Ελικόπτερα με ημερομηνία λήξης

Ελικόπτερα με ημερομηνία λήξης

Προς αχρηστία όσα διασώθηκαν από τη λάσπη αφού τα ανταλλακτικά που χάθηκαν είναι αδύνατον να αναπληρωθούν

Εστω και µε εγκληµατική καθυστέρηση της ηγεσίας, τα στελέχη των Ε∆ πράγµατι διέσωσαν έναν αριθµό ελικοπτέρων από το Στεφανοβίκειο µεταφέροντάς τα στη βάση της Νέας Αγχιάλου. Η µεταφορά της πλειονότητας αυτών των «διασωσµένων» ελικοπτέρων έγινε το βράδυ της 8ης Σεπτεµβρίου, µετά δηλαδή την προδηµοσίευση της αποκάλυψης του Documento και αφού είχε γίνει η απαραίτητη φωτογράφιση σε στεγνή πίστα από το ΓΕΣ.

Μόνο που πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι µεν έγινε µεταφορά ελικοπτέρων, όµως η πλειονότητα των ανταλλακτικών που αποθηκεύονταν σταδιακά για πολλά χρόνια παρέµεινε στις αποθήκες και τελικά βούλιαξε τις επόµενες µέρες, όταν ανέβηκε η στάθµη της λίµνης Κάρλα.

Καλά πληροφορηµένες πηγές εξηγούν ότι το γεγονός πως έχουν χαθεί τόσα ανταλλακτικά θέτει «ηµεροµηνία λήξης» για τα εναποµείναντα ελικόπτερα, καθώς είναι αδύνατο αυτό το στοκ να αναπληρωθεί, ενώ η παραγγελία µεµονωµένων υλικών θα µπορούσε να καθυστερήσει για µήνες.

Πληµµύρισαν και στο Βελεστίνο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η πληροφορία ότι προβλήµατα σηµειώθηκαν κατά την επέλαση της κακοκαιρίας Elias και στη βάση του Βελεστίνου, όπου ειρήσθω εν παρόδω φέρεται να έχουν µεταφερθεί και τα κατεστραµµένα ελικόπτερα που ανασύρθηκαν από τον βυθό του Στεφανοβικείου ύστερα από δύο εβδοµάδες.

Οπως αναφέρουν πηγές του Documento, κατά την κακοκαιρία Nτάνιελ που τελικά «έπνιξε» το Στεφανοβίκειο κάποια ανταλλακτικά και υλικά µεταφέρθηκαν στο Βελεστίνο προκειµένου να διασωθούν. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Elias έφερε µεγάλες ποσότητες νερού και µες στο στρατόπεδο του Βελεστίνου, µε αποτέλεσµα να παρασυρθούν πολλά υλικά που δεν βρίσκονταν αποθηκευµένα σε µεγάλο ύψος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάµεσα σε αυτά ήταν και ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι ελικοπτέρων αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, οι οποίοι αν βραχούν καταστρέφονται ολοσχερώς.

Εργαλειοµηχανές «βιδωµένες» στον βυθό

Αν και είναι λογικό το βάρος των αποκαλύψεων να πέφτει στην απαράδεκτη εικόνα των βυθισµένων ελικοπτέρων, αξίζει να επισηµανθεί επίσης η καταστροφή και των βαρέων µηχανηµάτων που χρησιµοποιούνται για τις επισκευές και τις συντηρήσεις τους, τα οποία βρίσκονται κι αυτά ακόµη στον βυθό της λίµνης Κάρλα.

Οπως εξηγούν στο Documento πηγές, πρόκειται για µηχανήµατα τα οποία βρίσκονταν στα υπόστεγα επισκευών και χωρίς αυτά είναι αδύνατον να πραγµατοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές συντήρησης στα ελικόπτερα. Καθώς µάλιστα η βάση του Στεφανοβικείου ήταν η µεγαλύτερη στη χώρα, υπήρχαν εγκατεστηµένα εκεί µηχανήµατα που κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχουν σε καµία άλλη βάση της χώρας.

Τα απολύτως απαραίτητα αυτά εργαλεία κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και η αντικατάστασή τους θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή, ενώ µέχρι και αυτήν τη στιγµή είναι άγνωστο τόσο το αν κάποια από αυτά µπορούν ακόµη να επισκευαστούν και να ξαναγίνουν λειτουργικά όσο και το πότε θα µπορέσουν οι αρµόδιες υπηρεσίες να τα ανασύρουν από τον βυθό.

Ολο και βαθύτερα η βάση του Στεφανοβικείου

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που δηµοσίευσε η οµάδα πληροφόρησης καταστροφών Promitheus, οι οποίες αποτυπώνουν τη βάση του Στεφανοβικείου στη µέση της επαναδηµιουργηθείσας λίµνης Κάρλα.

Συγκεκριµένα, σε αεροφωτογραφία που δηµοσίευσε η οµάδα, που κάνει λόγο για «δράµα της Αεροπορίας Στρατού», ό,τι έχει αποµείνει πάνω από την επιφάνεια του νερού αχνοφαίνεται µέσα σε έναν κόκκινο κύκλο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σύµφωνα µε τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, το οποίο καταγράφει σε ωριαία βάση το βάθος της λίµνης Κάρλα, η στάθµη του νερού συνεχώς ανεβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδοµάδων. Συγκεκριµένα, τις ηµέρες της αποκάλυψης της πληµµύρας του στρατοπέδου η στάθµη βρισκόταν λίγο πάνω από τα πέντε µέτρα και συνέχιζε να ανεβαίνει όσο ο Πηνειός έφερνε νέες ποσότητες νερού. Η καµπύλη ανεβαίνει κάθετα µετά το «χτύπηµα» της κακοκαιρίας Elias στα τέλη Σεπτεµβρίου και πλέον η στάθµη των νερών βρίσκεται πάνω από τα 6,51 µέτρα.

Υπάρχει η Αεροπορία Στρατού;

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα αποκάλυψε ο πρέσβης ε.τ. Γεώργιος Αϋφαντής μιλώντας στο Κρήτη TV. Σύμφωνα με τον έμπειρο διπλωμάτη, ξένη πρεσβεία στην Αθήνα ενημέρωσε την πρωτεύουσά της ότι «η Ελλάδα δεν έχει πλέον Αεροπορία Στρατού». Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι μιλάει για πρεσβεία με ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η οποία διατηρεί στη χώρα στρατιωτικούς ακολούθους, ενώ, όπως είπε, την ίδια εκτίμηση κάνει και το ΝΑΤΟ, «με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία της χώρας».

Το Documento δεν έχει επιβεβαιώσει ποια είναι η συγκεκριμένη πρεσβεία. Ωστόσο, ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ, στρατηγός Γεώργιος Καμπάς μιλώντας στο Documento απέρριψε κάθετα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οπως είπε, δεν μπορεί να γνωρίζει τι υποστήριξε οποιαδήποτε πρεσβεία στην πρωτεύουσά της, «όμως παρά τις σοβαρές απώλειες που υπήρξαν στο στρατόπεδο, η πραγματικότητα είναι ότι η Αεροπορία Στρατού παραμένει μάχιμο, λειτουργικό και απολύτως απαραίτητο σώμα του ελληνικού στρατού». Σημείωσε ότι οι δυνάμεις και το στρατιωτικό υλικό που πράγματι χάθηκαν αντιστοιχούν σε ένα μόνο ποσοστό των αποθεμάτων της Αεροπορίας Στρατού και συνεπώς δεν τίθεται θέμα λειτουργίας του σώματος.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter