Ιστορικό αφιέρωμα

Ελεύθεροι μετά από 1.265 νύχτες Κατοχής, στο HOTDOC HISTORY, την Κυριακή με το Documento

Ένα συγκλονιστικό ιστορικό αφιέρωμα για την απελευθέρωση της χώρας μετά από 1.265 νύχτες Κατοχής, παρουσιάζει το HOTDOC HISTORY. Οι συγγραφείς ρίχνουν φως στα ιστορικά εκείνα στοιχεία που συνθέτουν το τι πραγματικά συνέβη σε τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Στην Πελοπόννησο, εκεί όπου πρωτοαποβιβάστηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου οι Αγγλοι. Εκεί όπου οι ταγματασφαλίτες έπαιξαν τον ρόλο της οπισθοφυλακής των υποχωρούντων Γερμανών. Εκεί όπου οι πιο ρεαλιστές δωσίλογοι (Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο), υπακούοντας στις εντολές ΕΛΑΣ και Συμμάχων, παραδόθηκαν μαζί με τον οπλισμό τους. Διασώθηκαν και αργότερα κατέλαβαν επίζηλες θέσεις στο κράτος.

Στην Αθήνα, όπου «ένα σπίρτο έφτανε στο δοχείο της μπενζίνας», όπως θα πει ο διεισδυτικός Γ. Θεοτοκάς. Ένα σπίρτο που το άναψαν οι φασίστες του Τάκη Μακεδόνα σκοτώνοντας επτά ΕΑΜίτες στις 15 Οκτωβρίου στην Ομόνοια. Ενα σπίρτο που το ΚΚΕ το ’σβησε.

Στη Θεσσαλονίκη όπου το ΚΚΕ καθ’ υπέρβασιν της Καζέρτας έβαλε τον ΕΛΑΣ στην πόλη στις 30 Οκτωβρίου φοβούμενο επανάληψη των γεγονότων της Αθήνας. Και έσωσε πολλές υποδομές από τις γερμανικές ανατινάξεις.

Και τέλος στη βουλγαροκρατούμενη Καβάλα όπου ύστερα από την εγκαθίδρυση κυβέρνησης Πατριωτικού Μετώπου στη Βουλγαρία, ο ΕΛΑΣ μπήκε απελευθερωτής στην πόλη στις 13 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.