Έκθετος ο δήμαρχος Αιγάλεω για τα σεισμόπληκτα σχολεία

Έκθετος ο δήμαρχος Αιγάλεω για τα σεισμόπληκτα σχολεία
Πρωτόγνωρη ήταν η στάση του δημάρχου Αιγάλεω Γιάννη Γκίκα στη συνάντηση φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη. Κι αυτό επειδή χρονίζοντα προβλήματα στη σχολική στέγη () φάνηκαν να μπαίνουν σε μια τροχιά λύσης με ένα τηλέφωνα από την κεντρική διοίκηση ενώ την αρμοδιότητα την έχει ο δήμος. Θα μπορούσε δηλαδή να είχε ήδη κινητοποιηθεί, και μάλιστα από τη στιγμή που είναι δήμαρχος φιλικά διακείμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, και δεν την αντιπολιτεύεται.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε διαφωτιστικό δελτίο τύπου των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας του Αιγάλεω, δηλαδή την Ένωση Γονέων, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη Β΄ΕΛΜΕ, η κεντρική διοίκηση αγνοούσε ότι ένα σχολείο κινδυνεύει με έξωση! Ο δήμαρχος φαίνεται, σύμφωνα με τους φορείς, να υποπίπτει σε αντιφάσεις και άλλα να έχει πει στο δημοτικό συμβούλιο και άλλα στη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, «σε προγραμματισμένο ραντεβού βρέθηκαν την Πέμπτη 23.6.2022 οι πρόεδροι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγάλεω, Βιργινία Γεωργοπάνου, της Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής Θεόδωρος Κατσωνόπουλος, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας του Δήμου Αιγάλεω Στέλλα Τραγά, καθώς και ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Σάμιος, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη και αρμόδιο για θέματα αυτοδιοίκησης, τηρώντας τη δέσμευση του ΥΠΕΣ στην παράσταση διαμαρτυρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17.6.2022 στο υπουργείο Εσωτερικών, με πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω και συμμετοχή των συλλόγων εκπαιδευτικών και φορέων παιδείας της πόλης μας.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, ο οποίος είχε προσκληθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Τέθηκαν το ζήτημα του 9ου δημοτικού σχολείου υπό έξωση, για το οποίο και σύμφωνα με τα λεγόμενά του δεν ήταν ενήμερος ο γενικός γραμματέας. Ο δήμαρχος είπε ότι ενώ κατέβαλε τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες, εκείνοι αιφνιδίως το 2020 κατέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας το μίσθιο και άρα έξωση του σχολείου.
Μετά είπε ότι με εντολή των νομικών υπηρεσιών του δήμου δεν κατέβαλε τα ενοίκια και μάλιστα τους προέτρεψε να πάνε σε αγωγή μέσω δικαστηρίου ώστε να εισπράξουν τα χρήματα τους και ότι αυτά που λέγονται, ότι δηλαδή τους χρωστάει ο δήμος τα ενοίκια, ακόμη και στις δικαστικές αίθουσες δεν ισχύουν.
Σε ερώτηση του γενικού γραμματέα αν οι ιδιοκτήτες εννοούν την έξωση, ο δήμαρχος ήταν απόλυτος και κάθετος ότι ναι, και δεν έχουν ανταποκριθεί στις δικές του κλήσεις για διάλογο, όπως επίσης ότι δεν θέλουν αύξηση του ενοικίου, αλλά το ίδιο το οίκημα!
Θέσαμε λοιπόν τις εύλογες απορίες μας στις αντιφάσεις του δημάρχου, τόσο στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια στο Αιγάλεω, στην ενημέρωση σε κινητοποίησή μας, όσο και σήμερα στο γραφείο του γενικού γραμματέα, παρουσία όλων μας.
Αμφισβήτησε δε και το γεγονός ότι σε δύο Εφετεία ως τώρα οι ιδιοκτήτες, αντίδικοι του δήμου, ισχυρίζονται ότι είναι απλήρωτοι των μισθίων του ακινήτου τους που έχουν για βιοπορισμό, και η έδρα βγάζει αποφάσεις υπέρ τους.
Στο διά ταύτα, επισημάνθηκε από την Ένωση Γονέων η μεγάλη κωλυσιεργία από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2021 για σύσταση επιτροπής καταλληλότητας του κτιρίου ώστε να χαρακτηριστεί σχολική στέγη, στον Φλεβάρη του 2022 που συστάθηκε η επιτροπή, αρχές Μαρτίου έγινε η αυτοψία στον χώρο και έως σήμερα δεν υπάρχει απόφαση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες!
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγάλεω για τον χαρακτηρισμό του χώρου ως σχολείου και να επισπευθούν οι διαδικασίες.
Τονίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία λύση μετεγκατάστασης του σχολείου και ότι πρέπει το κτίριο να απαλλοτριωθεί ώστε να παραμείνει το δημόσιο σχολείο σε δημόσιο κτίριο όπως δικαιούνται τα παιδιά μας.
Ο γενικός γραμματέας έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στην ΚΤΥΠ, μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Θανάση Γιάνναρη, πίεσε για τεκμηριωμένες απαντήσεις επί των προτάσεων που έκανε ο ίδιος, άμεσα, και υπέδειξε στον δήμαρχο ενέργειες που μπορεί να γίνουν.
Για τα σεισμόπληκτα σχολεία μας, 17ο και 7ο, αφού εκθέσαμε την κατάσταση και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την έλλειψη σχολικής στέγης λόγω της μεγάλης καθυστέρησης τόσο της έναρξης όσο και της αποπεράτωσης των έργων αποκατάστασης στα προαναφερόμενα σχολικά κτίρια, ο δήμαρχος, ενώ στην αρχή μίλησε για εξάμηνη παράταση του έργου λόγω της αύξησης των τιμών στα υλικά οικοδομής (του οποίου η σύμβαση, να θυμίσουμε, λήγει τον Νοέμβριο του 2022) μετά από πιέσεις δικές μας και του ιδίου του κ. Σταυριανουδάκη δεσμεύτηκε ότι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα λειτουργήσει κανονικά το 17ο δημοτικό σχολείο, εφόσον θα τρέξει με τον εργολάβο το έργο αυτό ως επείγον αφήνοντας παραπίσω το 7ο Δημοτικό.
Μάλιστα στο σημείο αυτό ενώ εμείς, οι φορείς, πιέσαμε για χρηματοδότηση εκ μέρους του υπουργείου ώστε να αποπερατωθεί εγκαίρως το έργο και στα δύο σχολικά κτίρια, ο δήμαρχος επέμενε ότι το ζήτημα δεν είναι το οικονομικό.
Μάλιστα έγινε παρέμβαση από την πρόεδρο των δασκάλων Αιγάλεω, η οποία τόνισε ότι έκτακτη επιχορήγηση δεν ζητήθηκε εκ μέρους του δήμου μας όταν έγινε ο σεισμός με τις καταστροφικές συνέπειες για τα σχολικά μας κτίρια, με ευθύνη και της προηγούμενης διοίκησης.
Ο δε δήμαρχος είχε ένσταση και σε αυτό, καθώς είπε ότι κανένας δήμος δεν πήρε έξτρα χρηματοδότηση για τα σεισμόπληκτα σχολεία του 2019. (Να θυμίσουμε ότι δόθηκε χρηματοδότηση σε όμορους δήμους και σας παραθέτουμε και σχετικό βίντεο με την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών τότε.)
Σχετικά με το 1ο γυμνάσιο, σεισμόπληκτο σχολείο, ο γενικός γραμματέας μας ενημέρωσε ότι έχει πάρει έγκριση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” με προϋπολογισμό 6.500.000€ και περιμένει τις ενέργειες του δήμου ώστε να δρομολογηθεί το έργο.
Ο κ. Γκίκας είπε ότι έχει γίνει, εγκριθεί και κατατεθεί η μελετοκατασκευή και περιμένει απάντηση από το Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στο σημείο αυτό έγινε εκ νέου υπόδειξη από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου για ενέργειες που πρέπει να κάνει ο Δήμος Αιγάλεω ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το έργο, με την επισήμανση μάλιστα ότι ακόμη και σήμερα (Πέμπτη 23.6.2022) θα μπορούσε να προβεί σε αυτές ώστε να μη χάνεται χρόνος.
Από τον πρόεδρο της Β’ ΕΛΜΕ τέθηκε θέμα και υπήρξε ενημέρωση για τα ειδικά σχολεία στον Δήμο Αιγάλεω, 8 σε αριθμό, για την αναγκαιότητα αποσυμφόρησής τους, τα προβλήματα συστεγασης και ελλείψεων υποδομών και κατάλληλων χώρων και αιθουσών. Ο κ. Σταυριανουδάκης άκουσε με ενδιαφέρον και μας παρέπεμψε στο υπουργείο
Παιδείας που το ζήτημα υπάγεται στη δική του αρμοδιότητα.
Τέλος, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω έθεσε και το θέμα ενίσχυσης του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία μας, παραθέτοντας στοιχεία για τον συνολικό και επιμέρους  αριθμό προσωπικού καθαριότητας, τις ώρες εργασίας τους  και τον αριθμό σχολικών κτιρίων που τους αντιστοιχούν.
Είπε μάλιστα ότι όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά όταν και έτυχε πρόσφατα να νοσούν και δικαίως να δικαιούνται άδειας, δεν υπάρχει τρόπος να καλυφθούν τα κενά, σχολεία μένουν ακαθάριστα και σε κάποιες περιπτώσεις γονείς έχουν αναγκαστεί να συνδράμουν οι ίδιοι στην καθαριότητα των κτιρίων. Ο δήμαρχος είπε ότι καλύπτονται οι ανάγκες καθαριότητας στα σχολεία και ότι έχει αυξήσει τις ώρες εργασίας τους, κάτι που δεν ισχύει. Ο κ. Σταυριανουδάκης είπε ότι έχουμε την ίδια δύναμη προσωπικού με το 2019, κάτι που επίσης δεν ισχύει, μιας και ακόμη δεν έχουν αντικατασταθεί θέσεις καθαριστριών που πήραν σύνταξη και μιας αποθανούσης.
Και ενώ διεκδικούσαμε επίμονα  ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και ο δήμαρχος επίσης επέμενε ότι δεν χρειάζεται και οι ανάγκες καθαριότητας στα σχολεία είναι καλυμμένες, καταθέσαμε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών το έγγραφο αίτημα των σχολικών επιτροπών του Δήμου Αιγάλεω για ενίσχυση του προσωπικού λόγω αυξημένων αναγκών καθώς και για ενίσχυση της χρηματοδότησης στα σχολεία για τα πάγια έξοδά τους.
Κοινοποιούμε παρακάτω το αίτημα μάλιστα, με σφραγίδα του δήμου Αιγάλεω και υπογραφές των προέδρων των σχολικών επιτροπών, κ. Καββαδία και κ. Ασημακόπουλου, ο δεύτερος μάλιστα και αντιδήμαρχος Παιδείας!
Καλούμε τον κ. δήμαρχο να ενημερώνεται πρώτα για τις ανάγκες των σχολείων μας από τα αρμόδια τμήματα του δήμου που διοικεί, πριν βάλει ο ίδιος φρένο στις διεκδικήσεις μας αντί να τις στηρίξει!
Εν κατακλείδι, μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως δεν γνώριζε την περίπτωση του σχολείου μας υπό έξωση, που κινδυνεύει άμεσα να αφήσει 100 μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους στον δρόμο.
Μας προβληματίζει το γεγονός ότι έγιναν τηλεφωνήματα ενώπιόν μας σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες κατόπιν πιέσεών μας και προτάθηκαν ενέργειες, έγιναν υποδείξεις για τη διευθέτηση θεμάτων εκ μέρους του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ, που όμως δεν είχαν γίνει νωρίτερα με ευθύνη του δημάρχου Αιγάλεω. Δεν θα μπορούσε ο ίδιος να απευθυνθεί και να ασκήσει πιέσεις πριν από το δικό μας ραντεβού στο υπουργείο Εσωτερικών, εφόσον εδώ και αρκετούς μήνες αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρά ζητήματα με τη σχολική στέγη στον δήμο μας; Αν δεν είχαμε πραγματοποιήσει την κινητοποίηση στο υπουργείο την προηγούμενη εβδομάδα και τη χτεσινή συνάντηση με δικό μας αίτημα και επιμονή, δεν θα είχε απευθυνθεί για τη διευθέτηση  των ζητημάτων με δική του πρωτοβουλία;
Τελικά ασκεί η διοίκηση του δήμου μας πιέσεις και αγωνίζεται για τα παιδιά, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο δήμαρχος, ώστε να έχουν αυτό που δικαιούνται, σχολική στέγη;
Μας προβληματίζει το γεγονός ότι  ο δήμαρχός μας δεσμεύτηκε παρουσία του γενικού γραμματέα πως το 17ο δημοτικό σχολείο, σεισμόπληκτο, θα είναι έτοιμο να δεχτεί πάλι τους μαθητές του και να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο. Και μας προβληματίζει γιατί έχουμε δει πόσο αργά δυστυχώς προχωρούν οι εργασίες. Φυσικά θέλουμε και πιέζουμε να παραδοθεί το σχολείο στους μαθητές του με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη του 2022. Θα είμαστε δε εκεί να επικροτήσουμε και να χειροκροτήσουμε. Δεν θέλουμε για ακόμη μια φορά όμως  δηλώσεις χωρίς υπόσταση και λόγια χωρίς πράξεις!
Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο δήμαρχος μας κάνει συστάσεις πως τα λεγόμενά του στα δημοτικά συμβούλια (!) φτάνουν στα αυτιά των αντιδίκων για το σχολείο μας υπό έξωση, όταν αντίδικος είναι μέλος της δημοτικής του παράταξης και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της διοίκησής του!
Μας προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι ο δήμαρχος αρκέστηκε σε προσωπικές επιθέσεις εκπροσώπων θεσμικών φορέων κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ δεν τεκμηρίωνε τα λεγόμενά του με στοιχεία, έπεφτε σε αντιφάσεις αναιρώντας εαυτόν και πιάστηκε απροετοίμαστος σε ερωτήσεις του γενικού γραμματέα (π.χ. πόσα τετραγωνικά είναι το 9ο δημοτικό).
Τονίζουμε για ακόμη μια φορά πως οι φορείς Παιδείας της πόλης μας, γονείς και εκπαιδευτικοί, ενωμένοι στον κοινό αγώνα για τη διευθέτηση των πολύ σοβαρών ζητημάτων με τα σχολεία του δήμου μας, θέλουμε τη διοίκηση του δήμου και τον ίδιο τον δήμαρχο μαζί μας, αρωγό στις διεκδικήσεις, τα παιδιά μας αξίζουν ασφαλή σχολική στέγη και αυτό αποτελεί απαίτηση και πρωταρχικό μέλημα μας.
Το Δελτίο Τύπου υπογράφουν:
Ένωση Γονέων Αιγάλεω,
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Αιγάλεω,
Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής»
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter