Εκτροχιάζεται ο τουρισμός και μαζί του η οικονομία

Εκτροχιάζεται ο τουρισμός και μαζί του η οικονομία

«Η κατάσταση είναι τραγική. Έρχονται άνθρωποι έξω από το εργατικό κέντρο της Ρόδου, για να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους. Μου θυμίζει κατοχή η κατάσταση. Η Ρόδος είναι νεκρή πόλη. Δεν κινείται τίποτα έξω. Ειδικά το βράδυ είναι… νέκρα». Θ. Σταμούλης πρόεδρος ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου

Όπως διαβάζεται τα παραπάνω δεν τα είπε κάποιος τυχαίος, αλλά ένας άνθρωπος που έχει θεσμική και εκλεγμένη θέση σε ένα νησί που θεωρείται ένα από τα βασικά κέντρα του ελληνικού τουρισμού.

Αν η κατάσταση που περιγράφεται συνδυαστεί με την αδυναμία συντονισμού μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων από την 1η Ιουλίου με πιθανότερη ημερομηνία αν όλα πάνε καλά στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού την 15η του επόμενου μήνα, τότε η κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα όπου το μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα κινείται το καλοκαίρι γύρω από τον τουρισμό, θα είναι επιπέδου κατοχικής περιόδου.

Αν μάλιστα σε μια κίνηση απελπισίας, οι «άριστοι» της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας από την 1η Ιουλίου για όλες τις χώρες όπως διαδίδουν, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος χώρες της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα, κάτι που θα επιδεινώσει πολύ περισσότερο την κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό του τουριστικού κλάδου δεν λειτουργεί και πολύ δύσκολα θα λειτουργήσει τους υπόλοιπους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν.

Σε συνάρτηση μάλιστα με το αποτέλεσμα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ που αναφέρει ότι στις επιχειρήσεις που λειτουργούν ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 46% ενώ κινδυνεύουν να χαθούν 190.000 θέσεις εργασίας καταλαβαίνει κανείς ότι τα φαινόμενα που περιγράφει ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου θα αυξηθούν δραματικά.

Ήδη σε περιοχές της Αθήνας, Σεπόλια, Αμπελόκηποι και άλλες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους καλοστεκούμενοι πολίτες που ψάχνουν τους σκουπιδοντενεκέδες να βρουν κάτι να φάνε, κάτι που η πρωτεύουσα είχε να δει από το 2015.

Είναι φανερό ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη γύρισε την οικονομία σε ύφεση πολύ πριν κτυπήσει τη χώρα ο κορονοϊός ενώ τα μέτρα που έλαβε στη συνέχεια ήταν τελείως ανεπαρκή για να μπορέσουν να περιορίσουν τα πολλαπλασιαστικά φαινόμενα της κρίσης.

Με την ατμομηχανή του τουρισμού τελείως εκτροχιασμένη, με την ύφεση να ακουμπάει το 20%, με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί σε ύψη μεγαλύτερα του 2010 και με μόνη λύση έναντι νέας πτώχευσης τα με μνημονιακούς όρους δάνεια του ESM καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δύναται να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς, η καταστροφή της χώρας από μια ακόμη κυβέρνηση της Δεξιάς είναι δεδομένη.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter