Ελευθερία Τύπου: Ο Γραμματέας της Βουλής Γ. Μυλωνάκης έστησε το fake news και το αναπαρήγαγαν τα σάιτ

Ελευθερία Τύπου: Ο Γραμματέας της Βουλής Γ. Μυλωνάκης έστησε το fake news και το αναπαρήγαγαν τα σάιτ

Ο γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης με μια fake ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  θέλησε να «διορθώσει» τη θέση της  Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση την ελευθερία του Τύπου.

Την ανάρτηση αυτή υιοθέτησαν πολλές ιστοσελίδες ανάμεσα τους και το iefimerida.gr, χαρακτηρίζοντας ψευδή την έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» που κατέταξε την Ελλάδα στην 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών.

Γράφει συγκεκριμένα πως «σε πλήρη αντιδιαστολή με την έκθεση της ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», έρχεται η αντίστοιχη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Εν αντιθέσει με όσα υποστηρίζει η ΜΚΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης φέρνει την Ελλάδα σε υψηλή θέση, πάνω από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι την καθιερωμένη έκθεση για την ελευθερία του Τύπου δημοσίευσε στο τέλος Απριλίου το Συμβούλιο της Ευρώπης.»

Και συνεχίζει στο ίδιο ύφος: «Η επίσημη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και στη σωστή τους διάσταση» και ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο μέσο επίπεδο, όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες…»

 

Το θέμα είναι όμως ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ο πίνακας παρατίθεται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά προέρχεται από άλλη έκθεση και παρατίθεται εκεί ως δευτερογενές υλικό. Ο πίνακας προέρχεται από το Media Pluralism Monitor 2021.Όπως ήδη αναφέρθηκε, η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχει καμία κατάταξη.

Οι δύο εικόνες δείχνουν τον χάρτη στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην πρωτότυπη έκθεση. Ο πίνακας, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Iefimerida, αναφέρεται στους κινδύνους που προκύπτουν από τον μιντιακό εγγραμματισμό και τις ψηφιακές ικανότητες των πολιτών.

Εάν βέβαια, οι υπεύθυνοι για τη συγγραφή αυτού του άρθρου στην Iefimerida ήθελαν να βρουν τους πραγματικούς πίνακες για την ελευθερία του τύπου από την πρωτότυπη έρευνα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να το κάνουν. Ας δούμε παρακάτω δυο από αυτούς.

 

Το θέμα ανέδειξε ο δημοσιογράφος Αντώνης Γαλανόπουλος με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter