El chef: Κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης από τη συλλογική κουζίνα

El chef: Κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης από τη συλλογική κουζίνα

Η συλλογική κουζίνα ElChef απευθύνει κάλεσμα αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης ώστε να μπορέσει να προσφέρει σε σταθερή βάση, ποιοτικά γεύματα σε όσους το έχουν ανάγκη

Κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης και αλληλεγγύης από την συλλογική κουζίνα ElChef.

Η λειτουργία της συλλογικής κουζίνας el chef πρέπει να είναι καθημερινή, οι διανομές φαγητού όσο το δυνατόν περισσότερες. Η ανάγκη είναι μεγάλη, για πάρα πολύ κόσμο. Η ανάγκη για τροφή είναι άλλωστε καθημερινή, είναι το βασικό μέσο επιβίωσης.

Στην πρώτη καραντίνα καταφέραμε για δύο μήνες να παρέχουμε καθημερινά 150 πακέτα ζεστού, μαγειρεμένου φαγητού. Συνολικά στους 4 μήνες λειτουργίας δώσαμε 8000 μερίδες. Συνεργαστηκαμε με τον “Αλλο Ανθρωπο”, με το Steps και το Στέκι αλληλεγγύης το “Μυρμήγκι”.

Πρόκειται για δομές οι οποίες παρεμβαίνουν στην Κυψέλη, στον Κεραμεικό και στο κέντρο της Αθήνας γενικοτερα και βρίσκονται ανέκαθεν στο πλευρό των αόρατων, των εξαθλιωμενων. Σε αυτή τη βάση με έναυσμα την παροχή γευμάτων, δημιουργήθηκε μια σχέση αλληλεγγύης και συνεργασίας, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με την προσθήκη νέων δομών και από αλλες γειτονιές. Στόχος μας ο συντονισμος ώστε να απαντήσουμε στην υγειονομική κρίση και την οικονομική εξαθλίωση με έμπρακτη αλληλεγγύη, με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους και πιο αποτελεσματικά.

Αυτές τις μέρες μαγειρεύουμε και η διανομή γίνεται στην Κυψέλη από το Μυρμήγκι κάθε Σάββατο στις 2:00 μμ (Επτάνησου 60 και Τενέδου) και κάθε Τετάρτη από το Κοινωνικό Κέντρο Σκοπευτήριο στην Καισαριανή στις 2:30 μμ (Ηρώς Κωνσταντοπούλου 16/18), ένα κοινωνικό κέντρο με συνεπή και διαρκή παρουσία στην περιοχή.

Είναι λίγες όμως οι δύο μέρες. Στο πρώτο λοκ νταουν καταφέραμε την καθημερινή διανομή, γιατί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα μαγειρέματα ήταν πολύ μεγάλη, η δε ανταπόκριση με ενίσχυση της κουζίνας κάθε φορά, που αυτή καλούσε σε συλλογή πρώτης ύλης για το μαγείρεμα αλλά και με την μορφή οικονομικης ενίσχυσης ήταν πολλές φορές συγκλονιστική.

Ζητάμε και τώρα το ίδιο. Η συλλογική κουζίνα χρειάζεται την βοήθεια όλων μας. Η αλήθεια ειναι, ότι αυτή την στιγμή έχουμε συγκεντρωμένη αρκετή πρώτη υλη, η οποία όμως περιορίζεται σε ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια. Και για να βγει ενα μαγείρεμα χρειάζονται και άλλα, όπως μαναβική, γκάζι για την παραγωγή, πακέτα για την διανομή, τα οποία δυστυχώς στερουμαστε.

Το πιο σημαντικό είναι όμως να βγαίνει ένα ολοκληρωμένο, ποιοτικό γεύμα. Αυτό το καταφέραμε στην πρώτη καραντίνα και με την βοήθεια του κοσμου, που μαζικά στήριξε αλλά και γιατί τα γεύματα τα ετοιμάζουμε με έγνοια και πραγματικο ενδιαφέρον για τον διπλανό. Δεν οργανώνουμε συσσίτιο, δεν προσφέρουμε βοήθεια από κάποια ανώτερη θέση, δεν κάνουμε φιλανθρωπία. Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι μια εκδήλωση αγάπης ανάμεσα σε ανθρώπους, που είναι ίσοι. Άλλωστε είμαστε κι εμείς κομμάτι της κοινωνίας, που βιώνει τις συνέπειες της φτώχειας. Δίνουμε αλληλεγγύη, δεχόμαστε αλληλεγγύη, ειναι μια σχέση αμφίδρομη. Είναι ο τρόπος που θέλουμε να δομουμε την σχέση μας με τον διπλανό, είναι βασική συνθήκη στον κόσμο, που ονειρευόμαστε. Εκεί που όλοι είμαστε ίσοι, που κάθε ζωή ειναι άξια να βιωθει, χωρίς τις διακρίσεις, που σήμερα βυθίζουν στην απελπισία την κοινωνική πλειοψηφία.

Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να τα καταφέρουμε. Ο τρόπος, που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση είναι καταστροφικος για την κοινωνία. Φτάνει να σκεφτει κανείς τις στρατιές των άνεργων, τους ανθρώπους, που θα αναγκαστούν να ζησουν για απροσδιόριστο χρόνο με επιδόματα. Ολοι και ολες άλλωστε ήδη βιώνουμε τις συνέπειες της πρώτης καραντίνας σε μια κοινωνία, που δοκιμάζεται για τουλάχιστον μία δεκαετία από την οικονομική κριση και την φτωχοποιηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.

Η αλληλεγγύη πρέπει να απλωθεί σε όλες τις γειτονιές, να γίνει δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους και τους αδύναμους, ένα δίχτυ προστασίας για όλους και όλες μας.

Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτόν τον αγώνα σας καλούμε να συμμετέχετε, όπως μπορείτε.

Για συμμετοχή στην κουζίνα στα μαγειρέματα αλλά και για αγορά τροφίμων παρακαλούμε επικοινωνήστε με μήνυμα στην σελίδα της κουζίνας στο fb. Η απάντηση θα είναι άμεση και ο λόγος που το κάνουνε είναι ώστε να αγοράζονται τα απολύτως απαραίτητα και αναγκαία κάθε φορά.

Για οικονομική ενίσχυση μπορείτε να κανετε κατάθεση στον παρακάτω λογαριασμό.Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών ΕΤΕ 163/48043841 IBAN: GR19 0110 1630 0000 1634 8043 841, αιτιολογία: για Συλλογική Κουζίνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter