Εκτσογλανισμός ή μήπως εκμητσοτακισμός;

Εκτσογλανισμός ή μήπως εκμητσοτακισμός;
Πέρασαν 9 χρόνια για να ακούσουμε ξανά τη λέξη εκτσογλανισμός. Ο νεολογισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 22 Δεκεμβρίου του 2013 από το στόμα του Βαγγέλη Βενιζέλου, ενώ η καρέκλα του «έτριζε» από τις φωνές (και τους ψιθύρους) για απεμπλοκή του ΠΑΣΟΚ από τη νεοφιλελεύθερη συγκυβέρνηση της συμφοράς.
*** Για λόγους εσωτερικής συσπείρωσης, λοιπόν, ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος του χρεοκοπημένου συστημικού παλαιοκομματισμού  χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη, τότε, για να βάλλει κατά του νέου, του καινούριου που εκπροσωπούσε εκείνη την εποχή ο Αλέξης Τσίπρας. Γι’ αυτό και χρησιμοποίησε τη δάνεια – από την Τουρκία – λέξη τσογλάνι που στην πραγματικότητα σημαίνει άτομο νεαρής ηλικίας και κακής διαγωγής. Ήθελε ακριβώς αυτό. Να την αξιοποιήσει και να την προσωποποιήσει, θέτοντας στο επίκεντρο τον 39χρόνο, τότε, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που ερχόταν με φόρα…

*** Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως γόνος πολιτικής οικογένειας που εμφανίζεται στο δημόσιο βίο της χώρας εδώ και 180 χρόνια – στην κυριολεξία – και εκπροσωπώντας οτιδήποτε άλλο εκτός από το νέο, επέλεξε να επαναφέρει από το παρελθόν τον νεολογισμό του Βενιζέλου για να επιτεθεί ξανά χυδαία κατά του Αλέξη Τσίπρα.
*** Τίποτα πάνω του και σε ό,τι λέει δεν είναι νέο. Αντίθετα, ζέχνει ναφθαλίνη (ακρο)δεξιών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που η μοίρα τους κατέταξε στα κατάστιχα της ιστορίας, όπως η Θάτσερ. Άρα δεν πρέπει μας προκαλεί έκπληξη η χρησιμοποίηση του όρου από έναν γόνο Μητσοτάκη. Τουναντίον…

*** Δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση ούτε η αυθαίρετη σύνδεση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της εμπρηστικής επίθεσης στον Real FM για μικροκομματικό συμφέρον. Αυτό είχε κάνει και ο πατέρας του, χρησιμοποιώντας το ΠΑΣΟΚ και τη «17 Νοέμβρη» και έπιασε. Με τη βοήθεια των Πετσωμένων, τότε, ΜΜΕ, η μισή Ελλάδα συζητούσε αυτό. Το αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ή όχι αρχηγός της 17Ν.

*** Έπρεπε να φτάσει καλοκαίρι του 2022 για να αντιληφθείτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καμία ηθική αναστολή μπροστά στην καρέκλα; Δεν το καταλάβατε από το Μάτι, δεν το καταλάβατε από τη Μάνδρα, δεν το καταλάβατε από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα έλεγε περί ανταλλαγής με τις συντάξεις, δεν το καταλάβατε από τα όσα έλεγε για τον πατέρα του Τσίπρα που έκανε δουλειές με τη Χούντα;
*** Ο εκτσογλανισμός, αν και επανήλθε ως λέξη ξανά τώρα, έχει επιστρέψει στην πολιτική ζωή της χώρας ως έννοια από το καλοκαίρι του 2018 και την πρωτοφανή άγρα ψήφων πάνω από τα φέρετρα των νεκρών της πύρινης τραγωδίας στο Μάτι. Από την 7η Ιουλίου του 2019 μέχρι και σήμερα ζούμε τον εκτσογλανισμό της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και φυσικά της ηθικής. Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες, βαριέμαι να τα καταγράψω και σίγουρο είναι ότι θα ξεχάσω πολλά. Αλλά για να διαβάζετε αυτή τη στήλη ξέρετε καλά σε ποια αναφέρομαι.

*** Το θέμα είναι άλλο. Αν έναν χρόνο – όπως ο ίδιος είπε – πριν τις εκλογές ο πρωθυπουργός της χώρας προβαίνει σε μια τόσο χυδαία επίθεση, τι πρόκειται να δούμε το επόμενο διάστημα; Ποιος είναι ο πάτος του βαρελιού;
*** Μετά από 17 μήνες προφυλάκισης και την επομένη της καταδίκης του χωρίς ελαφρυντικά σε 12 χρόνια για δυο βιασμούς, ο Δημήτρης Λιγνάδης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Και ενώ, λοιπόν, έχει καταδικαστεί πρωτόδικα – ανεξάρτητα από το αν βγήκε ή δεν βγήκε – ο Κούγιας είπε ότι: «για όλες τις πράξεις η τακτική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ο κ. Λιγνάδης είναι αθώος. Τον καταδίκασε ένα μέρος των ενόρκων», ενώ ο ίδιος ο σκηνοθέτης πως «ποτέ δεν πίστευα ότι η Δικαιοσύνη θα παρασυρθεί, όπως και δεν παρασύρθηκε για όλες αυτές τις κατηγορίες που αντιμετώπιζα, όπως ίσως παρασύρθηκε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας».

*** Θα ξεχάσουμε να αντιλαμβανόμαστε κι αυτά που ακούμε. Ο Λιγνάδης ΚΑ-ΤΑ-ΔΙ-ΚΑ-ΣΤΗ-ΚΕ. Είναι βιαστής ανηλίκων. Τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή της έφεσης. Ένας δεν βρέθηκε να τους πει «ρε, τι λέτε; Είστε καθόλου καλά;»
*** Για τον Άγγελο Συρίγο τι να πω που χαρακτήρισε ως «πολιτικό μύθο» την εμβληματική αντίσταση του Πολυτεχνείου, αλλά και εν γένει του λαϊκού παράγοντα κατά τη μαύρη περίοδο της επταετίας; Θα πω μόνο ότι δεν το είπε εν τη ρύμη του λόγου, αλλά διάβαζε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, που σημαίνει ότι είχε προβαριστεί και διορθωθεί από τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Αυτός είναι ο υφυπουργός Παιδείας.

*** Θα μου πεις εδώ έχουμε υπουργό τη Νίκη Κεραμέως που το πρώτο πράγμα που έκανε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, το 2019, ήταν να καλέσει τους ιεράρχες και τους εκκλησιαστικούς φορείς σε ανοιχτό διάλογο µε το υπουργείο. Τη σελίδα στο facebook «Κάθε μέρα μία φωτο της Κεραμέως με παπάδες;» την ξέρετε; Πολύ γέλιο. Πραγματικά σχεδόν κάθε μέρα η υπουργός βγάζει και μια φωτογραφία με παπάδες.

*** Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ πήρα 23 ολόκληρα ευρώ Power Pass. Μήπως όταν έλεγε έως 600 εννοούσε για όλους τους Έλληνες γιατί και κάτι άλλες κολλητές, τόσα πήραν…

Η ΝΤΑΜΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter