«Εκτός τόπου και χρόνου» αλλά η κυβερνητική δεν διαψεύδει τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου

«Εκτός τόπου και χρόνου» αλλά η κυβερνητική δεν διαψεύδει τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου

Την απροθυμία της κυβέρνησης να διαψεύσει τα σενάρια που την θέλουν να αλλάζει εκ νέου τον εκλογικό νόμο για να τον φέρει στα μέτρα της ενόψει δεύτερων εκλογών εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που σε αντίθεση με προηγούμενες τοποθετήσεις του, απέφυγε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες ημέρες, οι πληροφορίες για πρόωρες εκλογές και την πιθανότητα νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου υπό τον φόβο της συρρίκνωσης της εκλογικής δύναμης της κυβέρνησης έχουν επανέλθει στη δημόσια σφαίρα, και μάλιστα μέσω δημοσιευμάτων του φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Βάσει των εν λόγω πληροφοριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να δέχεται εισηγήσεις για μείωση του ποσοστού αυτοδυναμίας από το 37-38% που ισχύει με τον νόμο που ψήφισε τον Φεβρουάριο του 2020. Υπενθυμίζεται πως, έτσι κι αλλιώς, οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με απλή αναλογική. Κατά τις πληροφορίες που αποδίδονται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο ίδιος πιέζεται να προχωρήσει εκ νέου στην αλλαγή του νόμου, υπό το σύνθημα «σταθερότητα ή περιπέτειες», το οποίο φρόντισε να χρησιμοποιήσει στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha.

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στο Κίνημα Αλλαγής φέρονται να εξετάζουν σοβαρό το ενδεχόμενο ο Κυρ. Μητσοτάκης να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, με τον Αλέξη Τσίπρα να προχωράει την Τετάρτη σε αντίστοιχη δήλωση κατά το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας το κόμμα σε ετοιμότητα. Σημειώνεται πως σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκεται εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία, με τον γραμματέα του κόμματος, Παύλο Μαρινάκη, να εμφανίζεται να περιοδεύει.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τετάρτη, απορρίπτοντας για ακόμα μία φορά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, ενδιαφέρον είχε η απάντησή του για την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου που του τέθηκε από το documentonews.gr, αφού ο Γ. Οικονόμου επέλεξε να ξανά… διαψεύσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Συγκεκριμένα, αρχικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πως «οι προβλέψεις αυτές είναι εκτός τόπου και χρόνου» επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια τα περί ανάγκης σταθερότητας.

«Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται αρραγή ενότητα, χρειάζεται αποφασιστικότητα. Μέλημα του Πρωθυπουργού είναι κάθε μέρα που περνά, να παίρνουμε εκείνες τις αποφάσεις -και στο εσωτερικό και σε συνεργασία με τους εταίρους μας στο εξωτερικό- για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των πολύ δυσμενών συνεπειών, των πρωτοφανών δυσμενών εξελίξεων, που ζούμε σε παγκόσμιο επίπεδο» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, στη συνέχεια του τέθηκε η ερώτηση για το εάν «θα γίνουν και οι δεύτερες εκλογές με τα όσα προβλέπει ο νόμος; Δηλαδή, το νομοσχέδιο που έχει ψηφίσει η δική σας Κυβέρνηση», με τον εκπρόσωπο να αποφεύγει να διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Έχουμε απαντήσει πολλές φορές. Οποιαδήποτε συζήτηση περί εκλογών αυτή τη χρονική στιγμή, είναι εκτός τόπου και χρόνου» αρκέστηκε να απαντήσει ο Γ. Οικονόμου, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter