«Εκρηκτική» ακρίβεια – Στο 3% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

«Εκρηκτική» ακρίβεια – Στο 3% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το κύμα της ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το μήνα Οκτώβριο επιταχύνεται, κινούμενος με 3% έναντι 2,4% του Σεπτεμβρίου, επίπεδα που είχαν να καταγραφούν στη χώρα μας από το 2008, όταν ο βασικός μισθός ήταν κατά 18% υψηλότερος από τον παρόντα και η χώρα ζούσε ακόμη στην εποχή των παχιών αγελάδων.

Ακόμη χειρότερο και πιο ανησυχητικό για τις διαστάσεις που μπορούν να προσλάβουν οι ανατιμήσεις μέσα στους επόμενους μήνες είναι το γεγονός πως ο ρυθμός με τον οποίον αυξάνονται το τελευταίο δίμηνο οι τιμές είναι ο πιο γρήγορος από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, το 1997.

20% αύξηση στις τιμές παραγωγού της βιομηχανίας

Συν τοις άλλοις, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πολύ μεγάλη άνοδο, κατά 19,9% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, έναντι μείωσης 8,6% που είχε σημειωθεί κατά το προηγούμενο έτος. Οι αυξήσεις αυτές στα βιομηχανικά αγαθά  αναμένεται να περάσουν στους καταναλωτές μέσα στους επόμενους μήνες, και μαζί με τις αυξήσεις στα τρόφιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα να οδηγήσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε πλήρη εκτροχιασμό.

Στο 10%-20% οι αυξήσεις στα τρόφιμα

Οι αυξήσεις σε πολλά τρόφιμα κινούνται ανάλογα το είδος ήδη περί το 10% με 20%. Υψηλότερες είναι οι αυξήσεις στα νωπά λαχανικά, τα εγχώρια κρέατα, το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, και χαμηλότερες είναι οι αυξήσεις σε ζυμαρικά σε ζυμαρικά, τυριά και αναψυκτικά.

45% στο  πετρέλαιο θέρμανσης

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή για τις 15 Οκτωβρίου – οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του καυσίμου για τη χειμερινή σεζόν, ήταν στο 1,16 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 45% ψηλότερα από πέρσι όπου η τιμή εκκίνησης ήταν στα 0,798 ευρώ το λίτρο.

25%-35% στα καύσιμα

Οι αυξήσεις στα καύσιμα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά είναι της τάξης του 25% ως 35%. Η τιμή της απλής αμόλυβδης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, είναι αυξημένη κατά 24% σε σχέση με το 2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 1,42 λεπτά το λίτρο τον Οκτώβριο του 2020, διαμορφώνεται τώρα σε 1,75 λεπτά. Η τιμή της απλής αμόλυβδης στην Αττική ξεπερνά τα 1,73 λεπτά και στη Θεσσαλονίκη κινείται κοντά στα 1,72 λεπτά. Ιδιαίτερα οξυμένη είναι η κατάσταση στην περιφέρεια και δη στα νησιά, όπου η τιμή της απλής αμόλυβδης προσεγγίζει και κατά περιοχές ξεπερνάει τα 2 ευρώ το λίτρο. Ιδιαίτερα «τσιμπημένη» είναι και η τιμή του πετρελαίου κίνησης, που σε σχέση με το 2020, έχει αυξηθεί κατά 33%.

189% η αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια

Αλλά εκεί που οι αυξήσεις έχουν προσλάβει τον πιο εκρηκτικό χαρακτήρα είναι στο ηλεκτρικό ρεύμα όπου για τρεις τουλάχιστον λόγους (εισαγωγή του target model, απολιγνιτοποίηση με ενίσχυση του ρόλου του φυσικού αερίου, ράλι τιμών φυσικού αερίου) οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε ένα χρόνο έχουν τριπλασιαστεί, φτάνοντας τον Σεπτέμβριο 2021 τα 134,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 46.6 ευρώ ανά μεγαβατώρα του Σεπτεμβρίου 2020.

Υπό την πίεση όλων αυτών των ανατιμήσεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά, υποστηρίζοντας ότι τα νοικοκυριά δεν πρέπει να ανησυχούν για τις αυξήσεις των τιμών στην αγορά  όχι μόνον γιατί δεν είναι μεγάλες, αλλά και γιατί συνοδεύονται από παράλληλη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, κατά  7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 (που ήταν ωστόσο το τραγικό οικονομικά τρίμηνο του μεγάλου lock down).

Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική αφήγηση, την οποία παρουσιάζει συχνά πυκνά στις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, ο Υπουργός  Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, υπάρχει πράγματι «έκρηξη του πληθωρισμού στην ενέργεια παγκοσμίως και στην Ελλάδα»,  αλλά «η κυβέρνηση βρίσκεται πάνω από το πρόβλημα και αν χρειαστεί να παρέμβει θα το πράξει» και «σε όλα τα άλλα είδη δεν υπάρχει πρόβλημα αφού οι τιμές έχουν πέσει».

«Το κύμα ανατιμήσεων», επισημαίνει η Έφη Αχτσιόγλου, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, «αφορά πλέον, εκτός από την ενέργεια, τρόφιμα και βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης» και «επικάθεται στις δυσκολίες που δημιούργησε σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις η περίοδος της πανδημίας, λόγω μείωσης εισοδημάτων, τζίρου και σώρευσης χρεών», με αποτέλεσμα ένα στα τρία νοικοκυριά να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές δαπάνες διαβίωσης, ενώ «μέσα στη δίνη της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση εκχωρεί τη ΔΕΗ σε ιδιώτες, αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter