Ελεύθερος ο κλέφτης της Εθνικής Πινακοθήκης, δηλώνει: «Άμα έχεις δει ταινίες στο Netflix κάλλιστα μπορείς να το κάνεις!»

Ελεύθερος ο κλέφτης της Εθνικής Πινακοθήκης, δηλώνει: «Άμα έχεις δει ταινίες στο Netflix κάλλιστα μπορείς να το κάνεις!»
Ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου και ο διαρρήκτης της Εθνικής Πινακοθήκης Γιώργος Σαρμαντζόπουλος

Ελεύθερος κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες ο περιβόητος διαρρήκτης Γιώργος Σαρμαντζόπουλος που κατά ομολογία του έκανε την κλοπή των πινάκων από  την Εθνική Πινακοθήκη.

Ο Γιώργος Σαρμαντζόπουλος είχε συλληφθεί τον περασμένο χρόνο και κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του. Μετά από 14 μήνες είναι ελεύθερος, καθώς το αίτημα του για αποφυλάκιση υπό όρους, έγινε δεκτό από τη Δικαιοσύνη όπως έγραψε το dikastiko.gr. Ο 6ος Τακτικός Ανακριτής, Αθανάσιος Μαρνέρης, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλε, διά των συνηγόρων του, Σάκη Κεχαγιόγλου και Γεωργίου Δρύλλη και διέταξε την αποφυλάκιση του με ηλεκτρονική επιτήρηση, χωρίς την επιβολή άλλων περιοριστικών όρων.

Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑΝΤ1, έχοντας δίπλα τον συνήγορο του, Σάκη Κεχαγιόγλου, ο Γιώργος Σαμαρντζόπουλος είπε «Ό,τι συνέβη έγινε από την αγάπη μου προς την τέχνη. Πιστεύω ότι ο οιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να κάνει κάποιο λάθος. Ήμουν ήδη συλλέκτης μιας μικρής συλλογής και ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή που υπήρχε τότε».

Το ρεπορτάζ του Documento που είχε προβλέψει την “επιστροφή” των κλεμμένων πινάκων:

Το μυστήριο του Πικάσο- Ένας κλεμμένος πίνακας που φαίνεται ότι «θέλει» να επιστρέψει και τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΠΟΑ

Περιγράφει πως έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της κλοπής πινάκων τεράστιας αξίας, από την Εθνική Πινακοθήκη, πριν από 10 χρόνια, αναφέροντας ότι του μπήκε η ιδέα να το κάνει από το 2010. Επί έξι μήνες παρακολουθούσε τα μέτρα ασφαλείας στο κτήριο.

«Ο καθένας θα μπορούσε να μπει από μία ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, να σπρώξει με τα πόδια μία γυψοδανίδα. Άμα έχει δει και δυο τρεις ταινίες στο Netflix κάλλιστα μπορείς να το κάνεις. Αν πάτε πίσω 9,5 χρόνια, υπήρχε η περίφημη έκθεση του κ. Λέανδρου Ρακιντζή για τις συνθήκες που έγινε η κλοπή», περιγράφει ο αποφυλακισμένος δράστης. O 50χρονος κατάφερε να κλέψει τρεις πίνακες: πρόκειται για ένα έργο του Πικάσο, ένα έργο του Μοντριάν, αλλά και έναν τρίτο πίνακα τον οποίο πίστεψε πως κατέστρεψε και τον πέταξε. Οι αστυνομικοί είχαν βρει τους δύο πίνακες σε ρέμα της Κερατέας.

Όπως λέει ο Γιώργος Σαμαρντζόπουλος, «κοιτάς να πάρεις τα έργα από εκεί που τα είχες και να τα κρύψεις. Ο μόνος τρόπος που μπορούσα εγώ τα έργα να τα ασφαλίσω, ήταν να μπουν σε μία πολυεστερική θήκη. Δεν ήταν τα έργα σε μία σακούλα σκουπιδιών».

Εθνική Πινακοθήκη: Οι περίεργες συμπτώσεις που οδήγησαν στον… Έλληνα Λουπέν

Ο Γιώργος Σαρμαντζόπουλος αρνήθηκε ότι είχε πρόθεση να πουλήσει τα έργα Τέχνης. Όπως σημειώνει, «Στα 10 χρόνια αυτά είχαν περάσει πολλές φορές οι σκέψεις να επιστραφούν τα έργα, αλλά λόγω της οικογενειακής μου κατάστασης, λόγω της ηλικίας των παιδιών μου, δεν επέστρεφα τα έργα».

Ο 50χρονος είναι ελεύθερος με ηλεκτρονική επιτήρηση (σημ: «βραχιολάκι»), χωρίς να του επιβληθούν άλλοι περιοριστικοί όροι.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου

Ο συνήγορος του, Σάκης Κεχαγιόγλου, υποστήριξε πως «χωρίς τη βούληση, την απόφαση και τη μεταμέλεια του, ο ανεκτίμητης αξίας πίνακας του Πικάσο δεν επρόκειτο ποτέ να επιστρέψει στην κυριότητα της Πινακοθήκης».

«Η αποδοχή της αιτήσεως αποφυλάκισης του εντολέως μου από τον κ. Ανακριτή, είναι πράξη απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο και την Ποινική Δικονομία . Ο ανεκτίμητης αξίας πίνακας του Πικάσο, δεν θα επέστρεφε ποτέ στην κυριότητα της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ελληνικού Λαού, εάν δεν υπήρχε η επιθυμία, η βούληση και η πλήρης συνεργασία αλλά και η έμπρακτη μεταμέλεια του εντολέως μου, πράγμα το οποίο η Δικαιοσύνη εκτίμησε και έλαβε σοβαρά υπόψιν της. Θεωρώ ότι ο κατηγορούμενος, όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει, ελεύθερος πλέον, τους φυσικούς του δικαστές θα κριθεί με νηφαλιότητα και επιείκεια» είπε ο γνωστός δικηγόρος.

Πηγή: dikastiko.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter