Εκβιασμό από εκδότη – πουλέν του Μαξίμου καταγγέλλει επιχειρηματίας

Εκβιασμό από εκδότη – πουλέν του Μαξίμου καταγγέλλει επιχειρηματίας

Οπως αναφέρει στην έγκλησή του, του ζήτησε μέσω τρίτου προσώπου 100.000 ευρώ για να «ανασκευάσει» σε βάρος του δημοσιεύματα

Σε συγκλονιστικές καταγγελίες περί απροκάλυπτου εκβιασμού του από «γαλάζιο» εκδότη, γνωστό για τις προνομιακές του σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου και με προβεβλημένα κομματικά στελέχη, προχώρησε επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών. Πρόκειται για τον Ι.Χ., ο οποίος μέσω εταιρειών στις οποίες συμμετέχει δραστηριοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, τόσο ως ανάδοχος έργων όσο και ως υπεργολάβος μεγάλων εγχώριων εταιρειών. Ο επιχειρηματίας με μήνυσή του που θα διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη καταγγέλλει τον «γαλάζιο» εκδότη ότι αποπειράθηκε να τον εκβιάσει προκειμένου να «ανασκευάσει» μια σειρά από δημοσιεύματα που έγιναν σε βάρος του στην εφημερίδα του εκδότη, ζητώντας του μέσω τρίτου προσώπου το ποσό των 100.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, στην υπόθεση έχει εμφανιστεί ως μάρτυρας πρόσωπο το οποίο επιβεβαιώνει τον καταγγελλόμενο εκβιασμό του «γαλάζιου» εκδότη κατά του επιχειρηματία. Το Documento δημοσιεύει τη μήνυση του επιχειρηματία κατά του «γαλάζιου» εκδότη, καθώς και SMS που εστάλη από τον εκδότη σε τρίτο πρόσωπο προκειμένου να σταματήσουν τα δημοσιεύματα, τα οποία σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα βρίθουν και αναληθών ισχυρισμών.

Οσα καταγγέλλονται καταδεικνύουν μια ζοφερή, παραθεσμική λειτουργία του Τύπου, που γίνεται απροκάλυπτα με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο χρηματοδοτεί αφειδώς αμφιλεγόμενα εκδοτικά σχήματα. Μάλιστα ο συγκεκριμένος εκδότης δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ένας ακόμη «γαλάζιος» εκδότης κάνει εκβιασμούς σε βάρος επιχειρηματιών ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία. Είτε προχωρά σε ανυπόστατα δημοσιεύματα κατά επιχειρηματιών και προκειμένου να σταματήσει ζητεί διάφορα ανταλλάγματα είτε κατασκευάζει ψευδείς καταγγελίες που αποστέλλονται σε κρατικές αρχές ώστε να προκληθεί έλεγχος κατά προσώπων που δεν είναι αρεστά στο «γαλάζιο» καθεστώς. Περισσότερα όμως για αυτά σε επόμενο δημοσίευμα…

Σε πρώτη φάση ας δούμε όσα καταγγέλλει ο επιχειρηματίας στη μήνυση που κατέθεσε κατά του συγκεκριμένου «γαλάζιου» εκδότη, ο οποίος διαθέτει προσωπικές σχέσεις, όπως υποστηρίζει, τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου όσο και με μια σειρά από υπουργούς, βουλευτές αλλά και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της ΝΔ.

Η μήνυση κατά του «γαλάζιου» εκδότη

Στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη η δικηγορική ομάδα που εκπροσωπεί τον επιχειρηματία Ι.Χ. κατέθεσε έγκληση στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου. Στρεφόταν κατά συγκεκριμένου εκδότη διάφορων φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, του διευθυντή σύνταξης μιας εκ των εφημερίδων που εκδίδει αλλά και κατά παντός υπευθύνου και αφορούσε σειρά από δημοσιεύματα που είχαν γίνει σε βάρος του επιχειρηματία. Οπως ισχυρίστηκε ο Ι.Χ., τα δημοσιεύματα ήταν «ψευδή και βλαπτικά» και περιείχαν «υβριστικές εκφράσεις».

Εκτός από αυτό, ο επιχειρηματίας Ι.Χ. κατήγγειλε κάτι ακόμη πιο σοβαρό: ο «γαλάζιος» εκδότης αποπειράθηκε να τον εκβιάσει «προκειμένου να ανασκευάσει τα συκοφαντικά, δυσφημιστικά και υβριστικά δημοσιεύματα και να μην προχωρήσει σε άλλα».

Ο καταγγελλόμενος για εκβιασμό εκδότης διαθέτει διάφορα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, χαμηλής κυκλοφορίας και επισκεψιμότητας. Παρ’ όλα αυτά την περίοδο της πανδημίας επιδοτήθηκε γενναία με κρατικό χρήμα από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα η εφημερίδα που διαθέτει ήταν μεταξύ των ΜΜΕ που έλαβαν πρόσφατα επιχορήγηση ύψους 100.000 ευρώ στο πλαίσιο ενίσχυσης του Τύπου.

Ο διαμεσολαβητής αντιδήμαρχος

Στη μήνυση ο Ι.Χ. περιέγραφε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο εκβιασμός από τον «γαλάζιο» εκδότη. Οπως ανέφερε, τον περασμένο Αύγουστο, συγκεκριμένα στις 5 Αυγούστου, εφημερίδα του εκδότη είχε δημοσίευμα σχετικά με τον ίδιο. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, το δημοσίευμα ήταν «ανώνυμο και ανυπόγραφο», ενώ όσα αναφέρονταν σε αυτό «ήταν απολύτως ψευδή, δυσφημιστικά, συκοφαντικά και εξυβριστικά». Μετά το δημοσίευμα ο Ι.Χ. δέχτηκε τηλεφώνημα από αντιδήμαρχο μεγάλου δήμου της Αττικής, τον οποίο κατονομάζει. Με τον συγκεκριμένο αντιδήμαρχο ο επιχειρηματίας συνδέεται, όπως περιγράφει, εδώ και 20 χρόνια λόγω των έργων που έχει αναλάβει και εκτελέσει μέσω εταιρειών του στον συγκεκριμένο δήμο.

Ο αντιδήμαρχος την ημέρα του δημοσιεύματος βρισκόταν σε νησί των Κυκλάδων. Εκεί ήταν και ο «γαλάζιος» εκδότης. Επειδή ο αντιδήμαρχος γνώριζε τον εκδότη, πήρε την «πρωτοβουλία» να συναντηθεί μαζί του την ίδια ημέρα, προκειμένου να τον ενημερώσει πως όσα γράφτηκαν σε βάρος του Ι.Χ. ήταν «ψευδή», ζητώντας του να γίνει «επανόρθωση». Πράγματι, όπως ενημερώθηκε αργότερα ο επιχειρηματίας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Ο εκδότης υποσχέθηκε στον αντιδήμαρχο ότι «θα δει το θέμα και θα τον ενημερώσει».

«Θα είμαστε εντάξει με 100»

Την επόμενη ημέρα ο αντιδήμαρχος τηλεφώνησε ξανά στον Ι.Χ. Του μετέφερε ότι ο εκδότης τού είχε απαντήσει πως το επίμαχο κείμενο δεν μπορεί να «κατέβει» επειδή είχε δημοσιευτεί σε εφημερίδα που κυκλοφορούσε σε ψηφιακή μορφή. Ωστόσο μπορούσε «να ανασκευαστεί υπό τύπον επανόρθωσης» και γι’ αυτό θα έπρεπε ο επιχειρηματίας να του αποστείλει επιστολή-απάντηση την οποία και θα δημοσίευε.

Ωστόσο την επόμενη ημέρα, πάντα σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα και τον μάρτυρά του, ο εκδότης επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο-διαμεσολαβητή και του είπε να μεταφέρει στον επιχειρηματία ότι το κόστος θα ήταν 100.000 ευρώ. Του απέστειλε μάλιστα και SMS με τη χαρακτηριστική φράση «θα είμαι εντάξει με εκατό». Επρόκειτο δηλαδή για ξεκάθαρο εκβιασμό, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του επιχειρηματία.

«Προς τον σκοπό αυτό του ζήτησε να μου μεταφέρει (σ.σ.: ο εκδότης στον επιχειρηματία) ότι θα έπρεπε να στείλω μια απλή επιστολή-απάντησή μου με την οποία και θα τη δημοσίευε με κόστος για εμένα 100.000 ευρώ» σημειώνεται επί λέξει στη μήνυση που κατέθεσε ο επιχειρηματίας.

Τα καυτά SMS και το εξώδικο

Μαζί με την έγκληση ο Ι.Χ. κατέθεσε και εκτυπώσεις από SMS που φέρονται να είχαν αποσταλεί μεταξύ του αντιδημάρχου και του εκδότη στις 5 και 6 Αυγούστου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μήνυμα που εμφανίζεται να έχει αποσταλεί από τον εκδότη στις 6 Αυγούστου και κατατέθηκε στις εισαγγελικές αρχές. Σε αυτό ο εκδότης αναφέρει «ότι γνωρίζει τι μπορεί να κάνει» και ότι θα είναι «OΚ με 100».

«Β… σκέφτηκα αρκετά το θέμα, γνωρίζω την κατάσταση και επίσης γνωρίζω τι μπορώ να κάνω… για ενδεχόμενη συνεργασία θα είμαι ΟΚ με 100» επισημαίνεται στο SMS, με την πλευρά του επιχειρηματία να υποστηρίζει ότι το «100» έχει να κάνει με το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει στον εκδότη, δηλαδή περί τις 100.000 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας αρνήθηκε, όπως υπογραμμίζει, να «υποκύψει στον εκβιασμό» και απέστειλε εξώδικο προς την εφημερίδα ζητώντας να αποκατασταθεί η αλήθεια. Ωστόσο, το εξώδικο ουδέποτε δημοσιεύτηκε. Αντίθετα, μία ημέρα μετά την επίδοσή του η εφημερίδα προχώρησε σε νέο δημοσίευμα κατά του επιχειρηματία, ενώ δύο μέρες μετά, στις 11 Αυγούστου 2003, ακολούθησε ακόμη ένα. Δεν ήταν όμως και το τελευταίο, καθώς στις 12 Αυγούστου η εφημερίδα επανήλθε με νέο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα για τον Ι.Χ.

«Ανακατεύτηκαν πολλοί, όλα θα ’ναι καλά με 200»

Στη συνέχεια τα δημοσιεύματα σταμάτησαν, μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου 2023. Τότε η εφημερίδα επανήλθε με νέο δημοσίευμα. Λίγες μέρες μετά έλαβε χώρα ένα περίεργο περιστατικό. Ο Ι.Χ. δέχτηκε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο από άγνωστο σε εκείνον τηλεφωνικό αριθμό. Το SMS, το οποίο επίσης κατατέθηκε μαζί με την έγκληση στις αρχές, ανέφερε: «Επειδή ανακατεύτηκαν πολλοί, όλα θα είναι καλά με 200. Θα σε ενημερώσει ο κοινός μας φίλος».

Επρόκειτο για SMS του οποίου η «φρασεολογία» παρέπεμπε στο μήνυμα του «γαλάζιου» εκδότη προς τον αντιδήμαρχο με τα «100», όπως ισχυρίστηκε ο επιχειρηματίας. Είναι ερώτημα εάν πρόκειται για δεύτερη απόπειρα εκβιασμού του επιχειρηματία, αυτήν τη φορά από άγνωστο αριθμό ώστε να μη συνδεθεί ο εκδότης προσωπικά.

Ο επιχειρηματίας επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο που είχε μεσολαβήσει στον «γαλάζιο» εκδότη τον Αύγουστο στο νησί των Κυκλάδων και τον ενημέρωσε για το νέο SMS. Ο αντιδήμαρχος του είπε ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τον εκδότη, ενώ του εκμυστηρεύτηκε ότι είχε κρατήσει στο κινητό του τηλέφωνο το μήνυμα που του είχε στείλει ο εκδότης στις 6 Αυγούστου.

Ο ρόλος πρώην συνεργάτη του Πατούλη

Εντυπωσιακά είναι όσα αναφέρονται στην επίμαχη μήνυση σχετικά με πρώην στενό συνεργάτη του απερχόμενου περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, τον οποίο ο επιχειρηματίας καταγγέλλει ως «υποκινητή» των δημοσιευμάτων σε βάρος του. Πρόκειται για πρόσωπο από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ με «αδυναμία στα καλά πούρα, και τα ακριβά ρούμι και ουίσκι», όπως υπογραμμίζεται στη μήνυση. Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο της 5ης και 6ης Αυγούστου 2023, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο δημοσίευμα, ο συγκεκριμένος ήταν μαζί με τον «γαλάζιο» εκδότη στο κυκλαδίτικο νησί. Το πρόσωπο αυτό είχε θητεύσει επί προεδρίας Πατούλη στην ΚΕΔΕ, ενώ το 2019 ανέλαβε θέση στην Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ι.Χ., το συγκεκριμένο πρόσωπο τον «προσέγγισε» και επειδή δεν «δέχτηκε τις προτάσεις του απομακρύνθηκε». «Δεν είναι τυχαίο ότι τα τρία μεγάλα έργα που ανέλαβαν εταιρείες μου με σημαντικές εκπτώσεις και τα οποία δημοπρατήθηκαν τέλη του 2020, αρχές του 2021, συμβασιοποιήθηκαν κατόπιν πολύμηνων δικαστικών αγώνων. Και τούτο διότι δεν αποδέχτηκα τις προτάσεις του» σημειώνει στη μήνυσή του. Ολα αυτά έθεσαν τον επιχειρηματία σε κατάσταση «δυσμένειας» στην Περιφέρεια Αττικής, παρά το γεγονός ότι υπάρχει συνεργασία τους από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ξαφνικά, όπως κατήγγειλε, είχε χαρακτηριστεί «persona non grata για τα έργα της Περιφέρειας Αττικής».

Ο επιχειρηματίας αποδίδει τα σε βάρος του δημοσιεύματα στον συγκεκριμένο πρώην συνεργάτη του Πατούλη και στο γεγονός ότι δεν ενέδωσε σε αυτά που του ζητούσε. Συγκεκριμένα αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση: «Αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της χρόνιας εμπάθειας και εμμονής για ευνόητους λόγους (σ.σ.: του χάλαγε τη “στρωμένη δουλειά”) του… (σ.σ.: αναφέρει το όνομα) στο πρόσωπό μου, διαφαίνεται να είναι τα ψευδή, ανακριβή και συκοφαντικά δημοσιεύματα της εφημερίδας, τα οποία δημιουργούν μόνο εντυπώσεις καθώς κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τα αναγραφόμενα δεν υφίσταται σε βάρος μου». Η υπόθεση βέβαια δεν σταματά εδώ. Μάρτυρας-κλειδί φέρεται να έχει ήδη καταθέσει επίσημα και σύμφωνα με πληροφορίες του Documento επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες του Ι.Χ. Συγκεκριμένα ο μάρτυρας επιβεβαιώνει ότι ο εκδότης ζήτησε 100.000 ευρώ από τον επιχειρηματία προκειμένου να ανασκευάσει όσα είχαν γραφτεί σε βάρος του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter