Ελλάδα – Κορονοϊός: Ελπίδες από τη χρήση Κολχικίνης

Ελλάδα – Κορονοϊός: Ελπίδες από τη χρήση Κολχικίνης

Μεγάλες ελπίδες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών του κορονοϊού σε καρδιά και πνεύμονες, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα σε 60 Έλληνες ασθενείς που πήραν Κολχικίνη.

Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής καρδιολογίας Χ. Στεφανάδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Μ. Κεφαλογιάννη «τα στοιχεία που είχαμε επεξεργαστεί μέχρι χθες το βράδυ, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι δείκτες φλεγμονής CRP πέφτουν στατιστικά σημαντικά. Τα Ηωσινόφυλα πέφτουν. Επίσης, πέφτουν δείκτες όπως η Τροπονίνη που υποδηλώνει βλάβη στο μυοκάρδιο. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βοηθητικό φάρμακο για τους ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι κινδυνεύουν από καταστροφικές επιπλοκές, όπως είναι η κατάρρευση του μυοκαρδίου και του πνεύμονα»

Η διπλή τυφλή μελέτη παρατήρησης, ξεκίνησε πριν από 2 εβδομάδες στη χώρα μας. Σε αυτή συμμετέχουν 120 ασθενείς από τους οποίους 60 λαμβάνουν Κολχικίνη, συμπληρωματικά με την φαρμακευτική τους αγωγή ( κοκτέιλ φαρμάκων ) και άλλοι 60 που δεν λαμβάνουν το γνωστό αυτό φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας, φλεγμονής του μυοκαρδίου. «Τα πρώτα στοιχεία από του ασθενείς μας στην Ελλάδα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς παρατηρήσαμε μείωση της φλεγμονής» τονίζει ο κος Στεφανάδης.

Η Κολχικίνη θα βοηθήσει ασθενείς με κορονοϊό που έχουν συνοδά προβλήματα με την καρδιά ή όλους τους ασθενείς που νοσούν βαριά;

Στο ερώτημα αυτό ο κος Στεφανάδης ήταν ξεκάθαρος: « Η μελέτη σχεδιάσθηκε για να δει τι γίνεται με αυτούς που νοσηλεύονται για κορονοϊό και έχουμε υπόνοια ή έκδηλη προσβολή της καρδιάς. Αλλά εάν συμβαίνει αυτό που παρατηρούμε, δηλαδή ότι ρίχνει την φλεγμονή, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί και προληπτικά. Το δεδομένο μας αυτή τη στιγμή είναι ότι νοσοκομειακοί ασθενείς που παίρνουν και Κολχικίνη, καταγράφουν σημαντικά στατιστική μείωση της φλεγμονής σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν, ανεξάρτητα από το αν είχαν προβλήματα καρδιάς. Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι η Κολχικίνη είναι ένα πολύ φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που συμβάλει στην αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να το μελετήσουμε στον κορονοϊό», επισημαίνει ο Χ.Στεφανάδης ο οποίος έχει την επίβλεψη της μελέτης με κύριο ερευνητή τον καθηγητή καρδιολογίας Σ. Δευτεραίο και μια ομάδα 100 ερευνητών, καρδιολόγων και λοιμοξιωλόγων υπό την εποπτεία του καθηγητή Π. Γαργαλιάνου.

Ακόμη και προληπτική χρήση Κολχικίνης;

Καναδοί επιστήμονες ήδη έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο πρωτόκολλο που θα δίνουν Κολχικίνη προληπτικά σε 6.000 ασθενείς, επισημαίνει ο κος Στεφανάδης και αναφέρει ότι ήδη υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και εξηγεί: «Δηλαδή να έχεις ένα φάρμακο που προλαμβάνει και μειώνει τη φλεγμονώδη διαδικασία που πυροδοτεί οι ιός, το οποίο πιθανότατα να δρα προληπτικά».

Ωστόσο, τα στοιχειά αυτά είναι πολύ πρόωρα, ώστε να δώσουν το πράσινο φως στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν την Κολχικίνη επικουρικά με άλλα φάρμακα στο αρχικό στάδιο της νόσου του κορονοϊού, όπου τα συμπτώματα είναι ήπια.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν αυτό είναι πιθανό να συμβεί στο άμεσο μέλλον ο κος Στεφανάδης απαντά: « θα δίνεται όπως σήμερα δίνονται προληπτικά κάποια αντιικά φάρμακα για την γρίπη, αλλά ακόμα δεν έχουμε δεδομένα για την προληπτική χρήση Κολχικίνης με το που εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού».

Το επόμενο βήμα των Ελλήνων ερευνητών είναι να στείλουν τα πρώτα τους αποτελέσματα προς δημοσίευση σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά . «Σε αυτή την περίοδο που ψάχνει εναγωνίως η διεθνής επιστημονική κοινότητα να βρει κάτι σε επίπεδο αντιμετώπισης του κορονοϊού, εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν αμέσως απρόσεκτα», καταλήγει ο Χ.Στεφανάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter