Έκτακτα μέτρα για τις προσφυγικές δομές λόγω κορονοϊού

Την ανακοίνωση μέτρων προστασίας από τον κορονοϊο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στις δομές φιλοξενίας και στην Υπηρεσία Ασύλου ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Μεταξύ των μέτρων-οδηγιών που ανακοίνωσε το υπουργείο, συμπεριλαμβάνεται η αναστολή για 14 ημέρες όλων των επισκέψεων και δράσεων εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των δομών φιλοξενίας, καθώς και η υποχρεωτική θερμομέτρηση των νέων αφίξεων.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για την ενημέρωση των αιτούντων άσυλο σχετικά με τον ιό και η τήρηση των κανόνων υγιεινής «με καθημερινό καθαρισμό εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων με καθαριστικά και απολυμαντικά καθώς και συνεχής απολύμανση των πόμολων των θυρών των κοινόχρηστων χώρων αυτών». Το υπουργείο επισημαίνει παράλληλα ότι προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού εντός των κέτρων υποδοχής και ταυτοποίησης οι διαμένοντες εντός των δομών θα πρέπει για τις επόμενες δύο εβδομάδες να μειώσουν στο ελάχιστο τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο εντός του κέντρου, όσο και έξω από αυτό, ενώ υπάρχει επισήμανση για λειτουργία «ειδικών χώρων απομόνωσης σε κάθε κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Παρά τις εκκλήσεις οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, περί απομάκρυνσης των αιτούντων άσυλο από τις προσφυγικές δομές των νησιών, η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει στο δρόμο της έκδοσης οδηγιών, ουσιαστικά ανεφάρμοστων. Κι αυτό γιατί την ώρα που ο κόσμος καλείται να μην συνωστίζεται, τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, όπως επεσήμανε και στο documentonews.gr ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αυτές οι προσφυγικές δομές «είναι ο συνωστισμός ο ίδιος».

Μόνο στη Μόρια, που χθες συνέβη το τραγικό περιστατικό, όπου ένα αγοράκι έξι χρονών κάηκε ζωντανό, το συσσίτιο δόθηκε χθες έξω από την είσοδο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση κι ενώ, όπως υπογραμμίζει ο κ. Βεΐζης και πριν από την τωρινή συνθήκη, «οι άνθρωποι περίμεναν 9 ώρες στην ουρά για το συσσίτιο». Επίσης, την ώρα που το υπουργείο κάνει λόγο τήρηση γενικών κανόνων υγιεινής, στην Μόρια «μια βρύση εξυπηρετεί 1.300 ανθρώπους και μια τουαλέτα 200», γεγονός που καθιστά εύλογο το ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύση και να αποσυμφορήσει αυτές τις δομές, δίνοντας αρχικά έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι μόνο στα hot spot των νησιών ανέρχονται συνολικά σε περίπου 42 χιλιάδες. Όπως άλλωστε υπογράμμισε ο κ. Βεΐζης, «Πιστεύω ότι η Πολιτεία έχει αργήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα, έστω και τελευταία στιγμή όμως υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν ενέργειες, να μειωθεί ο κίνδυνος και τα αποτελέσματα να είναι λιγότερο αρνητικά για όλους μας».

Αναλυτικά, οι οδηγίες του υπουργείου:

1. Αναστέλλονται για τουλάχιστον 14 ημέρες όλες οι επισκέψεις ατόμων/ φορέων, καθώς και δράσεις αυτών εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των δομών φιλοξενίας. Η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο στους έχοντες εργασία.

2. Υποχρεωτική θερμομέτρηση των νέων αφίξεων καθώς και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κρίνεται χρήσιμη και απαραίτητη από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες.

3. Σε καθημερινή βάση δύο ανακοινώσεις περί οδηγιών πρόληψης του ιού στις γλώσσες αραβικά, φαρσί, αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά ή/και με αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι στις δομές.

4. Ανάρτηση ενημερωτικών αφισών του ΕΟΔΥ στις γλώσσες αραβικά, φαρσί, αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά ή/και με αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι σε κάθε δομή.

5. Τήρηση γενικών κανόνων υγιεινής με καθημερινό καθαρισμό εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων με καθαριστικά και απολυμαντικά καθώς και συνεχής απολύμανση των πόμολων των θυρών των κοινόχρηστων χώρων αυτών.

6. Σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και σε συνεννόηση με τους συντονιστές ΣΕΠ, αναστέλλεται η λειτουργία των άτυπων δομών εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στις Δομές.

7. Διακοπή όλων των δραστηριοτήτων εντός κλειστών εσωτερικών χώρων του φιλοξενούμενου πληθυσμού για την αποφυγή συγκέντρωσης και συγχρωτισμού αυτών, για 14 ημέρες (γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, κ.ο.κ.).

8. Διακοπή συσκέψεων των φορέων δραστηριοποίησης στις δομές σε κλειστούς χώρους.

9. Στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και εφαρμογή των οδηγιών του, σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας υγείας.

10. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού εντός των κέντρων και δομών παρακαλούνται οι διαμένοντες εντός των δομών για τις επόμενες δύο εβδομάδες να μειώσουν στο ελάχιστο τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο εντός του κέντρου, όσο και έξω από αυτό και να μετακινούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο και για σοβαρό λόγο.

11. Επίσης, κατά τη σίτιση (για τα ΚΥΤ), να εξεταστεί α) το ενδεχόμενο να καλούνται τμηματικά οι φιλοξενούμενοι για να παραλάβουν το φαγητό τους ή/και β) να γίνεται μία φορά την ημέρα η διανομή της συνολικής ποσότητας φαγητού.

12. Λειτουργία ειδικών χώρων απομόνωσης σε κάθε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.