Έκθεση Σωτήρη Σόρογκα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Έκθεση Σωτήρη Σόρογκα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Σωτήρης Σόρογκας (1936- ), «Παλιό καΐκι στη Βιστωνίδα», 2010-2016, ακρυλικό και κάρβουνο σε καμβά 150 x 200 εκ., συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα θα φιλοξενήσει από τις 22 Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 3 Απριλίου 2022 έκθεση έργων του διακεκριμένου Έλληνα ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα, με τίτλο «Σωτήρης Σόρογκας – Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του».

Σωτήρης Σόρογκας (1936- ), «Άλογο», 1974, ακρυλικό και κάρβουνο σε καμβά 150 x 150 εκ., συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

 

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δουλειάς του καταξιωμένου καλλιτέχνη, στην οποία κυριαρχεί ο χρόνος της μνήμης, μέσα από έργα που ανήκουν στη συλλογή του.

Με κύρια χαρακτηριστικά τη διανοητική και καλλιτεχνική του εντιμότητα, καθώς και την ποιότητα της ουμανιστικής παιδείας που τον διακρίνει, ο Σωτήρης Σόρογκας, σεμνός και πράος, έχει χαράξει μια βαθιά προσωπική πορεία ενδοσκόπησης. Με ιδιαίτερη ευαισθησία, στα έργα του επιχειρεί να καταγράψει τη φθορά του χρόνου και να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της απουσίας και της απώλειας.

Σε μια εποχή αμφισβήτησης των παραδοσιακών αξιών, ο Σωτήρης Σόρογκας ήταν και παραμένει ένας λόγιος ζωγράφος, στο έργο του οποίου συνυπάρχουν η θεωρία και η πράξη, η ύλη και το πνεύμα. Η λιτή χρωματική γκάμα κυριαρχεί στον ζωγραφικό κόσμο που έχει δημιουργήσει, ο οποίος ισορροπεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το λευκό και το μαύρο.

Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή θα παρουσιαστούν 20 περίπου έργα, τα περισσότερα μεγάλων διαστάσεων, που καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του ζωγράφου, μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες.

Σωτήρης Σόρογκας (1936- ), «Πέτρες και παπαρούνα», 2010, ακρυλικό σε καμβά, 180 x 180 εκ., συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Δουλεμένες με ρεαλιστική φωτογραφική πιστότητα, οι «Πέτρες» του, που αποτελούν μέρος της δουλειάς του από το 1958, έχουν συμβολική σημασία, με αναφορές στον ανθρώπινο μόχθο.

Εξαιρετικά δημοφιλή, τα «Άλογα» του Σωτήρη Σόρογκα, τα οποία εμφανίζονται σε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές, αναδυόμενα από ένα κυρίαρχο λευκό και συνήθως με το βλέμμα τους στραμμένο προς τα πίσω, εκφράζουν την επιθυμία για αναζωογόνηση και ένα νέο ξεκίνημα.

Ζωγραφισμένα με ήπιες φωτοσκιάσεις που παραπέμπουν σε επιτύμβιες στήλες, τα «Πορτρέτα» του διακρίνονται από την επιδέξια επαναληπτική πυκνή σχεδιαστική γραφή του, δίνοντας έμφαση στον ψυχισμό των προσώπων που απεικονίζουν.

Τέλος, τα «Ανοίγματά» του, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πηγάδια και μαύρες τρύπες, εκφράζουν ενδεχομένως την αγωνία του καλλιτέχνη και τον προβληματισμό του για το μέλλον της ζωγραφικής.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλλης.

Σωτήρης Σόρογκας (1936- ), «Σκιάχτρο στην Αγόριανη», 1990, ακρυλικό και κάρβουνο σε καμβά, 180 x 130 εκ., συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Διάρκεια έκθεσης: 22 Δεκεμβρίου 2021 έως και 3 Απριλίου 2022

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη-Κυριακή 10.00-18.00, Παρασκευή 10.00-20.00, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Ερατοσθένους 13, Αθήνα

Γιώργος Ρόρρης: «Δύσκολο και ανυπόφορο στη ζωγραφική είναι αυτό που δεν σου αρέσει»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter