Ελεύθεροι και οι 4 τελευταίοι Τούρκοι αξιωματικοί

Ελεύθεροι και οι 4 τελευταίοι Τούρκοι αξιωματικοί

Ελεύθεροι είναι πλέον και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, λόγω παρέλευσης του δεκαοκτάμηνου, που αποτελεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι τέσσερις τελευταίοι Τούρκοι στρατιωτικοί που παρέμεναν υπό κράτηση στο Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας, απελευθερώθηκαν καθώς έληξε η περίοδος κράτησης των 18 μηνών, όπως απαιτεί ο νόμος.

Μάλιστα, όπως δηλώνει ο δικηγόρος τους, Όμηρος Ζέλιος στη Hurriyet οι τέσσερις στρατιωτικοί που αφέθηκαν ελεύθεροι, διαμένουν πλέον υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε απόρρητη τοποθεσία.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν σε δημόσιο οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, από το φόβο να επιχειρηθεί απαγωγή τους με στόχο να βρεθούν πίσω στην Τουρκία.

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι είναι συνταγματική και νόμιμη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι οκτώ αξιωματικοί είχαν έρθει στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά το απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα χώρα τον Ιούνιο του 2016.

Έτσι, όταν η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ που αφορά τον έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς, δημοσιευθεί, θα καταλάβει και τους υπόλοιπους, καθώς η υπόθεση έχει εισαχθεί στο ΣτΕ με το θεσμό της πρότυπης δίκης (πολιτική απόφαση), σύμφωνα με το νόμο 3900/2010.

Κατά συνέπεια όταν η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως θα χορηγηθούν στον συγκυβερνήτη ταξιδιωτικά έγγραφα και έτσι θα μπορεί να ταξιδεύσει στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, το ίδιο θα γίνει και με τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς, εφόσον εκδοθούν οι αναμενόμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter