ΕΚΤ: 40% μείωση πλούτου στα ελληνικά νοικοκυριά

ΕΚΤ: 40% μείωση πλούτου στα ελληνικά νοικοκυριά

Η συγκέντρωση του πλούτου ανάμεσα στα πλουσιότερα νοικοκυριά της ευρωζώνης έχει αυξηθεί μετά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, παρόλο που τα επίπεδα πλούτου μειώθηκαν οριζόντια λόγω των χαμηλότερων τιμών ακινήτων, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Το 5% των νοικοκυριών της ευρωζώνης, που είναι και τα οικονομικά ισχυρότερα, κατείχαν το 37,8% του καθαρού πλούτου το 2014, συγκριτικά με 37,2% το 2010 ενώ το 5% που είναι τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά κατείχαν μόνο χρέος, ανέφερε η έρευνα της ΕΚΤ με δείγμα 84.000 νοικοκυριά.

Ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά περίπου 10%, στα 104.100 ευρώ, στα τέσσερα χρόνια έως το 2014, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών ακινήτων, ιδιαίτερα για το 5% του πληθυσμού που είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, ανέφερε η ΕΚΤ.

Το παρατεταμένο πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης έχει επιδεινώσει τις ανισότητες και σε επίπεδο κρατών, καθώς χώρες της περιφέρειας, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες, ενώ άλλες στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία, ανέκαμψαν γρηγορότερα.

«Η αλλαγή ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου ο μέσος όρος μειώθηκε κατά περίπου 40% … αλλά είναι επίσης μεγάλη στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου μειώθηκε περισσότερο από 15%», ανέφερε η ΕΚΤ Στον αντίποδα, ο μέσος όρος του πλούτου στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 10% την ίδια περίοδο. Αύξηση καταγράφηκε επίσης, στην Αυστρία, την Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Είσοδος στο “κλάμπ” του 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών εξασφαλίζεται μετά το κατώφλι των 496.000 ευρώ και άνω, ενώ κατά την εξεταζόμενη τετραετή περίοδο, τα φτωχότερα νοικοκυριά είχαν μέσο όρο περιουσίας 1.000 ευρώ ή και λιγότερα.

«Η μείωση στον καθαρό πλούτο ήταν αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα των ακινήτων», ανέφερε η ΕΚΤ. «Η μείωση του καθαρού πλούτου είναι μεγαλύτερη για νοικοκυριά που έχουν δάνεια, ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που έχουν υποθηκεύσει τις κατοικίες τους, συγκριτικά με ιδιοκτήτες χωρίς στεγαστικό δάνειο και τους ενοικιαστές».

Οι οικογένειες στο Λουξεμβούργο ήταν οι πλέον οικονομικά εύρωστες, έχοντας κατά μέσο περιουσία 437.500 ευρώ. Αντίθετα, ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στη Λετονία ήταν μόλις 14.200 ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter