Εκτός ορίων και πάλι ο Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη ανατρέπει τη Συνθήκη των Σεβρών

Εκτός ορίων και πάλι ο Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη ανατρέπει τη Συνθήκη των Σεβρών

Εκτός ορίων βγήκε για μία ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έδωσε ένα ακόμα προκλητικό τηλεοπτικό σόου επαναλαμβάνοντας πως σύντομα θα ξεκινήσουν σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ έφτασε στο σημείο να πει πως η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη «είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της συνθήκης) των Σεβρών».

Μάλιστα απείλησε και τις ΗΠΑ ότι θα κλείσει βάσεις σε περίπτωση κυρώσεων εναντίον της χώρας του. 

Παραχωρώντας συνέντευξη στο A Haber, ο Τούρκος πρόεδρος σε ένα νέο παραλήρημα δε σταμάτησε να δείχνει τους χάρτες με τα θαλάσσια όρια στα οποία όπως είπε η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα σε σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις «σβήνοντας» και αυτή τη φορά ελληνικά νησιά όπως η Κάρπαθος, η Κάσος, το Καστελόριζο.

Επανέλαβε, δε ότι η Άγκυρα θα αγοράσει σύντομα και τρίτο γεωτρύπανο και ζήτησε από μεγάλες εταιρίες να συνεργαστούν με την Τουρκία στην περιοχή, σημειώνοντας πως στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

«Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. ενώ έδειχνε την περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κρήτης) θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις» είπε στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα και μετά τη συνάντησή του, στην Κωνσταντινούπολη με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ, ο Ερντογάν είχε επαναλάβει πως η συμφωνία με τη Λιβύη είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.

Ανήγγειλε στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη» πρόσθεσε.

Απειλές κατά ΗΠΑ

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε απειλές και κατά των ΗΠΑ λέγοντας πως θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις, προσθέτοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, καθώς και την νατοϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρεντσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο.

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε, δε, στο σημείο να απειλήσει και με αποκάλυψη από την πλευρά της Τουρκίας της γενοκτονίας των Ινδιάνων.«Είναι δυνατόν να μιλήσει κανείς για την Αμερική χωρίς να αναφέρει τους Ινδιάνους; Αποτελεί μια στιγμή ντροπής για την ιστορία των ΗΠΑ. Τα ίδια συνέβησαν στην Αφρική. Είναι δυνατόν να βάλεις στην άκρη τις γαλλικές σφαγές στη Ρουάντα και την Αλγερία; Έκαναν δουλεμπόριο από τη Σενεγάλη στην Αμερική. Τι θα κάνουμε για να το εξηγήσουμε τη διεθνή κοινότητα; Έχουμε ντοκουμέντα στα αρχεία μας. Θα αποκαλύψουμε ότι η ιστορία της Δύσης είναι η ιστορία του ρατσισμού και του επικοισμού. Ενώ υπάρχουν αυτές οι σφαγές και οι γενοκτονίες, δεν μπορούν να πουν τίποτα σε ένα έθνος με τέτοια περήφανη ιστορία όπως η δική μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter