Η εκτυφλωτική ασπίδα των Judas Priest

Η εκτυφλωτική ασπίδα των Judas Priest

Ο νέος δίσκος των Judas Priest «Invincible shield» είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφόρησαν από το «Painkiller» και µετά

Τα πρώτα µηνύµατα έφτασαν πριν από περίπου πέντε µήνες, όταν οι Judas Priest έδωσαν στη δηµοσιότητα το πρώτο δείγµα γραφής µέσα από το «Invincible shield», το 19o άλµπουµ του συγκροτήµατος που φέτος συµπληρώνει 55 χρόνια ζωής και 50 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας.

Και µπορεί από τη σύνθεση µε την οποία κυκλοφόρησαν το 1974 το «Rockarolla» να έχουν µείνει µόνο ο τραγουδιστής Ροµπ Χάλφορντ και ο µπασίστας Ιαν Χιλ (αµφότεροι βαδίζουν αισίως στα 73 χρόνια), µε τον 76χρονο και ταλαιπωρηµένο από τη νόσο του Πάρκινσον Γκλεν Τίπτον να περιορίζεται στα στουντιακά του καθήκοντα, οι αλλαγές όµως που συντελέστηκαν στους κόλπους της µπάντας δεν αλλοίωσαν ποτέ τον χαρακτήρα της. Ενώ δεν πρέπει να λησµονούµε ότι η σηµερινή σύνθεση των Judas Priest µετράει σχεδόν όσα χρόνια ζωής µετρούσε κι εκείνη µε την οποία το βρετανικό συγκρότηµα έγραψε µερικές από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του heavy metal.

Στην 20ετία της τρίτης περιόδου, που έχει αφετηρία το 2003 και την επιστροφή του Ροµπ Χάλφορντ πίσω από το µικρόφωνο, οι φιλότιµες προσπάθειες των Judas Priest να κυκλοφορήσουν κάποιο δίσκο που να µπορεί να κοιτάξει στα µάτια τα µνηµειώδη άλµπουµ της πρώτης περιόδου, την οποία έκλεισε µε πάταγο το αξεπέραστο «Painkiller» το 1990, έπεφταν στο κενό. Κάποιες ήταν αξιοπρεπείς αρκετά ώστε να συντηρηθεί ο µύθος, αλλά µέχρι εκεί.

Αυτό ακριβώς είναι και το µεγαλύτερο παράσηµο του «Invincible shield»: Οτι σε µια δυνητική αξιολόγηση του συνόλου της δισκογραφίας των Βρετανών θρύλων θα µπορούσε να διεκδικήσει µια θέση ανάµεσα στα άλµπουµ που διαµόρφωσαν και καθόρισαν την ιστορία µιας ολόκληρης σκηνής. Οχι, το «Invincible shield» ούτε ανακαλύπτει την Αµερική ούτε ανοίγει κάποιο νέο κεφάλαιο στην ιστορία της σκληρής µουσικής – η ανακάλυψη νέων δρόµων και ηχοτοπίων είναι άλλωστε δουλειά της νέας γενιάς συγκροτηµάτων. Ανάµεσα όµως στα 11 (+3 bonus tracks στην ειδική έκδοση) τραγούδια του άλµπουµ υπάρχουν πολλά που όλοι όσοι βρεθούµε στις 21 Ιουλίου στην πλατεία Νερού για να ξαναδούµε ζωντανά τους Judas Priest θα θέλαµε να ακούσουµε. Τραγούδια όπως το οµώνυµο, αλλά και τα mid tempo «Trial by fire», «Devil in disguise», «Crown of horns» δικαιούνται να αφήσουν εκτός setlist ακόµη και χιλιοπαιγµένους ύµνους του µακρινού παρελθόντος. Τραγούδια που µπορούν να ανεβάσουν νέα παιδιά στο άρµα για να γνωρίσουν ένα θρυλικό συγκρότηµα µέσα από το σηµερινό υλικό του.

Αλήθεια, πόσες από τις παλιές καραβάνες του χώρου µπορούν να υπερηφανεύονται ότι όταν ο χρόνος µετρά αντίστροφα γι’ αυτούς είναι σε θέση να κυκλοφορούν δίσκους που δηµιουργούν αυτό το συναίσθηµα;

INFO
Το «Invincible Shield» κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου. Στις 21 Ιουλίου οι Judas Priest θα εμφανιστούν στο Release Athens 2024 μαζί με τον Bruce Dickinson και τους Accept.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter