Έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Μάρκου στην γκαλερί Citronne

Έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Μάρκου στην γκαλερί Citronne

Στην ατομική του έκθεση «Inner Space», στην γκαλερί CITRONNE, ο Νίκος Μάρκου παρουσιάζει μία καινούργια φωτογραφική ενότητα ως συνέχεια της ατομικής του έκθεσης «Monumenta Naturalia» το 2012.

Στην τελευταία αυτή ενότητα οι φωτογραφίες είναι καταγραφή / ντοκουμέντο ενός εσωτερικού κόσμου: το «Inner Space». Ο Μάρκου σκηνοθετεί τις φωτογραφίες – συνθετικά τοπία, χρησιμοποιώντας αντικείμενα (objets trouvés) όπως είναι οι πέτρες, το χώμα, το χαρτί, οι βόλοι. Αποσπά τα αντικείμενα αυτά από το πλαίσιό τους, τα ιδιοποιείται, τα αλλάζει, τα σκηνοθετεί και στην συνέχεια, τα φωτογραφίζει. Είναι μια εικαστική άσκηση ανάμεσα στο φυσικό και στο τεχνητό· προσομοιάζει στο φυσικό, απορρέει, όμως, από την φαντασία του φωτογράφου.

«Ο Νίκος Μάρκου ξεκίνησε να φωτογραφίζει τη δεκαετία του ΄80 στην Πετρούπολη και στο Πέραμα, στα όρια της πόλης. Στο σημείο που το σκαμμένο βουνό ενώνεται με το αστικό περιβάλλον, εκεί ο βράχος γίνεται χαλίκι και μετά άσφαλτος και τσιμέντο, ο άνθρωπος μένει μετέωρος πάνω σ’ αυτή τη μετάβαση, ενώ και οι δύο επιλογές του μοιάζουν αφιλόξενες. Μέσα από τη δουλειά του Μάρκου σε αυτά τα μέρη αποκαλύπτεται η προσαρμοστικότητα του ανθρώπου, ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Ο βράχος και το δύσβατο τοπίο αντιμετωπίζονται με την ανθρώπινη επαφή και το συναίσθημα. Οι φωτογραφίες του μας επέτρεψαν να μπούμε στις καλύβες του Περάματος που στέγαζαν ολόκληρες οικογένειες. Να δούμε παιδιά να παίζουν μπάλα στα νταμάρια και στην κόψη των βράχων της Πετρούπολης. Κατέγραψε φωτογραφικά τη στιγμή που ανθίζει η τρυφερότητα.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΥ ΓΚΑΛΕΡΙ CITRONNE

Μια νέα αίσθηση επιδιώκει να δημιουργήσει στην πιο πρόσφατη δουλειά του, που παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο: «Inner Space». Εδώ γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης ενός ανεξερεύνητου (εσωτερικού) κόσμου που δομικά του στοιχεία δεν είναι άλλα από κοσμικά υπολείμματα (όπως πετραδάκια, σκόνη, κομμένα χαρτιά κ.α.) τα οποία ο ίδιος ο δημιουργός έχει ανακαλύψει και συλλέξει. Με υπομονή, επιμονή και τεχνική αρτιότητα καταφέρνει να νικήσει την επιβαλλόμενη εντροπία και να συνθέσει το δικό του σύμπαν μέσα από υλικά αποικοδόμησης του πραγματικού κόσμου. Δημιουργεί και μας παρουσιάζει ένα τεχνητό σύμπαν που «έχτισε» με λεπτομερείς επαναληπτικές διαδικασίες, επιτυγχάνοντας μια σπειροειδή προσέγγιση που θα ζήλευε και ο Σίσυφος, προκειμένου να μας ταξιδεύει από το μικρόκοσμο στο μακρόκοσμο και πάλι πίσω, σε κάθε εικόνα», σημειώνει για την έκθεση του Μάρκου ο Ανάργυρος Δρόλαπας.

Νίκος Μάρκου-Συζήτηση με αφορμή την ατομική του έκθεση φωτογραφίας στον Πόρο

Η φωτογραφική ενότητα Inner Space παρουσιάζεται στην γκαλερί CITRONNE, σε διαλογική συνέχεια με τις προηγούμενες «Topos» και «Nature Monuments». Επίσης, σε μία σειρά βίντεο του Νίκου Μάρκου, που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης, η κινούμενη εικόνα διαλέγεται με το φωτογραφικό έργο και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην καινούργια και τις παλαιότερες ενότητες του Νίκου Μάρκου.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΥ ΓΚΑΛΕΡΙ CITRONNE

Βιογραφικό

Ο Νίκος Μάρκου (Αθήνα, 1959), σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά από το 1980 εργάζεται ως καλλιτέχνης φωτογράφος. Έχει κάνει δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πάνω από εξήντα ομαδικές εκθέσεις· επίσης, έχει αποσπάσει βραδεία και διακρίσεις σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Το έργο του Νίκου Μάρκου έχει δημοσιευτεί σε δύο μονογραφίες : Geometries, κείμενα: Κωστής Αντωνιάδης & Όλγα Δανιηλοπούλου, Εκδόσεις Αδάμ 2000 και COSMOS, κείμενο: Ηρακλής Παπαϊωάννου, εκδόσεις tetarto, 2004.

Info

Γκαλερί CITRONNE-Αθήνα, Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος (Τρ., Πεμ., Παρ. 11.00-15.00 & 17.00-20.00 και Τετ. 11:00-15:00, Σαβ., 11.00-16.00). Διάρκεια έκθεσης: 26/2/– 30/4/2020

Tατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη: «Η τέχνη είναι χώρος εξουσίας»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter