Απόφαση – πρόκληση: Ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων αλλά ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης

Απόφαση – πρόκληση: Ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων αλλά ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης

Εκτός φυλακής θα βρεθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης με απόφαση – πρόκληση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, που έκρινε ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, κόντρα στην πρόταση του εισαγγελέα όπου είχε προτείνει η ποινή να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι 1, 10 και 20 του μήνα να δίνει το παρών στο αστυνομικό τμήμα και εγγύηση 30.000 ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3), μειοψηφουσών 2 ενόρκων και μια συνέδρου που είχαν τη γνώμη να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του 3 φορές το μήνα και εγγύηση 30.000 ήταν όροι που του επιβλήθηκαν ομόφωνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους στη δίκη, μετά το άκουσμα της απόφασης για αναστολή.

Συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών

Νωρίτερα, η έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες συνεδριάσεων, αποφάσισε να επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών στον Δημήτρη Λιγνάδη.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο με πλειοψηφία 4-3 αποφάσισε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 12 ετών. Μειοψήφησε ο ένας ένορκος η αριστερή σύνεδρος και η πρόεδρος που είχαν τη γνώμη ότι έπρεπε να του επιβληθεί ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 11 ετών. Ο εισαγγελέας είχε προτείνει η ποινή να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

10 έτη για τη μία πράξη και 5 για την άλλη

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Δημήτρη Λιγνάδη σε κάθειρξη 10 ετών για τη μία πράξη και 5 ετών για την άλλη. Τα 5 έτη είναι μάλιστα η κατώτατη προβλεπόμενη ποινή.

Ειδικότερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 5 έτη για τον βιασμό του Σ. στην Επίδαυρο, κατά πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησαν 2 ένορκοι και η δεξιά σύνεδρος που ήθελαν 7 έτη) και ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10 ετών για τον βιασμό του Π. κατά πλειοψηφία 4-3 (μειοψήφησε ένας ένορκος η αριστερή σύνεδρος και η πρόεδρος που είχαν τη γνώμη ότι έπρεπε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 6 ετών).

«Καταπέλτης» η πρόταση του εισαγγελέα

Νωρίτερα, την επιβολή ποινής κάθειρξης 12 ετών για κάθε πράξη, πρότεινε ο εισαγγελέας μετά την απόφαση κατά πλειοψηφία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για δυο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών, έπειτα από διάσκεψη τριών ωρών.

Ένορκοι και δικαστές αποφάσισαν ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης βίασε τους δύο από τους τέσσερις καταγγέλλοντες. Ειδικότερα, κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2 ένορκοι) για τον πρώτο μηνυτή Α., αθώος ομόφωνα για τον Δ.Μ που δεν ήρθε στο δικαστήριο, (4-3) ένοχος για S, μειοψήφησαν 1 ένορκος, η πρόεδρος και μια δικαστής που είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών και (5-2) ένοχος για τον Π.Φ, μειοψήφησαν πρόεδρος και μια δικαστής που είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

Παράλληλα, δεν του αναγνωρίστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, κανένα ελαφρυντικό. Το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και με πλειοψηφία 5-2 το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που είχε ζητήσει η υπεράσπιση του καταδικασθέντα για δύο βιασμούς. Όπως ανέφερε στην εισήγηση του ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Κούντριας «από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου».

Κανένα ελαφρυντικό

Την απόρριψη και δυο ελαφρυντικών που αιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγναδης πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας.

Ειδικότερα ο κατηγορούμενος ζήτησε να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Όπως ανέφερε στην εισήγηση του ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Κούντριας «από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου».

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Αλέξης Κούγιας σε έντονο ύφος τόνισε: «Είναι ντροπή για τον εισαγγελέα να μην έχει ακούσει την αποδεικτική διαδικασία και τα όσα ανέφερα για την προσωπικότητα του Δημήτρη Λιγνάδη».

«Ντροπή είναι ο βιασμός παιδιών» φώναξε κάποιος από το συγκεντρωμένο πλήθος που βρισκόταν ακριβώς έξω από τη δικαστική αίθουσα.

Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το ελαφρυντικό για τον πρότερο σύννομο βίο και κατά πλειοψηφία 5-2 (μειοψηφία ενός ένορκου κ της προέδρου) το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Το ανώτατο προβλεπόμενο όριο ποινής είναι τα 15 έτη, ενώ η μικρότερη προβλεπόμενη ποινή είναι πέντε χρόνια φυλάκιση.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και οι τρεις καταγγέλλοντες που ξέσπασαν σε λυγμούς με την ανακοίνωση της απόφασης. Βαρύ ήταν το κλίμα από την πλευρά του κατηγορουμένου, όπου στη δικαστική αίθουσα βρέθηκε ο αδελφός του κατηγορουμένου Γιάννης Λιγνάδης και η Ελένη Κούρκουλα.

Ταυτόχρονα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο είναι και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Λιγνάδης, παραμένει ανέκφραστος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή που τα θύματα άκουσαν την απόφαση ενοχής για τον κατηγορούμενο και ξέσπασαν σε κλάματα αγκαλιασμένοι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter