Ελεύθεροι μετά από 1.265 νύχτες Κατοχής, στο HOTDOC HISTORY, την Κυριακή με το Documento

Ελεύθεροι μετά από 1.265 νύχτες Κατοχής, στο HOTDOC HISTORY, την Κυριακή με το Documento

Ένα συγκλονιστικό ιστορικό αφιέρωμα για την απελευθέρωση της χώρας μετά από 1.265 νύχτες Κατοχής, παρουσιάζει το HOTDOC HISTORY.

_x000D_
_x000D_

Οι συγγραφείς ρίχνουν φως στα ιστορικά εκείνα στοιχεία που συνθέτουν το τι πραγματικά συνέβη σε τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Στην Πελοπόννησο, εκεί όπου πρωτοαποβιβάστηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου οι Αγγλοι. Εκεί όπου οι ταγματασφαλίτες έπαιξαν τον ρόλο της οπισθοφυλακής των υποχωρούντων Γερμανών. Εκεί όπου οι πιο ρεαλιστές δωσίλογοι (Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο), υπακούοντας στις εντολές ΕΛΑΣ και Συμμάχων, παραδόθηκαν μαζί με τον οπλισμό τους. Διασώθηκαν και αργότερα κατέλαβαν επίζηλες θέσεις στο κράτος.

Στην Αθήνα, όπου «ένα σπίρτο έφτανε στο δοχείο της μπενζίνας», όπως θα πει ο διεισδυτικός Γ. Θεοτοκάς. Ένα σπίρτο που το άναψαν οι φασίστες του Τάκη Μακεδόνα σκοτώνοντας επτά ΕΑΜίτες στις 15 Οκτωβρίου στην Ομόνοια. Ενα σπίρτο που το ΚΚΕ το ’σβησε.

Στη Θεσσαλονίκη όπου το ΚΚΕ καθ’ υπέρβασιν της Καζέρτας έβαλε τον ΕΛΑΣ στην πόλη στις 30 Οκτωβρίου φοβούμενο επανάληψη των γεγονότων της Αθήνας. Και έσωσε πολλές υποδομές από τις γερμανικές ανατινάξεις.

Και τέλος στη βουλγαροκρατούμενη Καβάλα όπου ύστερα από την εγκαθίδρυση κυβέρνησης Πατριωτικού Μετώπου στη Βουλγαρία, ο ΕΛΑΣ μπήκε απελευθερωτής στην πόλη στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter