Ελίζα Λονκόν, μια αυτόχθων στο τιμόνι της Συντακτικής Συνέλευσης στη Χιλή

Ελίζα Λονκόν, μια αυτόχθων στο τιμόνι της Συντακτικής Συνέλευσης στη Χιλή

Η Ελίσα Λονκόν εκπρόσωπος του αυτόχθονου πληθυσμού Μαπούτσε εκλέχθηκε πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης της Χιλής, που θα συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Το τελευταίο θα αντικαταστήσει το Σύνταγμα του Πινοσέτ.

Η νέα 58χρονη πρόεδρος της Συνέλευσης είναι γιατρός, ακτιβίστρια και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο. Η εκλογή της συμβολίζει της νίκη των αυτοχθόνων πληθυσμών καθώς και της Αριστεράς στη Χιλή, μετά από δεκαετίες σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η υποψηφιότητα της υποστηρίχθηκε μαζικά από 96 εκπροσώπους σε σύνολο 155.

Η ίδια δήλωσε «είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη από διαφορετικούς συνασπισμούς που εναπόθεσαν την εμπιστοσύνη και τα όνειρα τους στα χέρια του έθνους των Μαπούτσε, που ψήφισαν ένα άτομο από τους Μαπούτσε, μία γυναίκα, για να αλλάξει την ιστορία της χώρας».

Οι εκλογές για τη συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο όπου οι δυνάμεις της Αριστεράς σε συμμαχία με συνδυασμούς αυτοχθόνων βρέθηκαν να ελέγχουν τα 2/3 του σώματος. Ακριβώς όσο απαιτείται ώστε να επικυρωθεί κάθε άρθρο του νέου Συντάγματος. Συνολικά το σώμα θα συνεδριάσει για εννιά μήνες, με δυνατότητα επέκτασης ακόμη τριών μηνών. Το τελικό κείμενο που θα παραδώσει η Συντακτική Συνέλευση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter