε τάξη σχολείου ούτε σε συνέδριο της ΝΔ. Σιγά μην επιβάλλετε και την τάξη εδώ μέσα.

Μ: Είμαστε στη Βουλή με έναν πρόεδρο ο οποίος εδώ και πολύ καιρό έχει αποποιηθεί το ρόλο του.

Β: Καθένας το ρόλο του κ. Μητσοτάκη…

Μ: Κι εμείς σε προεκλογική περίοδο.

Β: Εσείς είστε τέσσερα χρόνια σε προεκλογική περίοδο (σ.σ. παρατεταμένα χειροκροτήματα από τα έδρανα της συμπολίτευσης).

Πηγές της ΝΔ για το περιστατικό με τον κ. Βούτση

Η δημόσια αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, μόνον τυχαία δεν προκλήθηκε σήμερα, ανέφεραν πηγές της ΝΔ.

Όπως επισήμαιναν, η συγκεκριμένη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκστόμισε μια άκρως προσβλητική φράση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία, ενώ προφανώς άκουσε και ο κ. Βούτσης, δεν την ανακάλεσε ονομαστικά στην τάξη, «κάτι που, αντιθέτως, συνηθίζει, όταν πρόκειται για βουλευτές της ΝΔ».

Δεν ήταν όμως μόνον αυτή η αφορμή της σημερινής αντιπαράθεσης, σημείωναν και ανέφεραν πως ο κ. Βούτσης συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραβιάζοντας προκλητικά την θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων.

Πηγές της ΝΔ επικαλούνταν τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν, όπως έλεγαν, «ότι ο κ. Βούτσης πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ, με εκείνον του πρόεδρου του Βουλής».

– Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχει ζητήσει εδώ και μήνες η ΝΔ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της, «γιατί προφανώς οι δύο αυτές συζητήσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ».

– Ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και αδιαφορεί όταν το επισημαίνει η ΝΔ.

– Μεροληπτεί προκλητικά σε βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές.

– Αρνείται κατ’ επανάληψη την κλήτευση προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παραβιάζοντας κατάφορα τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Ως ενδεικτική, τέλος, της συμπεριφοράς του κ. Βούτση, οι ίδιες πηγές επικαλούνταν, «όχι μόνον το συχνότατα απαξιωτικό ύφος του προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης» αλλά ακόμη και την καταληκτική φράση που είπε στον πρόεδρο της ΝΔ περί του αιτήματος των εκλογών. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, και μόνον αυτή η φράση δικαίωσε πλήρως την κριτική που του άσκησε από το βήμα της βουλής ο κ. Μητσοτάκης, ότι συμπεριφέρεται «ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου».

Απάντηση συνεργατών του κ. Βούτση

«Όλοι είδαν και αντιλήφθηκαν ποιος σέβεται τον ρόλο και την θεσμική του συμπεριφορά», απάντησαν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, συμπληρώνοντας: «Ουδέν άλλο σχόλιο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter