ΕΚΤ: Στην Ελλάδα οι χειρότερες συνθήκες δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΕΚΤ: Στην Ελλάδα οι χειρότερες συνθήκες δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Από το φθινόπωρο του 2020 το Documento γράφει ότι οι ελληνικές τράπεζες, παρά τους πακτωλούς ρευστότητας που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αρνητικά μάλιστα επιτόκια λόγω της πανδημίας, στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προτιμώντας να δανείζουν ελάχιστες μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις και το ελληνικό Δημόσιο. Πλέον αυτό πιστοποιείται και από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Όπως προέκυψε από έρευνα της ΕΚΤ για τις συνθήκες δανεισμού των επιχειρήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, το 12% των επιχειρήσεων σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης δήλωσε ότι χρειαζόταν περισσότερα δάνεια. Στην Ελλάδα ωστόσο το ποσοστό επιχειρήσεων που δήλωνε ότι χρειαζόταν περισσότερα δάνεια έφτανε το 33% και ήταν μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ. Ίδια εικόνα και σε ότι αφορά τις γραμμές δανεισμού με το 21% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων να δηλώνει ότι θα ήθελε πιο διευρυμένες γραμμές, έναντι 10% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Έχουμε το υψηλότερο financing gap 

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της ΕΚΤ, ενώ από το ξέσπασμα της πανδημίας οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει από την ΕΚΤ επιδοτούμενη ρευστότητα  44,5 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14 δισ. ευρώ,  το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορρίπτεται, ενώ το ποσοστό αυτό στην ΕΕ είναι μόλις 8%.  

Το αποτέλεσμα, κατά την ΕΚΤ είναι ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο financing gap, δηλαδή, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της ζήτησης για νέα δάνεια και της προσφοράς τους από τις τράπεζες, το οποίο φθάνει το 14% όταν στην Ε.Ε  ο μέσος όρος είναι μόνον 4% και κατά συνέπεια διαμορφώνονται οι χειρότερες συνθήκες δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρότι αυτές αντιπροσωπεύουν το 99% του ελληνικού επιχειρείν κι έχουν το 85% της απασχόλησης.  

Τα στοιχεία Στουρνάρα και Σταϊκούρα

Τα στοιχεία της ΕΚΤ επιβεβαιώνουν πλήρως την δεινή εικόνα για τις συνθήκες δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας που είχε δοθεί, από τον ίδιο  τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, κατά τη συζήτηση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα τέλη Φεβρουαρίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. 

Απαντώντας τότε στις πιεστικές ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Χρ. Σταϊκούρας, είχαν υποχρεωθεί να δώσουν αριθμητικά στοιχεία που διέλυαν τη θολή εικόνα της γενικής κυβερνητικής ρητορικής αλλά και της ρητορικής των τραπεζών, που με αόριστες αναφορές και μπλέκοντας νούμερα επιδιώκουν να πείσουν ότι τάχα οι τράπεζες αύξησαν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας. 

Μόνο το 4% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πήρε λεφτά από το Εγγυοδοτικό- Αποκλεισμένο το 96%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει τότε ο Γ. Στουρνάρας, επιβεβαιώνοντας παλαιότερα στοιχεία που είχε δώσει ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ Θ. Μητράκος, κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδότησαν ελάχιστες μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις και μόνον κατά το δεύτερο χρόνο της πανδημίας, αφότου  ενεργοποιήθηκαν  οι δημόσιες εγγυήσεις  του Εγγυοδοτικού  Covid 19, προχώρησαν στη χρηματοδότηση 33.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επί συνόλου 820.000,  που αντιπροσωπεύουν το 4% του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

 Περαιτέρω μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από τις τράπεζες με δημόσιες εγγυήσεις, 23.427 ήταν πολύ μικρές επιχειρήσεις με 0-9 εργαζόμενους, 7.527 ήταν μικρές επιχειρήσεις με 10 ως 50 εργαζόμενους και 1837 ήταν μεσαίες επιχειρήσεις με 50 ως 200 εργαζόμενους.

Χρησιμοποιούν τις δημόσιες εγγυήσεις  για να δανείσουν μεγάλες επιχειρήσεις

Τι άλλο έκαναν οι ελληνικές τράπεζες; Αν λάβουμε υπόψη ότι το συνολικό ποσό των νέων δανείων που είχαν δοθεί στις 33.000 αυτές επιχειρήσεις ήταν 2,5 δις ευρώ, επί συνόλου δανείων που δόθηκαν μέσω των Προγραμμάτων ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Εγγυοδοσίας, 6.6 δις ευρώ, προέκυπτε ότι οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν  προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόνο το 38% των δανείων που καλύπτονται με δημόσιες εγγυήσεις. 

Χρησιμοποίησαν δηλαδή ακόμη και τις εγγυήσεις του Δημοσίου που στόχευαν στη στήριξη της χρηματοδότησης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αυξήσουν κατά κύριο λόγο τον δανεισμό τους προς τις επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter