Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βόρεια Κορέα

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βόρεια Κορέα

Πρόταση από ΗΠΑ και Ιαπωνία, μετά από τη νέα εκτόξευση πυραύλου στην οποία προχώρησε η Πιονγιάνγκ

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου στην οποία προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, έγινε γνωστό από διπλωμάτες.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της Ουρουγουάης, που προεδρεύει του Συμβουλίου για τον μήνα Μάιο, η έκτακτη αυτή συνεδρίαση θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τρίτης.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σήμερα στην δεύτερη εκτόξευση πυραύλου σε διάστημα 15 ημερών, μια ενέργεια που ερμηνεύτηκε ως πρόκληση προς το νέο ηγέτη της Νότιας Κορέας Μου Τζε Ιν, που μόλις εξελέγη.

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη τι είδους πύραυλος εκτοξεύθηκε, δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματικός του νοτιοκορεάτικου στρατού. Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πάντως πως κατά τις πρώτες ενδείξεις, επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο.

Η εκτόξευση έγινε από την περιοχή Κουσόνγκ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ. Στην ίδια περιοχή έχουν γίνει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ενός τύπου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς που πιστεύεται ότι αναπτύσσει ο βορειοκορεάτικος στρατός.

Ο πύραυλος έκανε πτήση διάρκειας περίπου 30 λεπτών έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως δήλωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα πριν από λίγο.

Ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανέφερε πως ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.

Η προηγούμενη δοκιμή πυραύλου της Βόρειας Κορέας, η οποία είχε γίνει πριν από δύο εβδομάδες, ήταν αποτυχημένη, καθώς καταστράφηκε ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του.

Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται ακόμη στη φάση της ανάλυσης για να εξακριβωθεί τι τύπου πύραυλος δοκιμάστηκε, πάντως «η πτήση δεν συνάδει με (αυτή που θα γινόταν από) έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», κατά την ανακοίνωση της USPACOM.

Ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του νέου προέδρου Μουν Τζε-ιν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον τύπο του πυραύλου.

Ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε από μια βάση του βορειοκορεάτικου στρατού στην Κουσόνγκ, στην επαρχία Βόρεια Πιονγκάν, περί τις 05:30 τοπική ώρα (23:30 ώρα Ελλάδας) κι ο πύραυλος διένυσε απόσταση 700 χιλιομέτρων, ανέφερε ανώτερος αξιωματικός του νοτιοκορεάτικου στρατού σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία της ανάλυσης για να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες για τον πύραυλο αυτό», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η ένταση είναι υψηλή το τρέχον διάστημα στην κορεατική χερσόνησο, με τη ρητορική να γίνεται όλο και πιο σκληρή από πλευράς των ΗΠΑ και του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε δύο πυρηνικές δοκιμές και πάνω από δώδεκα δοκιμές πυραύλων από την αρχή του 2016, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκτήσει διηπειρωτικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, που θα επέτρεπαν στην Πιονγκγιάνγκ να πλήξει το αμερικανικό έδαφος.

Αν και η Ουάσινγκτον διαμηνύει πως όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι όσον αφορά τη διένεξη με τη Βόρεια Κορέα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διαλόγου, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα τον «τιμούσε» να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο νέος επικεφαλής του Κράτους της Νότιας Κορέας συγκάλεσε σύσκεψη με τους συμβούλους του για θέματα ασφαλείας, ανέφερε εκπρόσωπός του. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, «καταδίκασε σθεναρά» την πυραυλική δοκιμή, που αποτελεί μια «σαφή παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ανακοίνωση της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.

Ο Μουν τόνισε ότι τον λυπεί η νέα πρόκληση από μέρους της Πιονγκγιάνγκ, μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στη Σεούλ.

«Ο πρόεδρος είπε ότι αν και η Νότια Κορέα παραμένει ανοικτή στην πιθανότητα διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, αυτό θα είναι εφικτό μόνο όταν η Βόρεια Κορέα αλλάξει τη συμπεριφορά της», τόνισε ο Γιουν Γιανγκ-τσαν, εκπρόσωπος Τύπου του Κυανού Οίκου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε την εκτόξευση, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς απαράδεκτη» και μια «πολύ σοβαρή απειλή» για το Τόκιο. «Διαμαρτυρόμαστε έντονα εναντίον της Βόρειας Κορέας», πρόσθεσε.

Η υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τομόμι Ινάντα σημείωσε από την πλευρά της πως ο βορειοκορεάτικος πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 2.000 χιλιομέτρων και πιθανόν πρόκειται για ένα όπλο νέου τύπου.

Η Ιαπωνία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της στη Βόρεια Κορέα μέσω κινεζικών διπλωματικών καναλιών, όπως σημείωσε νωρίτερα ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.

Η Κίνα κάλεσε σήμερα σε αυτοσυγκράτηση και ζήτησε απ’ όλες τις πλευρές να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση αφού η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο αψηφώντας τις εκκλήσεις να περιορίσει τα οπλικά προγράμματά της.

«Σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν σαφείς κανόνες σχετικά με τη χρήση από τη Βόρεια Κορέα τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιεί εκτοξεύσεις. Η Κίνα αντιτίθεται στις παραβιάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας εκ μέρους της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται σε δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Προς το παρόν η κατάσταση στη χερσόνησο είναι περίπλοκη και ευαίσθητη και όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην κάνουν κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter