Ελεύθερη μετά από 20 χρόνια «η χειρότερη μητέρα της Αυστραλίας» – Αθωώθηκε για τον θάνατο των παιδιών της

Ελεύθερη μετά από 20 χρόνια «η χειρότερη μητέρα της Αυστραλίας» – Αθωώθηκε για τον θάνατο των παιδιών της

Ελεύθερη μετά από 20 χρόνια αφέθηκε η γυναίκα που χαρακτηρίστηκε ως «η χειρότερη μητέρα της Αυστραλίας», καθώς είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη φυλάκιση της Καθλίν Φόλμπικ δεν ήταν «αξιόπιστα».

Η Φόλμπιγκ, η οποία είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Ιούνιο παίρνοντας χάρη από τις πολιτειακές αρχές, χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση, τονίζοντας ωστόσο πως αποδείξεις για την αθωότητά της είχαν αγνοηθεί και απορριφθεί από τις αρχές επί δεκαετίες.

«Το σύστημα προτίμησε να επιρρίψει σε εμένα την ευθύνη, αντί να αποδεχθεί ότι κάποιες φορές τα παιδιά πεθαίνουν ξαφνικά, απροσδόκητα και ραγίζοντας τις καρδιές μας» δήλωσε έξω από το δικαστήριο.

Η υπόθεση της κ. Φόλμπικ έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της δικαιοσύνης στην Αυστραλία.

Τα τέσσερα παιδιά της, Καλέμπ, Πάτρικ, Σάρα και Λόρα πέθαναν αιφνιδίως από το 1989 έως και το 1999, σε ηλικίες από 19 ημερών έως 18 μηνών. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι τα είχε πνίξει. Η υπόθεση βασίστηκε σε έμμεσες αποδείξεις, χρησιμοποιώντας τα ημερολόγια της κυρίας Φόλμπιγκ, τα οποία δεν εξετάστηκαν ποτέ από ψυχολόγους ή ψυχιάτρους, με τους εισαγγελείς να σκιαγραφούν μία ψυχολογικά ασταθή μητέρα, επιρρεπή σε εκρήξεις οργής.

Το 2003, καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση για τις δολοφονίες των 4 παιδιών. Η ποινή περιορίστηκε στα 30 χρόνια κατόπιν έφεσης, αλλά η Φόλμπιγκ έχασε μια σειρά από μάχες για την ανατροπή της καταδίκης της.

Τα επιστημονικά ευρήματα

Νωρίτερα αυτό το έτος, μια σημαντική έρευνα για την υπόθεσή της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν εύλογες αμφιβολίες για την ενοχή της, λόγω των επιστημονικών ευρημάτων ότι τα παιδιά της πιθανότατα πέθαναν από φυσικά αίτια και συγκεκριμένα λόγω εξαιρετικά σπάνιων γονιδιακών μεταλλάξεων.

Και ήταν αυτό το «ουσιαστικό και εκτενές σύνολο» νέων αποδεικτικών στοιχείων οδήγησε στην απαλλαγή της από όλες τις κατηγορίες την Πέμπτη, δήλωσε ο δικαστής, Άντριου Μπελ. Οι συνήγοροί της επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν αποζημίωση για λογαριασμό της, χωρίς να διευκρινίσουν το ποσό.
Η υπόθεση έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή και οδήγησε σε κατηγορίες ότι το νομικό σύστημα της Αυστραλίας αργεί να ανταποκριθεί στην προηγμένη επιστήμη.

«Είμαι ευγνώμων που η ενημερωμένη επιστήμη και η γενετική μου έδωσαν απαντήσεις για το πώς πέθαναν τα παιδιά μου», είπε η Φόλμπιγκ. «Ωστόσο, ακόμη και το 1999 είχαμε νομικές απαντήσεις για να αποδείξουμε την αθωότητά μου. “[Οι εισαγγελείς] έβγαλαν τα λόγια μου εκτός πλαισίου και τα έστρεψαν εναντίον μου… Ελπίζω ότι κανένας άλλος δεν θα χρειαστεί ποτέ να υποστεί αυτό που πέρασα εγώ».

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter