Εκθέτουν ζωές σε κίνδυνο, ανοχύρωτα τα νοσοκομεία

Εκθέτουν ζωές σε κίνδυνο, ανοχύρωτα τα νοσοκομεία

Ποινικές διαστάσεις λαµβάνει πλέον η υγειονοµική αλλά και οικονοµική διαχείριση της πανδηµίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη µετά και τη µήνυση που καταθέτουν κατά παντός υπευθύνου γιατροί, καταστηµατάρχες και κάτοικοι της Πάρου.

Οπως καταγγέλλουν οι µηνυτές, αφενός οι αρµόδιοι απέκρυπταν τα κρούσµατα στην περιοχή όπου εντοπίζονταν, αφετέρου δεν ελήφθη κανένα µέτρο για να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού.

Πρόκειται για την πρώτη εισαγγελική έρευνα για διερεύνηση κρατικών ευθυνών στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που στη γειτονική Ιταλία η ∆ικαιοσύνη ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες αρµοδίων και ήδη έχουν καταθέσει ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αλλά και δύο υπουργοί της κυβέρνησής του.

Τραγικοί χειρισµοί όµως από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έγιναν µόνο στην Πάρο ή στα υπόλοιπα νησιά όπου λήφθηκαν εκ των υστέρων αυστηρά µέτρα ασφαλείας. Γιατροί, επιχειρηµατίες και υγειονοµικό προσωπικό καταγγέλλουν στο Documento τα µεθοδευµένα λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδηµίας από την άρση του lockdown και µετά. Μεθοδεύσεις που έγιναν προκειµένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριµένα επιχειρηµατικά συµφέροντα από τον χώρο της ναυτιλίας και του τουρισµού σε βάρος της δηµόσιας υγείας, αλλά τώρα που τα κρούσµατα έχουν αυξηθεί επιχειρείται να µετακυλιστούν οι ευθύνες στους νέους και στην «ατοµική ευθύνη».

Χαρακτηριστικό της ασάφειας, της κυβερνητικής διγλωσσίας και της προχειρότητας µε την οποία έχει αντιµετωπιστεί η κατάσταση είναι το έγγραφο του νοσοκοµείου Λιβαδειάς που δηµοσιεύει το Documento. Πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση µε την οποία οι εργαζόµενοι… υπόσχονταν ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους δεν θα πήγαιναν σε µέρη µε συνωστισµό. Αριστεία λοιπόν µε υπεύθυνες δηλώσεις στη δηµόσια υγεία, ενώ οι ελλείψεις στα νοσοκοµεία παραµένουν και η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο, κάτι που αποδεικνύεται από τη δηµοσιογραφική έρευνα µε µαρτυρίες και πραγµατικά περιστατικά.

∆εν έγιναν τα απαραίτητα τεστ

Ηταν 13 Ιουνίου όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε µια κινηµατογραφικού τύπου οµιλία από τη Σαντορίνη µε φόντο το ηλιοβασίλεµα µέσω των ανταποκριτών ξένων Τύπου που είχαν συγκεντρωθεί απηύθυνε κάλεσµα σε όσους ήθελαν να επισκεφτούν την Ελλάδα. Ανέφερε ότι ναι µεν ο κίνδυνος από τον κορονοϊό δεν έχει περάσει, πλην όµως «ξεκινάµε ένα ιδιότυπο καλοκαίρι, έχοντας προετοιµαστεί και προτάσσοντας τα ζητήµατα ασφάλειας». Η πραγµατικότητα ωστόσο έµελλε να τον διαψεύσει δραµατικά και µάλιστα πολύ σύντοµα.

Οχι µόνο δεν υπήρξε σοβαρή και µε σχέδιο προετοιµασία, αλλά τα ζητήµατα ασφαλείας µπήκαν σε δεύτερη µοίρα. Τουρίστες εισέρχονταν στη χώρα µας χωρίς να υποβληθούν στα ανάλογα τεστ, παρά µόνο ένα µικρό ποσοστό δειγµατοληπτικά. Οι υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκοµεία έµειναν στα χαρτιά. Στα σύνορα µε την Αλβανία, όπου υπήρχε έξαρση κρουσµάτων, οι αρµόδιοι έκλεισαν τα σύνορα στην Κακαβιά, όχι όµως και στην άλλη µεγάλη πύλη εισόδου από την Αλβανία, την Κρυσταλλοπηγή. Οι αρµόδιοι απέκρυψαν κρούσµατα κορονοϊού στα νησιά. Κανένα σοβαρό σχέδιο και κανένας προγραµµατισµός, µε αποτέλεσµα η κατάσταση να ξεφύγει και να υπάρξει έξαρση στον αριθµό των κρουσµάτων, µε την κυβέρνηση να επιρρίπτει ευθύνες στους πολίτες και τους νέους για τη µη τήρηση των µέτρων προκειµένου να καλύψει τη δική της αποτυχία.

«Υπάρχει πράγµατι αύξηση των κρουσµάτων, δίχως όµως προς το παρόν να καταγράφονται οι νοσηλείες του Μαρτίου. Ο λόγος της αύξησης έχει να κάνει µε το ότι δεν έγιναν τα αναγκαία τεστ. Τα δεδοµένα δείχνουν ότι περίπου από τις 10 Μαΐου που σταµάτησε το lockdown µέχρι και τις 10 Ιουλίου τα θετικά κρούσµατα είχαν σχεδόν εκµηδενιστεί. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι κάποιες µέρες, τότε αν υπήρχε κάποιο πολύ σοβαρό εσωτερικό θέµα µε την άρση των µέτρων και την κυκλοφορία του κόσµου, θα είχε φανεί. Είναι προφανές ότι η έξαρση έγινε µε το άνοιγµα των συνόρων» τονίζει στο Documento ο πρόεδρος του Σωµατείου Εργαζοµένων Νοσοκοµείου Αττικόν, παθολόγος – εντατικολόγος Μιχάλης Ρίζος.

Παρόµοια είναι η άποψη της προέδρου της Ενωσης Νοσοκοµειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) ∆άφνης Κατσίµπα. «∆εν έγινε η απαιτούµενη επιστηµονικά και δεοντολογικά ιχνηλάτηση όσων εισέρχονταν στη χώρα µας, αλλά δειγµατοληπτικοί έλεγχοι. Με λίγα λόγια, τα κρούσµατα δεν ιχνηλατήθηκαν και οι νοσούντες δεν αποµονώθηκαν» σηµειώνει στο Documento.

«Υποταγή στα επιχειρηµατικά συµφέροντα»

Κανονικά, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, θα έπρεπε να είχαν εφαρµοστεί πιο αυστηρά υγειονοµικά πρωτόκολλα και να γίνονται πιο πολλά τεστ. Κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο προκειµένου να διασφαλιστεί η δηµόσια υγεία, αλλά δεν έγινε για χάρη επιχειρηµατικών συµφερόντων.

«Από τη στιγµή που υπάρχει µια πανδηµία, θα έπρεπε να εφαρµοστούν πολύ πιο αυστηρά υγειονοµικά εφαρµοσµένα πρωτόκολλα και πολύ πιο εκτεταµένα τεστ. Αυτό δεν έγινε. Μόνο στο 12% όσων επισκέφθηκαν τη χώρα µας έγιναν τεστ» τονίζει στο Documento ο κ. Ρίζος και συµπληρώνει: «Η υποταγή στα συµφέροντα του τουρισµού, των αεροπορικών εταιρειών και των καραβιών µε την αυξηµένη χωρητικότητα οδήγησε στο να γίνουν ελάχιστα πράγµατα. Είναι εκνευριστικό όµως που δεν το παραδέχονται και ρίχνουν την ευθύνη στον κόσµο και ειδικότερα στη νεολαία».

Από την πλευρά της η κ. Κατσίµπα σηµειώνει στο Documento ότι είναι εγκληµατικό να µη γίνονται τεστ: «∆εν γίνονται τεστ γιατί δεν θέλουν να αναδειχτεί µεγαλύτερη διασπορά του αριθµού των κρουσµάτων και κάτι τέτοιο δεν συµφέρει την επιχειρηµατικότητα του τουρισµού. Είναι εγκληµατικό να µη γίνονται τεστ».

Μάλιστα η ίδια επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τον χειρισµό της κατάστασης και για το ότι ψάχνει να βρει αποδιοποµπαίους τράγους στο πρόσωπο των πολιτών. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να µετακυλίσει τη δική της ευθύνη στον κόσµο κάνοντας λόγο για ατοµική ευθύνη και φιλότιµο» σηµειώνει. Το ερώτηµα βέβαια που τίθεται είναι τι κάνουν τα µέλη της επιτροπής εµπειρογνωµόνων αναφορικά µε τα στοιχεία που πρέπει να τους παρέχει ο ΕΟ∆Υ για τον αριθµό των κρουσµάτων αλλά και µε τη γενικότερη κυβερνητική στάση.

Μύθος οι προσλήψεις, ενώ λήγουν 15.000 συµβάσεις

Ενδεικτικό των ευθυνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ότι δεν φρόντισαν να πάρουν απαραίτητα µέτρα είναι και οι περιβόητες προσλήψεις στα νοσοκοµεία που υποτίθεται ότι θα γίνονταν. Ειδικότερα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαµάνης έκανε λόγο για 6.500 προσλήψεις, κάτι που σύµφωνα µε την Οµοσπονδία Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) δεν πραγµατοποιήθηκε. «Εχουν προσληφθεί περίπου 4.100 για τις ανάγκες της επιδηµίας, εκ των οποίων 450 γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονοµικοί, οι οποίοι στο 100% είναι συµβασιούχοι ορισµένου χρόνου διετούς διάρκειας» τονίζει ο κ. Ρίζος.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν δηµοσιευτεί, τον Ιούνιο του 2020 ο συνολικός αριθµός των απασχολούµενων στην υγεία ήταν 95.489. Από αυτούς οι 18.181 ήταν έκτακτο προσωπικό και οι 77.308 µόνιµο. Αντίστοιχα, τον Ιούνιο του 2019 ο συνολικός αριθµός των απασχολούµενων στην υγεία ήταν 100.798, από τους οποίους οι 79.177 ήταν µόνιµοι και οι υπόλοιποι έκτακτο προσωπικό. ∆ηλαδή σε σχέση µε πέρυσι απασχολούνται στην υγεία περί τις 5.309 λιγότεροι υπάλληλοι, παρά την πανδηµία και τις αυξηµένες ανάγκες σε προσωπικό. «Αριστεία» δηλαδή και στη θωράκιση του δηµόσιου συστήµατος υγείας.

«∆εν έχουν πάρει προσωπικό· αυτό είναι µύθος. Ηταν πολύ καλή συγκυρία για να προσλάβουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά δεν το έκαναν» σηµειώνει η κ. Κατσίµπα. Οσοι προσλήφθηκαν είναι προσωπικό ορισµένου χρόνου µε συµβάσεις διετούς διάρκειας. ∆εν είναι όµως οι µοναδικοί, καθώς το φθινόπωρο λήγουν οι συµβάσεις ακόµη 15.000 υπαλλήλων της υγείας. Το ερώτηµα βέβαια που τίθεται είναι τι θα συµβεί µε αυτούς, µε δεδοµένες τις αυξηµένες ανάγκες που υπάρχουν λόγω και της πανδηµίας.

«Η κυβέρνηση γι’ αυτό το ζήτηµα προς το παρόν δεν έχει δεσµευτεί αλλά µιλάει σιβυλλικά. Οι συνάδελφοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει να µονιµοποιηθούν. Αυτό δεν είναι απλό εργασιακό αίτηµα. Ειδικά στον χώρο της υγείας δεν µπορεί να επεξεργαστεί κανείς ένα στρατηγικό σχέδιο και να ασκήσει πολιτική αν δεν έχει µόνιµο προσωπικό» επισηµαίνει ο κ. Ρίζος.

Υπεύθυνες δηλώσεις και αλαλούµ µε τα τεστ

Εκτός από τις περιορισµένες σε σχέση µε τις ανάγκες της υγείας προσλήψεις, ενδεικτικό των τραγικών κυβερνητικών χειρισµών είναι και το έγγραφο που δηµοσίευσε η Πανελλήνια Οµοσπονδία Εργαζοµένων ∆ηµόσιων Νοσοκοµείων (ΠΟΕ∆ΗΝ) µε την υπεύθυνη δήλωση των εργαζοµένων στο νοσοκοµείο της Λιβαδειάς. Με αυτό ο κάθε εργαζόµενος δεσµευόταν ότι κατά τις διακοπές του δεν θα πήγαινε σε χώρους µε συνωστισµό λόγω Covid-19.

«∆ηλώνω πως κατά την ολιγοήµερη άδεια/ρεπό µου που θα λάβω από … έως … δεν θα αναπτύξω

–πέραν των συνήθων– καθηµερινές δραστηριότητες και δη συµµετοχή µου σε χώρους µε έντονο συνωστισµό.

Ως εκ τούτου δηλώνω ότι δεν θα εκτεθώ κατά το διάστηµα αυτό σε αυξηµένο κίνδυνο έναντι του ιού SARS-Cov-2» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, το οποίο θα µπορούσε να χαρακτηριστεί µνηµείο εγκληµατικής προχειρότητας, καθώς την ίδια ώρα που ζητούν από το υγειονοµικό προσωπικό ενυπόγραφες δεσµεύσεις, το έχουν αφήσει στο έλεος του κορονοϊού. Τρανταχτό παράδειγµα οι χειρισµοί των αρµοδίων για τα τεστ στο υγειονοµικό προσωπικό. Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί, µέσα σε λίγες µόλις µέρες άλλαξαν τρεις φορές τις οδηγίες για τη διενέργεια τεστ. Μάλιστα οι οδηγίες ήταν τέτοιου επιστηµονικού επιπέδου που ζητούσαν από το προσωπικό να πάει να εργαστεί, να κάνει το τεστ και στη συνέχεια, σε περίπτωση που βγει θετικό, να αποµονωθεί. Αφού πρώτα θα είχε έρθει σε επαφή τόσο µε άλλους συναδέλφους του όσο και µε ασθενείς!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα του νοσοκοµείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου 14 εργαζόµενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό και άλλοι 35 τέθηκαν σε καραντίνα. Επίσης δύο εργαζόµενοι του νοσοκοµείου Πολυγύρου στη Χαλκιδική βρέθηκαν θετικοί, ένας γιατρός και µία νοσηλεύτρια, καθώς και δύο ειδικευόµενοι γιατροί στο νοσοκοµείο «Γεννηµατάς», ένας διοικητικός υπάλληλος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και µία γιατρός στο Παπανικολάου. Σύµφωνα µε την ΠΟΕ∆ΗΝ, µέχρι και την Παρασκευή 21 Αυγούστου ο αριθµός των νοσούντων υγειονοµικών τον Αύγουστο ανερχόταν σε 79.

«Τρεις φορές µέσα σε 15 µέρες άλλαξαν τις οδηγίες προς το υγειονοµικό προσωπικό σε ό,τι αφορά τα τεστ. Αρχικά στα τέλη Ιουλίου οι οδηγίες έλεγαν ότι όλοι οι υγειονοµικοί θα κάνουν τεστ, θα περιµένουν να βγει το αποτέλεσµα και µετά θα έρθουν στη δουλειά εφόσον βγει αρνητικό. Επειτα από τέσσερις µέρες ήρθε δεύτερη οδηγία που όριζε ότι δεν θα κάνουν όλοι τεστ, παρά µόνο όσοι εµφανίζουν κάποια συµπτώµατα. Επειτα από πέντε µέρες άλλαξαν τρίτη φορά την οδηγία και είπαν ότι θα κάνουν το τεστ όσοι έχουν σοβαρά συµπτώµατα, θα έρχονται στη δουλειά και αν το τεστ βγει θετικό, θα µπαίνουν σε επταήµερη καραντίνα» αναφέρει ο κ. Ρίζος. Σε κάποιες περιπτώσεις η οδηγία έλεγε ότι υποχρεωτικό είναι το τεστ µόνο για όσους έπαιρναν άδεια πάνω από πέντε µέρες!

«∆εν γίνονται τεστ στους υγειονοµικούς. Είναι εγκληµατικό να σου λέει τον Αύγουστο “θα έρθεις στη δουλειά, θα κάνεις το τεστ, θα δουλέψεις και µετά, αν βγει θετικό, θα δούµε τι θα κάνουµε”» επισηµαίνει η κ. Κατσίµπα.

Να σηµειωθεί ότι στην Κέρκυρα γιατροί του ΕΣΥ απέστειλαν εξώδικο το οποίο κοινοποιήθηκε και στην εισαγγελία µε το οποίο κατήγγειλαν ότι γιατροί του κέντρου υγείας πραγµατοποιούν ελέγχους για τον κορονοϊό στο λιµάνι αντί για κλιµάκια του ΕΟ∆Υ. Κάτι που εγκυµονεί κινδύνους για τους ίδιους αλλά και τη δηµόσια υγεία.

ΜΕΘ χωρίς προσωπικό, νοσοκοµεία δίχως υλικά

Την ίδια ώρα, πολύ λίγα πράγµατα έχουν γίνει και για τις µονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την αύξηση των κλινών, αλλά χωρίς το απαραίτητο προσωπικό η αύξηση αυτή είναι κενή περιεχοµένου. ∆ηλαδή ακόµη και αν υπάρχουν κρεβάτια για να εισαχθούν βαριά κρούσµατα, δεν θα υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για να τα υποδεχτεί.

Για παράδειγµα, στο Αττικό Νοσοκοµείο το 2011 υπήρχαν 27 κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία στελεχώνονταν µε µεγάλο αριθµό συµβασιούχων. Στη συνέχεια όµως και µε τις περικοπές των µνηµονίων την περίοδο 2012-14 έµειναν περίπου τα µισά. Σε αυτήν τη φάση στο Αττικό Νοσοκοµείο υπάρχουν γύρω στις 18 κλίνες ΜΕΘ. Οµως σε περίπτωση που δεν ανανεωθούν κάποιες συµβάσεις, το προσωπικό θα µειωθεί κι άλλο. Στο ΑΧΕΠΑ οι δέκα κλίνες που υπήρχαν αυξήθηκαν σε 17 µε δυνατότητα να πάνε στις 20. ∆ίχως όµως να πάρουν επιπλέον προσωπικό.

«Ανοίγουν όπως όπως κλινικές του ΕΣΥ για νοσηλεία από Covid χωρίς προσωπικό και εξοπλισµό, κάτι που είναι δώρο άδωρο» αναφέρει η κ. Κατσίµπα. Εδώ θα πρέπει επίσης να σηµειωθεί ότι για τις ανάγκες της πανδηµίας περιορίστηκαν και οι ΜΕΘ που ήταν για ειδικούς σκοπούς, όπως για καρδιακά νοσήµατα κ.λπ. Αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι δεν υπάρχουν και αυτές οι ιατρικές ανάγκες παράλληλα µε την πανδηµία, που ειδικά από το φθινόπωρο θα είναι αυξηµένες.

Επίσης σε κάποια νοσοκοµεία δηµιουργούνται σοβαρά ζητήµατα και µε ελλείψεις σε απαραίτητο ιατρικό υλικό. «Υπάρχουν σοβαρά ζητήµατα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία µας ως υγειονοµικού προσωπικού, όπως για παράδειγµα ελλείψεις σε υλικά και ατοµικά µέσα προστασίας, γάντια, µάσκες, αντισηπτικά κ.ά. Για παράδειγµα, στο Θριάσιο Νοσοκοµείο µας χορήγησαν ένα κουτί γάντια για να περάσει το προσωπικό µία εβδοµάδα, όταν οι ανάγκες είναι κατά πολύ µεγαλύτερες. Κανονικά θα έπρεπε να έχει φροντίσει η κυβέρνηση να υπάρχει στοκ υλικών» υπογραµµίζει στο Documento o Παναγιώτης Παντέλης, µέλος του ∆Σ της ΠΟΕ∆ΗΝ.

Ελεγχοι κατ’ επιλογή, «σαρδέλες» στα πλοία

Εκτός από τα νοσοκομεία, ένα χαρακτηριστικό της ασάφειας και της απουσίας σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης είναι και οι έλεγχοι που έγιναν για όσους παρέβαιναν τα υποτιθέμενα μέτρα προστασίας. Παρατηρήθηκε δηλαδή το φαινόμενο να γίνονται έλεγχοι σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια κ.λπ. αλλά όχι σε κάποιες επιχειρήσεις όπως κλαμπ, καφετέριες κ.ά. που συστηματικά παρανομούσαν.

«Ολοι οι ξενοδόχοι τήρησαν όσα όριζε το πρωτόκολλο. Δεν έγινε όμως το ίδιο και από άλλες επιχειρήσεις, αλλά υπήρξε ασυδοσία. Μόνο σοβαρές επιχειρήσεις τήρησαν τα μέτρα, στις οποίες μάλιστα έγιναν και έλεγχοι. Σε αρκετές όμως δεν έγιναν καν έλεγχοι ούτε τηρήθηκε κανένα μέτρο» υπογραμμίζει στο Documento ο Αρης Μπέκας, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Επίδαυρο.

Χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία της Μελίνας Χαριτάτου, η οποία ταξίδεψε με πλοίο από τη Νίσυρο την Παρασκευή 14 Αυγούστου με προορισμό τον Πειραιά. Το πλοίο σταμάτησε σε έξι με επτά νησιά, απ’ όπου επιβιβάστηκαν και αποβιβάστηκαν επιβάτες. Οπως καταγγέλλει, στο πλοίο σε κάποια σημεία τηρούνταν οι αποστάσεις, σε κάποια άλλα όχι. Επίσης το πλήρωμα ναι μεν καθάριζε τα τραπέζια, αλλά δεν τα απολύμαινε. Η ίδια αντιμετωπίζει θέμα υγείας με το αναπνευστικό, κάτι που κάνει την όλη κατάσταση για εκείνη όλο και πιο επικίνδυνη.

«Οι αποστάσεις στο πλοίο τηρούνταν μόνο στις αεροπορικές θέσεις. Κατά τα άλλα, ο καθένας καθόταν όπου ήθελε, ενώ οι πολυθρόνες ήταν κολλητά η μία δίπλα στην άλλη. Κάποια στιγμή ζήτησα από έναν κύριο να κάνει λίγο πιο πέρα γιατί του εξήγησα ότι υπάρχει πρόβλημα με το αναπνευστικό μου. Τότε ένας από τους υπαλλήλους του πλοίου μού είπε ότι αυτό δεν γίνεται διότι οι οδηγίες για πληρότητα είναι μέχρι 85%» σημειώνει.

Ερευνες της Δικαιοσύνης στην Ιταλία

Στη γειτονική Ιταλία οι έρευνες της Δικαιοσύνης συνεχίζονται. Προς το παρόν έχουν κατατεθεί πάνω από 150 μηνυτήριες αναφορές από συγγενείς θυμάτων κατά παντός υπευθύνου για την τραγωδία. Μέλη της επιτροπής «Αλήθεια και δικαιοσύνη για τα θύματα της Covid-19» έχουν ζητήσει από τον εισαγγελέα του Μπέργκαμο, της πόλης που με περισσότερους από 3.000 νεκρούς πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα της πανδημίας στην Ιταλία, να διερευνήσει γιατί δεν μπήκαν άμεσα σε καραντίνα οι πόλεις Αλζάνο, Λομπάρντο και Νέμπρο. Οπως επίσης αν ο θάνατος συγγενικών τους προσώπων οφείλεται στην αποτυχία εκείνων που είχαν υποχρέωση από τον νόμο να λάβουν προστατευτικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Ενώπιον των δικαστών του Μπέργκαμο έχει ήδη βρεθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε (φωτογραφία) για λάθη που φέρεται να έκανε η κυβέρνησή του κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς επίσης και δύο υπουργοί της κυβέρνησής του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter