Ελαιώνας – Σοκαριστική καταγγελία: Τα ΜΑΤ χτυπούσαν εγκύους και παιδιά κατά την προσπάθεια εκκένωσης της δομής

Ελαιώνας – Σοκαριστική καταγγελία: Τα ΜΑΤ χτυπούσαν εγκύους και παιδιά κατά την προσπάθεια εκκένωσης της δομής

Βίαιη αστυνομική εισβολή πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο camp του Ελαιώνα. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Solidarity With Migrants, η οργάνωση που υπερασπίζεται τους πρόσφυγες του camp, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμφανίζονται στις εγκαταστάσεις της δομής καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σκοπός τους είναι η εκκένωση του camp και η απομάκρυνση των προσφύγων από τον αστικό ιστό.

Η πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κλείσει τη δομή και να μεταφέρει τους κατοίκους της στο περιθώριο της πόλης αποκαλύπτει την ευρύτερη πολιτική της στον τομέα του προσφυγικού. Αποκαλύπτει πως καθόλου δεν επιθυμεί η κυβέρνηση την κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών. Αντί για την ένταξη των προσφύγων η μεταφορά τους εκτός αστικού ιστού σημαίνει τον κοινωνικό τους αποκλεισμό, την περιθωριοποίησή τους και την απομάκρυνσή τους από την πολιτισμική ζωή του τόπου. Για τον λόγο αυτόν επιστρατεύει άγριες μεθόδους καταστολής.

To documentonews.gr ήρθε σε επαφή με αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος δήλωσε πως σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν όχι μία, αλλά δύο φορές να εισβάλουν στο camp. Παρά το ανθρωπιστικό προφίλ που προσπαθεί να προβάλει η ΕΛ.ΑΣ. μετά τον θάνατο του προσφυγόπουλου στον Έβρο εξαιτίας των διεθνών πιέσεων, στον Ελαιώνα αποκάλυψε το συνηθισμένο της πρόσωπο. Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν χτύπησαν έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά. Ο αλληλέγγυος σημείωσε συγκεκριμένα:

«Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας, περίπου τα μεσάνυχτα πήγα, είδα τα πάντα. Η ιδέα ήταν πως οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη διεύθυνση του camp να εισέλθει σε αυτό. Η διεύθυνση ήρθε περίπου στις 6 – 7 το πρωί μαζί με τους αστυνομικούς. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας κάδους σκουπιδιών, με σκοπό την αποτροπή της εισόδου της αστυνομίας και της διεύθυνσης στο camp και της εκκένωσης της δομής. Στην πρώτη σειρά της διαδήλωσης βρέθηκαν κυρίως γυναίκες από το Κονγκό με τα παιδιά τους. Η διεύθυνση μαζί με περίπου 7 με 10 αστυνομικούς προσπάθησαν να εισέλθουν με την βία. Οι διαδηλωτές φώναζαν πως δεν επιθυμούν την είσοδό τους. Επειδή υπήρχαν τέσσερις έγκυες γυναίκες και περίπου οκτώ παιδιά, ηλικίας από τριών έως επτά ετών. Αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια εισόδου της αστυνομίας στο camp. Η αστυνομία οπισθοχώρησε. Μετέπειτα ήρθαν πολλοί αλληλέγγυοι. Στη συνέχεια ήρθαν ενισχύσεις, περίπου 50 αστυνομικοί. Οι γυναίκες ζήτησαν να μπουν μπροστά.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν 20 – 25 άτομα. Όταν άρχισε να υπάρχει ένταση στην κατάσταση, οι έγκυες βγήκαν μπροστά. Αυτή την φορά η αστυνομία δεν έδειξε έλεος. Επιτέθηκαν με βία. Είχαν έρθει να εισβάλουν στο camp. Άρχισαν να σπρώχνουν τις έγκυες και τα μικρά παιδιά και ξεκίνησαν να προσαγάγουν αλληλέγγυους. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά αστυνομικών σε έγκυες γυναίκες. Αυτό ήταν πάνω απ’ όλα απαράδεκτο. Όταν βλέπεις έγκυες γυναίκες μπροστά με τα παιδία τους, δεν μπορείς να τις μεταχειριστείς με τέτοια βαρβαρότητα, δεν μπορείς να σπρώχνεις με τέτοια βία, ειδικά για τον λόγο που το έκαναν, δηλαδή για να μπει μέσα η διεύθυνση του camp. Πιστεύω ότι η διαμαχη γύρω από την είσοδο της διεύθυνσης στο καμπ θα μπορούσε να έχει λυθεί με διαλογο. Ήταν παιχνίδι εξουσίας. Σε εμένα φαινόταν σαν να έβλεπα πόλεμο, μάχη ενάντια στην αλληλεγγύη», αναφέρει ο αλληλέγγυος – αυτόπτης μάρτυρας στο documentonews.gr.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε επτά προσαγωγές αλληλέγγυων επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του αυτόπτη μάρτυρα πως πρόκειται περί μάχης εναντίον της αλληλεγγύης. Αυτή τη στιγμή 11 αλληλέγγυοι είναι στο camp, ενώ οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. περιμένουν απ’ έξω με σκοπό να τους συλλάβουν.

Έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για 13. 00 μπροστά από τη ΓΑΔΑ, όπου κρατούνται οι αλληλέγγυοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις της αστυνομίας ξεκίνησαν από τις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν δυνάμεις καταστολής να συγκρούονται ευθέως με πλήθος προσφύγων, μεταναστών και αλληλέγγυων, οι οποίοι αντιστάθηκαν στην προσπάθεια εκκένωσης της δομής.

Διαβάστε επίσης:

Ελαιώνας: Συνεχίζεται η βίαια καταστολή – Εισβολή των ΜΑΤ στη δομή και πέντε προσαγωγές (Video)

Άγρια καταστολή στον Ελαιώνα: ΜΑΤ και χημικά για την εκκένωση της προσφυγικής δομής (Videos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter