Έκθεση για τη Λέσβο στο Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου στο Ναύπλιο

Έκθεση για τη Λέσβο στο Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου στο Ναύπλιο

Μια έκθεση αφιερωμένη στη Λέσβο φιλοξενείται στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου (πρώην Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου») «Σοφρώνη 13».

 

Η αφορμή γι’ αυτή την έκθεση δόθηκε όταν η εταιρία «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου» έκανε μια δωρεά για τη συντήρηση, μεταξύ άλλων, δυο γυναικείων λεσβιακών ενδυμασιών από τη συλλογή του ΙΒΠ.

Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου Ναύπλιο

Στην έκθεση -που εγκαινιάζεται το Σάββατο 11 Ιουνίου- παρουσιάζονται, εκτός από ενδύματα, σπάνια κεντήματα, κεραμικά, ξύλινα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του ΙΒΠ. Η Λέσβος είναι ένα ιδιαίτερο νησί, με μεγάλη παράδοση στη λαϊκή τέχνη και κυρίως την κεραμική, με γνωστά εργαστήρια όπως του Κουρτζή, του Σταμάτη, του Κουβδή κλπ.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν ότι απαγορευόταν να φύγουν από το νησί οι παλιές ξυλόγλυπτες κασέλες. Η εξαγωγή μιας κασέλας που εκτίθεται στο Μουσείο “Β. Παπαντωνίου έγινε με ειδική άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης στις 29.6.1973.

Τέλος, στο Μουσείο, στην προθήκη του ισογείου, εκτίθενται δυο έργα του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, που καταγόταν από τη Λέσβο.

«Σοφρώνη 13»

Διάρκεια: 11.6-10.7.2022

Ώρες λειτουργίας: 10.00-14.00

Η ιδρύτρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος αφηγείται τη ζωή της στο Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter