Έλενα Ακρίτα στα Παιδικά Χωριά SOS: Κάθε παιδί αξίζει μια οικογένεια

Έλενα Ακρίτα στα Παιδικά Χωριά SOS: Κάθε παιδί αξίζει μια οικογένεια

Επίσκεψη στα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη πραγματοποίησε η βουλευτής Επικρατείας και αναπληρώτρια Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έλενα Ακρίτα. Όπως τόνισε «πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο δημόσιας πολιτικής για τη φροντίδα κάθε παιδιού που για οποιοδήποτε λόγο απομακρύνεται από την οικογένειά του».

Στην επίσκεψη της ξεναγήθηκε σε σπίτια της μονάδας στη Βάρη και συνομίλησε με τον Πρόεδρο του ελληνικού παραρτήματος των Παιδικών Χωριών SOS, Αντώνη Αλακιώτη και τον διευθυντή της μονάδας, Φίλωνα Λεμονή. Αντικείμενο των συζητήσεών τους ήταν και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Παιδικά Χωριά SOS στην προσαρμογή τους σε πρόσφατες προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας.

«Τα Παιδικά Χωριά SOS είναι διεθνώς ένας υποδειγματικός θεσμός παιδικής προστασίας που ακολουθούν εδώ και δεκαετίες τη δική τους φιλοσοφία: Να γίνονται οικογένεια για κάθε παιδί. Να μην είναι ίδρυμα, αλλά σπίτι για κάθε παιδί με εξατομικευμένη, γονεϊκού τύπου, φροντίδα που φτάνει με συναισθηματική, ψυχολογική και οικονομική στήριξη μέχρι την κατάκτηση μιας αυτόνομης ενήλικης ζωής».

Η σχετική υπουργική απόφαση που διέπει τη λειτουργία όλων των δομών παιδικής προστασίας, ειδικά για τα παιδικά χωριά SOS αποτελεί πισωγύρισμα που ανακόπτει και δυσχεραίνει την εφαρμογή της δικής τους, οικογενειακής φιλοσοφίας, στη φροντίδα των παιδιών.

Συζητήθηκε, επίσης, η επιτακτική ανάγκη εξασφάλισης χρηματοδότησης για τα Παιδικά Χωριά SOS και η δυνατότητα συμβολής του κράτους σε αυτή, ιδίως με τα κονδύλια χρηματοδότησης της επαγγελματικής αναδοχής. Έγινε λόγος επίσης για τις ανεπάρκειες των παιδοψυχιατρικών δομών που θα έπρεπε να συνεπικουρούν αποτελεσματικά τις δομές παιδικής προστασίας.

Η Έλενα Ακρίτα είπε πως οι αρχές και η φιλοσοφία των Παιδικών Χωριών SOS πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο δημόσιας πολιτικής για τη φροντίδα κάθε παιδιού που για οποιοδήποτε λόγο απομακρύνεται από την οικογένειά του.

Με τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της θα εργαστεί, όπως η ίδια τονίζει, για την ενίσχυσή τους και την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού τους και της τεχνογνωσίας τους.

«Γιατί κάθε παιδί αξίζει μια οικογένεια».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter