Ελασσόνα: Έκκληση σεισμολόγων οι κάτοικοι να μην πιστεύουν φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό

Ελασσόνα: Έκκληση σεισμολόγων οι κάτοικοι να μην πιστεύουν φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό

Δεκάδες μετασεισμοί καταγράφηκαν για τρίτη συνεχόμενη βραδιά, αλλά και τα ξημερώματα του Σαββάτου από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου που επλήγη από τους δύο ισχυρούς σεισμούς των 6,3 και 5,9 Ρίχτερ. 

Ωστόσο, καμία δόνηση δεν ήταν ισχυρή, όπως τουλάχιστον συνέβη τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Όλες κυμάνθηκαν από 1,4 μέχρι 3,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Μοναδική εξαίρεση ο σεισμός που έγινε στις 21.44 το βράδυ μεγέθους 3,9 βαθμών Ρίχτερ, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στη Λάρισα.

Με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στα δεδομένα που θα καταγράφει ο δορυφόρος την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να υπάρξει σαφή εικόνα για το εάν οι δύο ισχυροί σεισμοί που “χτύπησαν” την περιοχή την Τετάρτη και την Πέμπτη ήταν οι κύριοι.

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για τον δεύτερο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι μετά και από τον ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, στη μετασεισμική ακολουθία που εξελίσσεται είναι πολύ πιθανόν να γίνει ισχυρός μετασεισμός τις επόμενες ημέρες ή και ώρες.

Συγκεκριμένα ο κ Παπαζάχος ανέφερε: «σε μια τέτοια μετασεισμική ακολουθία, όπως εξελίσσεται, θα είναι απίθανο να μη γίνει ισχυρός μετασεισμός τις επόμενες μέρες ή και ώρες». Επίσης πρόσθεσε ότι: «Όταν γίνεται ένας ισχυρός σεισμός, πάντα ενεργοποιούνται -σε μικρό ή μεγάλο βαθμό- γειτονικά ρήγματα», ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να πιστεύουν σε διάφορες φήμες για επικείμενο μεγάλο σεισμό.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης σε ότι αφορά την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή της Ελασσόνας.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολύ καιρό ακόμη και θα δώσει σεισμούς ακόμη και 5,4 ρίχτερ. Ωστόσο επισήμανε ότι η πιθανότητα ενός νέου σεισμού στην Ελασσόνα ίδιου μεγέθους με εκείνους της Τετάρτης και της Πέμπτης είναι πολύ μικρή.

Τόνισε επίσης ότι επειδή τα κτίρια είναι πολύ καταπονημένα, με πολύ μικρότερες δονήσεις μπορεί να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου χαρακτήρισε τους δύο σεισμούς “δίδυμο σεισμό πάνω στο ίδιο ρήγμα”.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter