Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ό,τι πρέπει να ξέρετε για το κλείσιμο των βιβλίων

Οι υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις που επιβάλλονται από 1/1/2017, σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ωθούν πολλούς από αυτούς να κλείσουν τα βιβλία στην εφορία.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Οσοι αποφασίσουν να κλείσουν τα βιβλία τους θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι θα πρέπει να καταθέσουν στις κατά τόπους εφορίες αίτηση διακοπής των εργασιών εντός 30 ημερών από την ημέρα της πραγματικής παύσης των δραστηριοτήτων.

Αν το διάστημα των 30 ημερών παρέλθει και η αίτηση υποβληθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, θεωρείται εκπρόθεσμη και επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Η εφορία, κατά την υποβολή της αίτησης, δεν ζητά την κατάθεση φορολογικών στοιχείων (μπλοκ αποδείξεων, τιμολόγια, δελτία παροχής υπηρεσιών κλπ), αλλά μέσω του συστήματος Taxis, είναι σε θέση να διαπιστώσει, αν υπήρξε όντος διακοπή των εργασιών του συγκεκριμένου επιτηδευματία, ή αυτός συνεχίζει τις δραστηριότητες τους παράτυπα, με σκοπό την αποφυγή των αυξημένων ασφαλιστικών και φορολογικών κρατήσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.