Ελέω ΑΔΜΗΕ και κερδοσκοπίας, έρχονται κι άλλες αυξήσεις  στο ρεύμα

Ελέω ΑΔΜΗΕ και κερδοσκοπίας, έρχονται κι άλλες αυξήσεις  στο ρεύμα

Ήταν μόλις τον περασμένο Μάιο, που η ΔΕΗ ενέτασσε στους  λογαριασμούς που λάμβαναν τα νοικοκυριά τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, μετακυλίοντας τους έτσι τη δική της αύξηση κόστους από το ανοδικό ράλι στις τιμές των αεριών ρύπων που ξεκίνησε στις αρχές του 2021. Οι ίδιες ρήτρες στη μέση και χαμηλή τάση, για επιχειρήσεις είχαν ενεργοποιηθεί αρκετά νωρίτερα αυξάνοντας έτσι τα λειτουργικά τους κόστη για ενέργεια.

Ήταν δεύτερη φορά περί τα μέσα Ιουνίου, όταν μετά τον πολλαπλασιασμό των καταγγελιών των νοικοκυριών στην ΕΚΠΟΙΖΩ για υπέρμετρες και αδιαφανείς χρεώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επέβαλε τελικά στη ΔΕΗ να καταργήσει τη ρήτρα αερίων ρύπων και να την αντικαταστήσει με τη ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) που περιλαμβάνουν στους λογαριασμούς τους οι εναλλακτικοί πάροχοι για να διευκολύνεται η συγκρισιμότητα και η διαφάνεια στις χρεώσεις και να δουλεύει ο ανταγωνισμός.  Με τη ζητούμενη αλλαγή, η αύξηση των χρεώσεων στην οποίο οδηγούνταν η ΔΕΗ ήταν τόσο μεγάλη που η εταιρεία  που υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε μείωση 30% των τιμολογίων της για να αντισταθμίσει το τελικό αποτέλεσμα.

Οι αυξήσεις των τιμολογίων του ΑΔΜΗΕ

Και να που τώρα στα τέλη Ιουνίου, αφενός η  αύξηση των τιμολογίων του ΑΔΜΗΕ που ενέκρινε η ΡΑΕ και αφετέρου η καλπάζουσα αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέες εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που θα φουσκώσουν περαιτέρω τους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τον προσεχή Αύγουστο.

Οι αυξήσεις των τιμολογίων του ΑΔΜΗΕ φτάνουν το 3.5% για τα νοικοκυριά, το 6.5% για τα μαγαζιά και τις μικρές επιχειρήσεις και το 16% για τις μεσαίες επιχειρήσεις που παίρνουν ρεύμα από τη μέση τάση. Παρά την επιβάρυνση που θα προκαλέσουν στους λογαριασμούς ρεύματος οι αυξήσεις αυτές, έχουν τουλάχιστον εύλογο και δίκαιο χαρακτήρα καθώς ο ΑΔΜΗΕ μόλις ολοκλήρωσε το πολύ μεγάλο έργο διασύνδεσης της Κρήτης και των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα το οποίο οδήγησε σε κλείσιμο των πετρελαιοκινήτων μονάδων υψηλού κόστους των νησιών και όπως επιμένει και ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης, ήταν και παραμένει  δουλειά της ΡΑΕ να τις αντισταθμίσει με μειώσεις στις  χρεώσεις ΥΚΩ.

Οι αυξήσεις που φέρνει η κερδοσκοπία στην χονδρεμπορική τιμή ενέργειας

Δεν υπάρχει τίποτα το εύλογο και δίκαιο αλλά ούτε και δυνατότητα αντιστάθμισης της οδηγούμενης από τον καύσωνα και την κερδοσκοπία καλπάζουσας αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας – όπου η τιμή της μεγαβατώρας, από 28 ευρώ τον Απρίλιο του 2020 και 50 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021, έφτασε σήμερα 144 ευρώ.

Εδώ έχουμε πραγματικό και μεγάλο πρόβλημα, καθώς η πρόβλεψη είναι ότι η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας θα παραμείνει ψηλά για πολύ καιρό, ενώ η σύνδεσή της με την οριακή τιμή συστήματος και τις ρήτρες ΟΤΣ που υπάρχουν στους λογαριασμούς όλων των ανεξάρτητων παρόχων αλλά και της ΔΕΗ μετά την πρόσφατη εντολή της ΡΑΕ, μπορεί, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο, να φέρει αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος της τάξης του 30 ως 50%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter