Σύμφωνα με έκθεση

ΕΚΤ: Το τρίτο χαμηλότερο χαμηλότερο ποσοστό απατών σε συναλλαγές με κάρτες κατέχει η Ελλάδα

Τo ποσοστό απατών με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές) στην Ελλάδα ήταν το τρίτο χαμηλότερο στον χώρο SEPA το 2016, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Fifth report on card fraud).

Το 2016, η συνολική αξία των απατών σε συναλλαγές που έγιναν με κάρτες στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (Single Euro Payments Area, SEPA) - που περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ μαζί με την Ελβετία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία - ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 0,4% από το 2015. Ως ποσοστό στη συνολική αξία των συναλλαγών με κάρτες (4,38 τρισ. ευρώ), οι απάτες μειώθηκαν κατά 0,001 της ποσοστιαίας μονάδας στο 0,041% το 2016 από 0,042% το 2015. Η Ελλάδα είχε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό απατών από τις χώρες SEPA, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία. Σύμφωνα με διάγραμμα της έκθεσης, το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα το 2016 ήταν μικρότερο από 0,01%.

Η έκθεση της ΕΚΤ δείχνει ότι το 73% του ύψους των απατών με κάρτες στον χώρο SEPA οφείλεται κυρίως σε ηλεκτρονικές απάτες (card-not-present payments), το 19% σε συναλλαγές σε σημεία πώλησης (POS) και το 8% σε συναλλαγές σε ATMs. Το 2016 σημειώθηκε σημαντική μείωση στις απάτες με κάρτες στα ATMs (-12,4%) και στα POS (-3%) σε σύγκριση με το 2015. Οι ηλεκτρονικές απάτες με κάρτες είναι η μόνη κατηγορία που σημείωσε αύξηση κατά 2,1%, φθάνοντας τα 1,32 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.