Ελιγμοί Βαρουφάκη με το βλέμμα στην προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελιγμοί Βαρουφάκη με το βλέμμα στην προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Με σκληρή γλώσσα, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς και ορολογία, που σε έναν βαθμό παραπέμπει σε …συστημικό αντισυστημισμό -ολιγάρχες, “Μητσοτάκης ΑΕ», «ορντινάτσες», εξαρτημένο κράτος- ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης σφυροκόπησε τη ΝΔ στη βουλή. Παράλληλα, έριξε “γέφυρες” στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ, για να τις κόψει προσώρας. Πλαγιοκόπησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά το έθεσε υπό την βάσανο συγκεκριμένων προτάσεων για την επόμενη μέρα ώστε, το ΜέΡΑ25, να μπορεί να ελιχθεί απέναντι στην πολιτική πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-και θα ενταθεί- αναφορικά με τις συγκλίσεις των κομμάτων του λεγόμενου προοδευτικού χώρου.

Ουσιαστικά, με πολιτικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέστησε …αντεστραμμένα το ΜέΡΑ25 ως κόμμα που θέτει πλαίσιο συνεργασίας. Ακόμα κι αν εισπράττει ήδη σχόλια περί μεγαλοϊδεατισμού μια και είναι “μικρό” κόμμα , η τακτική αυτή, τουλάχιστον, κατά την ανάλυση του ΜέΡΑ25 , όχι μόνο χαλαρώνει τον ασφυκτικό κλοιό που προκαλεί η Κουμουνδούρου με επίκεντρο την λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά κυρίως “αποκαλύπτονται” οι πολιτικές διαφορές τους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση μομφής, το απόγευμα της Κυριακής (30.1.2022), στήριξε την επιχειρηματολογία του κατά της κυβέρνησης της ΝΔ στο ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο η ανικανότητά της όσο οι στόχοι της και «η μανία εξυπηρέτησης κάθε απαίτησης της κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας».

Σε αυτό το μήκος κύματος, έθεσε στην υπόλοιπη αντιπολίτευση ένα ερωτηματολόγιο, εν είδει θεμελίου ενός δυνάμει μίνι προγράμματος για όποια τυχόν συμπόρευση . Οπως είπε, μένει τώρα στα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, να τοποθετηθούν «και συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ -βγάζουμε απέξω το ΚΚΕ αναγνωρίζοντας τη στάση του- που, ως κυβερνήσεις με ή χωρίς την πίεση της τρόικας δρομολογήσατε, μαζί με την Νέα Δημοκρατία, την παράδοση του κράτους στην κρατικοδίαιτη ολιγαρχία».

Απευθύνθηκε ονομαστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, καλώντας τους να τοποθετηθούν στα εξής ερωτήματα:

«Θα επιστρέψουμε την Αττική Οδό στο Δημόσιο το 2024; Θα καταργήσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το σύστημα target model που επιτρέπει στα ιδιωτικά μονοπώλια να στέλνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στη στρατόσφαιρα;

Θα πετάξουμε τα αρπακτικά έξω από τις υποδομές ύδρευσης από το νερό μας;

Θα καταργήσουμε τον ΗΡΑΚΛΗ κόντρα στα funds ώστε να προστατευτεί το μικρομάγαζο κι η πρώτη κατοικία;

Θα προχωρήσουμε σε Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού και των Κοινωνικών Επιδομάτων;

Γενικότερα, θα πάμε τον ανώτατο ΦΠΑ από το 24% στο 15%, καταργώντας παράλληλα όλες τις προπληρωμές φόρων;

Θα πούμε οριστικό τέλος στις εξορύξεις και τους αγωγούς; Θα επενδύσουμε σοβαρά σε πράσινο υδρογόνο;

Θα ορθώσουμε τις φωνές μας εναντίον της ΝΑΤΟϊκής κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ουκρανία και την μετατροπή της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήρια του Αμερικανικού Στρατού.

Θα κάνουμε (με άλλα λόγια), κόντρα στους ολιγάρχες εσωτερικού και εξωτερικού, θα κάνουμε όλα εκείνα που απαιτεί το κοινωνικό συμφέρον, και που θα καταστήσουν τη χώρα πρωτοπόρα στον αγώνα για την Ειρήνη και εναντίον της Κλιματικής Καταστροφής;»…

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ξέρει να ελίσσσεται και να εκπέμπει μηνύματα που επικοινωνιακά θεωρεί ότι ευνοούν την εκλογική και πολιτική ανέλιξη του ΜΈΡΑ25 σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες αλλά με το βλέμμα και στην απλή αναλογική. Μάλιστα, ακολουθεί την τακτική να μιλά με ονόματα όταν αναφέρεται ακόμα και στις ιδιωτικοποιήσεις ή στις σχέσεις κράτους και επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι, με παραδείγματα, στο κοινοβούλιο, προέβαλε ότι υπάρχει το χρώμα του χρήματος και τα υπερκέρδη για λίγους, πίσω από την στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ που εμφανίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν τον από μηχανής θεό κάθε φορά, μετά από μια καταστροφή. «Το δήθεν επιτελικό κράτος της “Μητσοτάκης Α.Ε.” πρέπει να πέσει, επειδή το επιτελείο του είναι οι ολιγάρχες, ενώ στα υπουργεία και στο Μαξίμου κατοικοεδρεύουν οι ορντινάντσες τους.

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει, όχι για να έρθει απλά μια άλλη, αλλά για να τελειώσουμε με την ολιγαρχία που κινεί τα νήματά της», σημείωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter