Εκτός Προανακριτικής το ΚΚΕ έως ότου αρθεί η ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων

Δεν θα συμμετέχει στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής το ΚΚΕ έως ότου αρθεί το καθεστώς προστασίας των «Σαράφη» και «Κελέση», με την Κ.Ο. του κόμματος να εκδίδει σχετική ανακοίνωση.

Πιο σκληρή στάση ακόμα και από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ τήρησε το ΚΚΕ στην Προανακριτική Επιτροπή, με φόντο όχι μόνο την κατάθεση αλλά συνολικά το καθεστώς προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση».

Εξ αρχής το ΚΚΕ ήταν αντίθετο στο καθεστώς προστασίας των μαρτύρων όχι μόνο στην υπόθεση Novartis αλλά και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ζητώντας εξέταση «χωρίς κουκούλα». Η ρητή απαγόρευση άρσης της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων από τον Άρειο Πάγο οδήγησε το ΚΚΕ στην αποχώρηση από την Προανακριτική Επιτροπή μέχρι «να αλλάξουν τα δεδομένα» και δεν «κουκουλώνονται τα παιγνίδια που παίχθηκαν με το σκάνδαλο Novartis».

Σε κάθε περίπτωση, ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε διαμηνύσει στην Προανακριτική Επιτροπή ότι δεν θα εξεταστεί με τρόπο που θέτει εν κινδύνω το καθεστώς ανωνυμίας του γιατί θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του και η οικογένειά του.

Η ανακοίνωση της Κ.Ο. του ΚΚΕ:

Το ΚΚΕ από την αρχή συμμετείχε ανελλιπώς στις εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου της Novartis. Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι», που είναι και οι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με την φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους. Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξεταστούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς την φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους. Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιγνίδια που παίχθηκαν με το σκάνδαλο Novartis. Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεση και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής. Μια στάση, που θαεπανεξετάσουμε, αν αλλάξουν τα δεδομένα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.  

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.