Έκρυθμη η κατάσταση στη Νότια Αφρική μετά τη φυλάκιση του πρώην προέδρου Ζούμα

Έκρυθμη η κατάσταση στη Νότια Αφρική μετά τη φυλάκιση του πρώην προέδρου Ζούμα

Ταραχές, φωτιές και πλιάτσικο σημειώνονται από την Δευτέρα στην Νότια Αφρική, με τις εικόνες από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας Ντέρμπαν να δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε πολυκαταστήματα. Οι νεκροί από τις εντάσεις ανέρχονται σε 26, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανατολικής περιφέρειας ΚουαΖούλου-Νατάλ, Σίλε Ζικαλάλα. 750 έχουν συλληφθεί.

Δημόσιοι αξιωματούχοι κάνουν έκκληση για παύση των ταραχών ενώ έχουν επιστρατευτεί χιλιάδες στρατιώτες για την επιβολή της τάξης. Ο πρόεδρος της χώρας, Σύριλ Ραμαφόσα είπε πως η βία και τα επεισόδια που διαδραματίζονται είναι δίχως προηγούμενο τα 27 χρόνια μετά το τέλος του καθεστώτος απαρτχάιντ στην χώρα.

Οι ταραχές εντοπίζονται κυρίως σε δύο περιφέρειες: την Χάουτενγκ, όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ, η πρωτεύουσα και οικονομικό κέντρο της χώρας. Η άλλη είναι η ΚουαΖούλου-Νατάλ, η πατρίδα του Τζέικομπ Ζούμα.

Ο Τζέικομπ Ζούμα είναι πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής που κατηγορείται για διαφθορά. Του επεβλήθη ποινή 15 μηνών για περιφρόνηση του δικαστηρίου, αφού αγνόησε δικαστική εντολή για έρευνα σε κατηγορίες διαφθοράς επί της εννιάχρονης κυβερνητικής του θητείας. Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση του απαρτχάιντ που ένας πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής οδηγείται στην φυλακή.

Ο ίδιος, όπως και οι υποστηρικτές του, λέει ότι είναι το θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών ενορχηστρωμένο από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter