Έκθεση – βόμβα της CIA: Η Κίνα εμπόδισε τον ΠΟΥ να εκδώσει προειδοποίηση για τον κορονοϊό νωρίτερα

Έκθεση – βόμβα της CIA: Η Κίνα εμπόδισε τον ΠΟΥ να εκδώσει προειδοποίηση για τον κορονοϊό νωρίτερα

Ολοένα και κλιμακώνεται ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας  όσον αφορά τα αίτια της εξάπλωσης της πανδημίας. Μια έκθεση – βόμβα της CIA έρχεται να δυναμιτίσει το κλίμα αφού αποκαλύπτει πως  η Κίνα εμπόδισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκδώσει παγκόσμια προειδοποίηση για τον κορονοϊό τον Ιανουάριο.

Τις αποκαλύψεις φέρνει στο φως το περιοδικό Newsweek το οποίο επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές των μυστικών υπηρεσιών που επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς και εξήγησαν ότι το Πεκίνο απείλησε να μην συνεργαστεί με την έρευνα του ΠΟΥ για τον ιό εάν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η Κίνα συνέχισε να συγκεντρώνει ιατρικές προμήθειες από άλλες χώρες, ενώ ο ΠΟΥ διατηρούσε τη σιωπή του.

Η έκθεση της CIA είναι η δεύτερη από διεθνή μυστική υπηρεσία που καθιστά την Κίνα υπόλογη για την εξάπλωση του ιού καθώς οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η πρώτη έκθεση καταρτίστηκε την περασμένη εβδομάδα από μια γερμανική υπηρεσία και δημοσιεύτηκε από το Der Spiegel. Κατηγορούσε τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping ότι άσκησε ο ίδιος προσωπικά πίεση στον επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus στις 21 Ιανουαρίου -εννέα ημέρες προτού ο ΠΟΥ κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μιλώντας στο Newsweek, ο ΠΟΥ αρνήθηκε την άμεση εμπλοκή του Xi, χωρίς ωστόσο να σχολιάζει τους ισχυρισμούς για την προσπάθεια της Κίνας να καθυστερήσει την παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.

Η Κίνα πάντως έχει επικριθεί ευρέως από δυτικά ΜΜΕ για τον αρχικό χειρισμό της επιδημίας στην Ουχάν όταν κυβερνητικοί παράγοντες είχαν απαγορεύσει στους τοπικούς γιατρούς να προειδοποιήσουν τον κόσμο. Στη συνέχεια, Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει αιχμές ότι τον κορωνοϊό είχαν μεταφέρει στην Ουχάν Αμερικανοί που είχαν συμμετάσχει το περασμένο φθινόπωρο στους διεθνείς στρατιωτικούς αγώνες. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter