Εκτός δημοσίων έργων εταιρεία του Μπόμπολα στην Κύπρο

Εκτός δημοσίων έργων εταιρεία του Μπόμπολα στην Κύπρο

Τον αποκλεισμό της Helector Cyprus Ltd συμφερόντων Μπόμπολα από τη διεκδίκηση και εξασφάλιση οποιουδήποτε δημόσιου έργου στην Κύπρο για διάστημα πέντε ετών, αποφάσισε η Επιτροπή Αποκλεισμού της Μεγαλονήσου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πάφου, η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος είχε καταγγείλει την εταιρεία του Ομίλου Μπόμπολα για την συμμετοχή της στα σκάνδαλα του ΧΥΤΥ Λάρνακας και ΧΥΤΑ Πάφου και είχε ζητήσει τον αποκλεισμό της από τις δημόσιες συμβάσεις.

Η απόφαση της Επιτροπής Αποκλεισμού, προστίθεται στην ανακοίνωση, φέρνει ενδεχομένως τώρα σε δύσκολη θέση το κράτος και ιδιαίτερα το Υπουργείο Γεωργίας και την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) που είχαν πρόσφατα εγκρίνει την υπογραφή νέας Σύμβασης του κράτους με Κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει ιδιοκτήτρια εταιρεία της Helector Cyprus Ltd για τη μεταφορά επιπλέον σκυβάλων από την επαρχία Λευκωσίας στο ΧΥΤΥ Κόσσιης.

Αν και η καταγγελία αφορούσε και τις υπόλοιπες εταιρείες του Ομίλου, για διαδικαστικούς λόγους η Επιτροπή Αποκλεισμού εξέτασε προς το παρόν μόνον τον οικονομικό φορέα Helector Cyprus Ltd. Παρόλη την ευκαιρία που δόθηκε στην εταιρεία αυτή, μέσα από τη διαδικασία εξέτασής της, να προσκομίσει στοιχεία για την αξιοπιστία της, δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται ο αποκλεισμός της, αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Πάφου.

Λόγω της μη εξέτασης προς το παρόν των υπόλοιπων εταιρειών του Ομίλου, τα στελέχη των οποίων ήταν τα ίδια, παρέμεινε γι’ αυτές να πλανάται τεκμήριο αναξιοπιστίας. Εκτιμάται ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις που θα αφήσουν πολλούς εκτεθειμένους, καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Πάφου.

Με δηλώσεις του στον «ΠΟΛΙΤΗ 107.6» ο δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνος τόνισε ότι λόγω των σκανδάλων του 2016, είναι αδικαιολόγητη η πρόθεση του Κράτους να συνεχίσει τη συμφωνία για διαχείριση του ΧΥΤΥ Κόσιης από την εταιρεία Helector.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου, η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής θα πρέπει να πείσει το Κράτος να ακυρώσει τη συμφωνία και να ξεκινήσει διαδικασίες ανάθεσης της διαχείρισης του ΧΥΤΥ Κόσιης ση άλλη εταιρεία.

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε ψέματα τους ισχυρισμούς που προβάλλονται για τεχνογνωσία διαχείρισης που διαθέτει μόνο η εταιρεία του Ομίλου Μπόμπολα.

Όπως υποστήριξε, ο ίδιος διαθέτει λίστα με εταιρίες σε Ελλάδα με Κύπρο, οι οποίες μπορούν να αναλάβουν τη διαχείριση του ΧΥΤΥ Κόσιης.

Η απόφαση της Επιτροπής Αποκλεισμού ήρθε σε συνέχεια του σκανδάλου με τις πλασματικές χρεώσεις και τις κατηγορίες για δωροδοκία δημοσίων λειτουργών, για το οποίο βαρύνεται η εταιρεία, αλλά και προσωπικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Λεωνίδας Μπόμπολας.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Helector έγινε γνωστή στην Κύπρο, μετά το σκάνδαλο ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ και πιο συγκεκριμένα με την παραδοχή πρώην στελεχών της ότι έδιναν μίζες προκειμένου να πληρωθεί τα δεδουλευμένα της. Για το σκάνδαλο βαρύνεται η εταιρεία, αλλά και προσωπικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Λεωνίδας Μπόμπολας.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμούν ακόμα δικαστικές αποφάσεις ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη πέντε πρόσωπα έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης. Μάλιστα, ο Γενικός Εισαγγελέας με γνωμάτευσή του το 2016, υποδείκνυε ότι είναι εφικτή η διακοπή του συμβολαίου με την εν λόγω εταιρεία (διατηρεί σύμβαση μέχρι τον Απρίλιο του 2020 για διαχείριση του ΧΥΤΥ Κόσιης), χωρίς να απαιτείται η δικαστική απόφαση.

Εντούτοις από το 2016 η εταιρεία Helector, εν μέσω δικαστικών διαδικασιών, διαχειρίζεται το ΧΥΤΥ Κόσιης, διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 30 εκατομμυρίων, αφού παραμένει απλήρωτη λόγω της απόφασης που εκκρεμεί. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter