Έκτακτη επιχορήγηση στον Χριστόφορο Χριστοφή, θείο της Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη

Έκτακτη επιχορήγηση στον Χριστόφορο Χριστοφή, θείο της Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη
Φωτογραφία: Facebook

Με ποιο κριτήριο δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση στον σκηνοθέτη Χριστόφορο Χριστοφή για την παράσταση «Το αίνιγμα του χαμένου θεού»; Ειδικά τη στιγμή που το ΥΠΠΟΑ πετσόκοψε το ποσό των επιχορηγήσεων για τις θεατρικές ομάδες και παραγωγές.

Εύλογα ερωτηματικά γεννιούνται από την απόφαση του ΥΠΠΟΑ να δώσει έκτακτη επιχορήγηση στον Χριστόφορο Χριστοφή ύψους 35.000 ευρώ για την υλοποίηση του τρίτου στη σειρά ιστορικού δράματος «Το αίνιγμα του χαμένου θεού». Μετά τις δύο προηγούμενες παραστάσεις («Ευριπίδης Μαινόμενος» και «Κάλεσμα του Προμηθέα – 1821» ο σκηνοθέτης επιστρέφει με ένα θεατρικό αναλόγιο που ξεδιπλώνει τα έργα και τις ημέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Μέχρι εδώ όλα καλά, ο κύριος Χριστοφής είναι ένας βραβευμένος σκηνοθέτης, με σημαντικές δουλειές στο ενεργητικό του και με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε το έργο του. Δεν γίνεται όμως να μην θορυβηθούμε από την ξαφνική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρμόδιας Υπουργού Λίνας Μενδώνη να εγκρίνει αυτό το έκτακτο κονδύλι για μία παράσταση που ο αρχικός της σχεδιασμός ήταν να ανέβει την περσινή σεζόν και να παρουσιαστεί σε μεγάλα υπαίθρια θέατρα της χώρας και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σε όλο αυτό το μπέρδεμα το γεγονός πως ο Χριστόφος Χριστοφής έχει στενή συγγένεια με την Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι σίγουρα μας κάνει αν μη τι άλλο να σκεφτούμε πως οι συμπτώσεις είναι πολλές για να είναι τυχαίες.

Ο Χριστόφορος Χριστοφής –Πήττας (όπως, είναι ολόκληρο το όνομα του) είχε διοριστεί στη Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) στη θέση του αντιπροέδρου, από το Νοέμβριο του 2019. Ο αδελφός της πεθεράς του κ. Μητσοτάκη και θείος της Μαρέβας μαζί με την καθηγήτρια κινησιολογίας Έρση Πήττα, αδελφή της Ήβης Γόντικα και επίσης, θεία της Μαρέβας Μητσοτάκη ήταν από τους τυχερούς που μετά την ανάληψη καθηκόντων του Κυριάκου Μητσοτάκη στην διακυβέρνηση της χώρας αναγνωρίστηκε εκ θαύματος το ταλέντο τους και τοποθετήθηκαν σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις  κρατικών φορέων του τομέα πολιτισμού.

Μάλιστα, όσον αφορά την χορογράφο  Έρση Πήττα είχε δημιουργηθεί μεγάλο σούσουρο στους καλλιτεχνικούς κύκλους γιατί είχε εκτοπίσει τον προκάτοχο της ηθοποιό και εκπρόσωπο του τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Ρήγα Αξελό, από τη θέση του αντιπροέδρου ΤΟΥ Εθνικού Θεάτρου.

Ξαφνικά, μαθαίνουμε μέσα στο κατακαλόκαιρο πως το ΥΠΠΟΑ μοιράζει λεφτά, όχι, όμως οπουδήποτε, αλλά σε πρόσωπα που ανήκουν στον πολύ στενό κύκλο του Πρωθυπουργού.  Ίσως, η έκτακτη επιχορήγηση να είναι πραγματικά τυχαία, ίσως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι να μην έχει ιδέα και να μην γνωρίζει τίποτα για το θέμα. Ίσως κόλλησε από τον σύζυγο της άγνοια και είναι και εκείνη μια «εξαπατημένη». Όπως και να έχει όταν το συνολικό ποσό για τον πολιτισμό έχει μειωθεί στο 46% στις ΑΜΚΕ θεάτρου και στο 60% στις ΑΜΚΕ χορού και οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού ματώνουν για να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα είναι τουλάχιστον προκλητικές τέτοιες ενέργειες.

Θα σκεφτεί κάποιος είναι κακό να είσαι συγγενής με ένα πολιτικό πρόσωπο. Όχι, εννοείται πως δεν είναι, όταν όμως πρόκειται για δημόσιο χρήμα  «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν είναι γυναίκα του Καίσαρα αλλά απλά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και να έχει το ΥΠΠΟΑ οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το σκεπτικό της απόφασης και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να το κάνει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter