Ελ Σαλβαδόρ: Και τρίτη φορά θα δικαστεί για ανθρωποκτονία, η 21χρονη που γέννησε νεκρό το μωρό της – Έντονες οι διαμαρτυρίες

Ελ Σαλβαδόρ: Και τρίτη φορά θα δικαστεί για ανθρωποκτονία, η 21χρονη που γέννησε νεκρό το μωρό της – Έντονες οι διαμαρτυρίες

Ακτιβιστές στο Ελ Σαλβαδόρ έριξαν αβγά γεμάτα κομφετί και έβαψαν με κόκκινη μπογιά το κτίριο της γενικής εισαγγελίας χθες Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση να δικαστεί για τρίτη φορά η νεαρή γυναίκα που κατηγορείται ότι σκότωσε το μωρό που γέννησε νεκρό.

Η άμβλωση απαγορεύεται στη συντηρητική αυτή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, όπου πολλές γυναίκες έχουν δικαστεί επειδή έχουν γεννήσει νεκρά τα μωρά τους ή επειδή υποβλήθηκαν σε αμβλώσεις για ιατρικούς λόγους.

Μια ομάδα γυναικών που είχαν μεταμφιεστεί σε κλόουν έτρεξαν ως την κεντρική είσοδο της εισαγγελίας και πέταξαν κόκκινη μπογιά. Αποχώρησαν γρήγορα, ενώ άλλοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα.

Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για την απόφαση να δικαστεί για τρίτη φορά η Έβελιν Ερνάντες, η νεαρή γυναίκα που αθωώθηκε τον Αύγουστο από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας επειδή γέννησε νεκρό το μωρό που κυοφορούσε έπειτα από βιασμό, αφού πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια κάθειρξη.

«Δεν θέλουμε η Έβελιν να θεωρείται εγκληματίας και να δικάζεται», δήλωσε η διαδηλώτρια Κλαριμπέλ Αγιάλα.

Η 21χρονη Ερνάντες, που κατάγεται από μια μικρή πόλη ανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, είχε δηλώσει πως βιάστηκε από ένα μέλος συμμορίας και δεν γνώριζε ότι ήταν έγκυος παρά μόλις λίγο καιρό προτού ξεκινήσει ο τοκετός στις αρχές του 2016.

Η Ερνάντες διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο αφού το μωρό της γεννήθηκε νεκρό. Οι γιατροί εκεί την κατηγόρησαν ότι αποπειράθηκε να κάνει παράνομη άμβλωση και την παρέδωσαν στις αρχές, εξήγησε ο δικηγόρος της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τον Αύγουστο την πρωτόδικη απόφαση του Φεβρουαρίου και ζήτησε τη διεξαγωγή νέας δίκης, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρώτη δεν βασίστηκε σε επαρκή στοιχεία και δεν ήταν αμερόληπτη.

Ο γενικός εισαγγελέας Ραούλ Μελάρα κατήγγειλε χθες ότι οι ακτιβιστές σκοπίμως συγχέουν τα στοιχεία της υπόθεσης.

«Υπάρχουν ομάδες που έχουν μεγάλα συμφέροντα να θεωρηθεί αυτή η υπόθεση δίωξη εναντίον της φτώχειας, ότι αυτή η γυναίκα στοχοποιείται επειδή αντιμετώπισε μια έκτακτη κατάσταση εκτός νοσοκομείου, αλλά τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και δείχνουν ότι δεν ισχύουν όλα αυτά», τόνισε.

Το αίτημα για τη διεξαγωγή νεάς δίκης θα εξεταστεί από ξεχωριστό δικαστήριο. Η γενική εισαγγελία έχει ζητήσει να επιβληθεί στην Ερνάντες ποινή 40 ετών κάθειρξης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter