Ελεύθεροι οι δύο Αφγανοί που είχαν καταδικαστεί ως διακινητές σε 100 χρόνια κάθειρξη

Ελεύθεροι οι δύο Αφγανοί που είχαν καταδικαστεί ως διακινητές σε 100 χρόνια κάθειρξη
Πηγή: stonisi.gr

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου αθώωσε την Πέμπτη τον έναν από τους δύο πρόσφυγες που είχαν καταδικαστεί σε 100 χρόνια φυλακής και απάλλαξε τον δεύτερο από μία κατηγορία.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη κατόρθωσε το απόγευμα της Πέμπτης, έπειτα από χρονοβόρες υποθέσεις την ίδια μέρα να δικάσει την υπόθεση που έφερε δύο Ευρωβουλευτές και δεκάδες αλληλέγγυους και δημοσιογράφους από την Ευρώπη για δεύτερη φορά στη Λέσβο.

Στις 4 το απόγευμα ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης του Αμίρ Ζαχίρι και του Ακίφ Ραζούλι, των δυο Αφγανών αιτούντων ασύλου, που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα ως «διακινητές» σε 50 χρόνια φυλακή έκαστος, και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα. Οι δύο πρόσφυγες είχαν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών που στερούνται το δικαίωμα εισόδου στα όρια της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή ως δουλέμποροι, διά πλωτού μέσου και από την οποία «προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο» και κατά συρροή.

Ο Ακίφ Ραζούλι και με τη σύμφωνη πρόταση εισαγγελέα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος. Ο Αμίρ Ζαχίρι, πατέρας δύο παιδιών, κρίθηκε ένοχος σε δεύτερο βαθμό ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τη Λέσβο έγινε κυβερνήτης του φουσκωτού και καταδικάστηκε ως διακινητής σε 20 χρόνια φυλακής για κάθε επιβαίνοντα στο σκάφος, ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου. Η ποινή κάθειρξης ορίστηκε στα 8 χρόνια, και δεδομένου ότι εκτίει ποινή από τον Μάρτιο του 2020 σε δύο φυλακές, της καλής διαγωγής του, της συμμετοχής του σε σεμινάρια, εθελοντική εργασία κ. ά σε λίγες ημέρες θα αφεθεί ελεύθερος.

Αλγεινή εντύπωση για άλλη μια φορά προκάλεσε η απουσία του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας, λιμενικού υπαλλήλου που δεν παρέστη ούτε στον πρώτο βαθμό της εκδίκασης, ούτε στις αναβολές που ελήφθησαν λόγω του ότι δεν παρέστη, ούτε σήμερα, παρότι έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Εφετείου με τη συνδρομή της εισαγγελίας έκανε ό,τι μπορούσε για να καταθέσει στην ακροαματική διαδικασία, καθώς υπήρχαν ασάφειες στους ισχυρισμούς του. Προβλημάτισε επίσης για άλλη μια φορά το σοβαρό ζήτημα διερμηνείας όταν καταθέτουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη κόρη του Αμίρ Ζαχίρι είναι σήμερα 10 ετών και θα δεί τον πατέρα της χωρίς χειροπέδες από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο γιος του θα γνωρίσει τον πατέρα του 2,5 χρόνια μετά την γέννησή του.

Το παρών έδωσαν ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Στέλιος Κούλογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που είχε ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια ζητώντας μια δίκαιη δίκη και είχε διοργανώσει συναυλία αλληλεγγύης τον περασμένο Απρίλιο στο Πανελλήνιον. Ο Στ. Κούλογλου στην κατάθεσή του επεσήμανε ότι οι δύο πρόσφυγες έχουν περάσει 2,5 χρόνια στις φυλακές χωρίς να έχουν κάνει τίποτα και πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε 100 χρόνια φυλακής.

Πηγή: stonisi.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter