Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισοπεδώνουν το Χάρκοβο – Τεράστιο ρωσικό κονβόι 25 χλμ από το Κίεβο – Πολιορκούν και τη Χερσώνα (Photos)

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ισοπεδώνουν το Χάρκοβο – Τεράστιο ρωσικό κονβόι 25 χλμ από το Κίεβο – Πολιορκούν και τη Χερσώνα (Photos)

Για έκτη ημέρα συνεχίζεται ο εφιάλτης του πολέμου στην Ουκρανία με τους φόβους για μια γενικευμένη σύρραξη ολοένα και να αυξάνονται.

Το Χάρκοβο (Χαρκίβ), η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, έχει δεχτεί τις τελευταίες δύο ημέρες συνεχείς βομβαρδισμούς. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη, πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις ανατίναξε το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της πόλης την στιγμή που υπήρχε μια σχετική κίνηση στους δρόμους. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποιες είναι οι ανθρώπινες απώλειες ωστόσο, ήδη έχουν χάσει δεκάδες άμαχοι τη ζωή του στο Χάρκοβο αφού οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς από χθες. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, χθες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι στο Χάρκοβο και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι ενώ 87 οικήματα καταστράφηκαν.

 

Στο Χάρκοβο, ο ρωσικός στρατός φαίνεται να ανατίναξε επίσης υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform με αποτέλεσμα οι επιθέσεις να προκαλέσουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

 

Περικυκλωμένη η Χερσώνα

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, δήλωσε ο δήμαρχός της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (…) η Χερσώνα αντιστέκεται!».

«Βρίσκομαι στο γραφείο μου για να συντονίσω τις δημοτικές υπηρεσίες ώστε να ξυπνήσετε σε μια πόλη σχετικά ειρηνική», πρόσθεσε, παροτρύνοντας τους κατοίκους να παραμείνουν «ήρεμοι και προσεκτικοί» και να μη βγουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

«Μην κάνετε επιθετικά διαπραγματεύσεις με κανέναν και μην προκαλείτε συγκρούσεις με αντιπάλους σας (…) Δεν πρόκειται για μάχη, πρόκειται για πόλεμο. Και ο πόλεμος κερδίζεται με λογικές ενέργειες και με ψυχραιμία», συμπλήρωσε.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μεταφορτώθηκαν βίντεο που τράβηξαν τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Χερσώνα που δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να μπαίνουν στην πόλη των 290.000 κατοίκων.

70 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί στην Οχτίρκα

Τουλάχιστον εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, προχθές Κυριακή, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, μέσω Facebook.

Ρωσικό κονβόι έξω από το Κιέβου μήκους 64 χλμ

Εικόνες από δορυφόρους χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Maxar έκανε επίσης λόγο για συγκέντρωση ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, κάπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Πέντε ρωσικά μαχητικά και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν, λέει το Κίεβο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα.

Πέντε ρωσικά μαχητικά κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν χθες, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Τα αεροσκάφη φέρονται να καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Βασίλκιβ και Μπρόβαρι, στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Ένας πύραυλος Κρουζ κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν κοντά στο Κίεβο, κατά τις ίδιες πηγές.

Από τη δική τους πλευρά, ουκρανικά αεροσκάφη προχώρησαν στην εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφανείας και στη ρίψη βομβών εναντίον ρωσικών αρμάτων μάχης και πεζικάριων κοντά στο Κίεβο και κοντά στην πόλη Ζιτομίρ. Βόμβες ερρίφθησαν επίσης στη βόρεια περιοχή Τσερνιγκίβ και στην νότια πόλη Μπερντιάνσκ, η οποία καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη. Οι αρχές στο Κίεβο μιλούν για πάνω από 150 άμαχους νεκρούς.

«Η Ρωσία έριξε θερμοβαρική βόμβα»

Η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα τη Δευτέρα στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα.

«Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα), η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», δήλωσε η Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. «Η καταστροφή που επιχειρεί η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη», συμπλήρωσε.

Κάλεσμα Ζελένσκι να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε λιμάνια και αεροδρόμια

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «εξετάσει τον πλήρη αεροπορικό αποκλεισμό» του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «για τους πυραύλους, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα» της Ρωσίας, κάτι πάντως που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε χθες.

«Αυτό το κακό (…) πρέπει να σταματήσει αμέσως. Και να καταστραφεί οικονομικά, για να φανεί ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή να αμυνθεί», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (…). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

Οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν για «διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσές τους» προτού διεξαχθεί «δεύτερος γύρος» των συνομιλιών.

Οι ΗΠΑ υπόσχονται περισσότερη βοήθεια

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σήμερα ότι ο αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει περισσότερη βοήθεια στη χώρα του, που υφίσταται επίθεση από τη Ρωσία, με τη μορφή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και όπλων.

Κατά τη διάρκεια «τηλεφωνικής συνδιάλεξής μας, ο υπουργός (Εξωτερικών Άντονι) Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία παραμένει ακλόνητη», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω Twitter. «Υπογράμμισα ότι η Ουκρανία επιθυμεί διακαώς την ειρήνη, αλλά όσο βρισκόμαστε υπό επίθεση από τη Ρωσία χρειαζόμαστε περισσότερες κυρώσεις και όπλα. Ο υπουργός με διαβεβαίωσε και για τα δύο. Συντονίσαμε περαιτέρω μέτρα» των δύο κρατών, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Πάνω από 400 συλλήψεις σε διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στη Ρωσία

Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και πάλι χθες Δευτέρα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Κάπου 208 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα και 181 στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info. Σε όλη τη χώρα, έγιναν 413 συλλήψεις σε 13 πόλεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας καταστέλλουν με ακραία σκληρότητα τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Οι αρχές διαμηνύουν στους πολίτες να μη συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις που οργανώνονται χωρίς την άδεια των αρχών. Οι διαδηλώσεις αυτής της φύσης έχουν απαγορευθεί επανειλημμένα, συχνά με την επίκληση της πανδημίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter