Ελ Σαλβαδόρ: Αψηφά την απαγόρευση ο Μπουκέλε, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του

Ελ Σαλβαδόρ: Αψηφά την απαγόρευση ο Μπουκέλε, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, σκοπεύει να διεκδικήσει νέα πενταετή θητεία στην προεδρία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η παράταξή του, το κόμμα Νέες Ιδέες, μολονότι το Σύνταγμα του κράτους της κεντρικής Αμερικής απαγορεύει τις διαδοχικές θητείες στο αξίωμα.

Ο κ. Μπουκέλε, 41 ετών, υπέβαλε επίσημη αίτηση να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2024, σύμφωνα με το κόμμα.

Ο δεξιός πρόεδρος θεωρείται «δημοφιλής» ηγέτης στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων CID Gallup: το ποσοστό των σαλβαδοριανών που εγκρίνει τα πεπραγμένα του φθάνει το… 90%.

Οφείλει τη δημοτικότητά του στον «πόλεμο» κατά των συμμοριών που διεξάγει εδώ και πάνω από έναν χρόνο, παρά τις επικρίσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις μεθόδους του και παρά τις καταγγελίες πολιτικών του αντιπάλων για αυταρχισμό και παραβιάσεις του κράτους του δικαίου.

Ο κ. Μπουκέλε βρίσκεται στην εξουσία από το 2019. Εάν επανεκλεγεί, θα παραμείνει στην προεδρία ως τουλάχιστον το 2029.

Το Σύνταγμα του Ελ Σαλβαδόρ ορίζει πως η προεδρική θητεία είναι πενταετής και ότι η υποψηφιότητα για την προεδρία είναι εφικτή μόνο εάν το πρόσωπο που την καταθέτει δεν ασκούσε δημόσιο αξίωμα για τουλάχιστον έξι μήνες.

Έχει υπάρξει σεναριολογία για το ενδεχόμενο ο κ. Μπουκέλε να παραιτηθεί έξι μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του, για να παρακάμψει την απαγόρευση. Το 2021, μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου –διορισμένα από την κυβέρνησή του– έκριναν πως η δεύτερη συναπτή θητεία του στην προεδρία θα ήταν νόμιμη, κάτι όμως που είχε προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός χώρας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter