Μεγάλη ανησυχία έχει πυροδοτήσει το επιδημιολογικό αποτύπωμα, η πίεση στο ΕΣΥ και το αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «απαντά» με μπαράζ συσκέψεων με σκοπό να «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Δείτε επίσης: Ο πανικός από την εξάπλωση της πανδημίας παραλύει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου, με την επιστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη από τη Γλασκώβη, στον απόηχο του «μαραθωνίου» συσκέψεων τη Δευτέρα. Σε αυτό το μήκος κύματος, την Τετάρτη θα συνεδριάσει και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να υιοθετηθεί η γραμμή που θα ακολουθηθεί στο μέλλον για την αναχαίτιση της πανδημίας στη χώρα.
Ωστόσο, η αμηχανία της κυβέρνησης είναι έκδηλη που πλέον έρχεται αντιμέτωπη, πέρα από την κριτική της αντιπολίτευσης, και με τη λαϊκή δυσαρέσκεια καθώς η προοπτική νέων περιοριστικών μέτρων μόνο θετικά δεν εκλαμβάνεται από τους πολίτες. Βέβαια, κυβερνητικά χείλη διατείνονται πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για καθολικό lockdown ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι ενδεχόμενη επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών.
Ρεκόρ κρουσμάτων – 52 θάνατοι και ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ
Ολοένα και λιγοστεύουν οι αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας ειδικά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι προειδοποιούν πως τα κρούσματα θα εκτοξευθούν τις επόμενες ημέρες και το ΕΣΥ θα πιεστεί ακόμα περισσότερο.
Η προειδοποίηση των ειδικών ωστόσο έγινε τραγική πραγματικότητα τη Δευτέρα με τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτινάσσεται πάνω από τα 5.000 (ημερήσια) κρούσματα, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 15,35% των διασωληνωμένων είναι άτομα πλήρως εμβολιασμένα. Αντίθετα η μεγάλη πλειονότητα των διασωληνωμένων ή 84,65% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν ήταν 5.449 , εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 747.595 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 143 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 52.
Και πάλι μέτρα
Έτσι, η χώρα συνεχίζει να κάνει βήματα προς τα πίσω, με την κυβέρνηση να εξετάζει την επιβολή νέων μέτρων χωρίς ωστόσο να μιλά για καθολικό lockdown με σκοπό να ανακόψει την ανοδική πορεία των κρουσμάτων.
Ένα λοιπόν από τα μέτρα που εξετάζεται είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των εστιατορίων μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, θα υπάρξει αυστηροποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα κυρίως στην εστίαση και στη διασκέδαση με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες.
Σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης δεν αποκλείεται επίσης η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή να επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Για τους ανοιχτούς χώρους είναι πιθανό να υπάρξουν πιο αυστηρά πρωτόκολλα για τους εξωτερικούς χώρους.
Στο τραπέζι των προτάσεων είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Δηλαδή να πάνε στα δύο test σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή ακόμα και στα τρία για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.
Επίσης, από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα δέχονται καθημερινά μηνύματα στο κινητό τους (όπως αυτό έχει δηλωθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην ΗΔΙΚΑ) τα οποία θα τους υπενθυμίζουν την αξία του εμβολιασμού αλλά την κακή εξέλιξη της νόσου Covid εφόσον μολυνθούν. Ωστόσο, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος δε βρίσκει καθόλου καλή τη συγκεκριμένα ιδέα.
«Δεν είναι καλή ιδέα (σ.σ. η καθημερινή αποστολή SMS), δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους; Το SMS; Οταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;», διερωτήθηκε. Εκτίμησε δε ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. «Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά. Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας».