Εκθεση ενισχυμένης εποπτείας ή μετα-αλήθειας;

Εκθεση ενισχυμένης εποπτείας ή μετα-αλήθειας;

Ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια απαιτείται ακόμη κι από τον πιο έμπειρο αναγνώστη για να ανακαλύψει τις σοβαρότατες διαπιστώσεις που περιλαμβάνει η έκτη Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Μαΐου.

Πρόκειται για διαπιστώσεις που θα έπρεπε να σημάνουν συναγερμό. Αντ’ αυτού, έχουν υποβαθμιστεί.

Διαπίστωση πρώτη: Η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει το τρέχον έτος το 10% του ΑΕΠ, ενώ το προϊόν θα μειωθεί και το 2021. Το μέγεθος της ύφεσης ωστόσο, παρότι πολύ σωστά συσχετίζεται θετικά με το ειδικό βάρος των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, αδικαιολόγητα κι εντελώς μεροληπτικά αποσυνδέεται από το μέγεθος των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη! Παραφράζοντας τη γνωστή κινηματογραφική ατάκα, αν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι τόσο… καλά, γιατί η οικονομία είναι τόσο… νεκρή; Είναι εμφανές

ότι τα οικονομικά μέτρα δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον μετασχηματισμό της κρίσης ζήτησης λόγω του lockdown σε κρίση υποκατανάλωσης λόγω μείωσης των εισοδημάτων. Αν η κυβέρνηση κάλυπτε έγκαιρα και αποτελεσματικά το κενό που δημιουργήθηκε στα εισοδήματα τις μέρες της απαγόρευσης μετακινήσεων, η κρίση θα είχε περιοριστεί και δεν θα έφτανε σε τέτοιο βάθος.

Διαπίστωση δεύτερη: Από τα ποσά που έχουν ως τώρα δοθεί, συνολικής αξίας 11,667 δισ. ευρώ (8,403 δισ. ευρώ δημοσιονομικά μέτρα και 3,264 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα ρευστότητας) με βάση την ΕΕ, 2,943 δισ. ευρώ προήλθαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα καλυφθούν αυτά τα ποσά; Από ποια πηγή και πότε; Αν όχι και αποδειχθεί ότι τα μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών της πανδημίας εφαρμόστηκαν σε βάρος των επενδύσεων, τότε οι επιπτώσεις της πανδημίας θα σημάνουν ένα στρατηγικό και μακροχρόνιο πλήγμα στην οικονομία. Διαπίστωση τρίτη: Η Ελλάδα από το 2019 κατείχε ρεκόρ στον πληθυσμό ευρισκόμενο σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, που ανερχόταν στο 31%, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν 21%. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ακόμη πιο ψηλά στο τέλος του 2020 αν, μεταξύ άλλων, δεν ενισχυθούν εισοδηματικά και άμεσα οι συνταξιούχοι, όσοι αμείβονται με τον βασικό μισθό και οι άνεργοι.

Πλάι στις παραπάνω μισές αλήθειες υπάρχουν και κραυγαλέα εσφαλμένες εκτιμήσεις στην Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, όπως ότι η ανεργία με ύφεση στο 10% θα φτάσει το 20%. Δηλαδή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αυξηθεί μόνο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η ΕΕ προφανώς επιλέγει να εξωραΐσει την πραγματικότητα, όπως συστηματικά έπραττε, χέρι χέρι με το ΔΝΤ, τα χρόνια της κρίσης.

Στη βάση των παραπάνω η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας διεκδικεί δάφνες απόκρυψης της πραγματικότητας ή μετα-αλήθειας…

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης είναι οικονομολόγος, δημοσιογράφος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter