Ελλάδα – Σερβία γρονθοπατινάδα, Ακρόπολις 2010 (video)

Ελλάδα – Σερβία γρονθοπατινάδα, Ακρόπολις 2010 (video)

Η αναμέτρηση Ελλάδας-Σερβίας για το «Ακρόπολις» του 2010 είχε διαφημιστεί ως «πρόβα τζενεράλε» της Εθνικής πριν το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, μία προτελευταία παράσταση μπροστά στο κοινό της πριν το πολυδιαφημισμένο φιλικό με την ομάδα των ΗΠΑ. Τα δόντια του Κέβιν Ντουράντ δεν ήταν για τον Διαμαντίδη και τον Σπανούλη (59-87), αλλά τους Σέρβους του Ντούσαν Ίβκοβιτς τους θεωρούσαμε του χεριού μας.

Το crash test δυναμικότητας και χαρακτήρα έμελλε να αφήσει την ελληνική ομάδα ξεδοντιασμένη, σε όλα τα επίπεδα. Ουσιαστικά, ήταν η αρχή του τέλους, για τη χρυσή γενιά που έφερε τις διακρίσεις της προηγούμενης πενταετίας.

Την απαραίτητη παρένθεση καλύτερα να την ανοίξουμε από τώρα, πριν ακόμη εξιστορήσουμε τα θλιβερά γεγονότα της βραδιάς. Ο Ίβκοβιτς είχε μόλις συμφωνήσει να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, φέρνοντας μαζί του το παιδί-θαύμα της Εθνικής Σερβίας, Μάρκο Κέσελι. Οι δυό τους συνάντησαν στο λιμάνι τον Μίλος Τεόντοσιτς, αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας που είχε αγωνιστεί στον τελικό της Ευρωλίγκας (με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη), τρεις μήνες νωρίτερα στο Παρίσι.

Το «σέρβικο λόμπι» του Πειραιά ήταν ξανά πολυμελές. Στα μάτια των …απέναντι, δεν υπήρχε πια μεγάλη διαφορά μεταξύ Εθνικής Σερβίας και Ολυμπιακού. Μάλιστα ο Ίβκοβιτς άνοιξε μέτωπο με τον διεθνή διαιτητή Χρήστο Χριστοδούλου, ο οποίος εξοστράκισε τον «Ντούντα» στα αποδυτήρια με δεύτερη τεχνική ποινή 8,5 λεπτά πριν το φινάλε. Η φράση που προκάλεσε την αποβολή του ήταν: «Δεν ντρέπεσαι; Είσαι ο χειρότερος άνθρωπος μέσα σε αυτό το γήπεδο»!

Το φιλικό εξελίχθηκε σε φλογερό ντέρμπι γοήτρου και η έκρηξη ήταν ζήτημα μίας σπίθας. Φρόντισε να την ανάψει 2:40 πριν το τέλος ο συνήθης ύποπτος Τεόντοσιτς, με ένα ύπουλο χτύπημα στην κοιλιακή χώρα του Αντώνη Φώτση, τη στιγμή που εκείνος επιχειρούσε τρίποντο.

Οι διαιτητές σφύριξαν φάουλ, αλλά ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας γύρισε να ζητήσει εξηγήσεις. Πάνω στην κοκορομαχία, ο Τεόντοσιτς με το αγγελικό πρόσωπο σήκωσε το χέρι και απώθησε βίαια τον Φώτση, με τη γροθιά στο σαγόνι. Αυτό ήταν! Η γρονθοπατινάδα που ακολούθησε δεν είναι εύκολο να περιγραφεί.

Ο Φώτσης ανταπέδωσε το χτύπημα και ο Νέναντ Κρστιτς κατέφτασε γκαζωμένος για να ρίξει την πρώτη μπουνιά. Οι Έλληνες προπονητές και παίκτες έπεσαν πάνω στον Σοφοκλή Σχορτσανίτη για να προστατεύσουν όσους βρίσκονταν σε ακτίνα 10 μέτρων γύρω του, αλλά ο ασυγκράτητος «Σόφο» ήταν εκτός εαυτού και μοίραζε ντιρέκτ σε όποιον φορούσε μπλε. Ο Κέσελι σημάδεψε τον Κώστα Τσαρτσαρή και τον έριξε νοκ-ντάουν με τριπλό κροσέ. Για 1-2 λεπτά, τουλάχιστον είκοσι άτομα είχαν γίνει ένα κουβάρι στο παρκέ του ΟΑΚΑ και δέρνονταν ανηλεώς.

Ο Γιάννης Μπουρούσης ξεκίνησε με διάθεση μάλλον πυροσβεστική, αλλά βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν ο Κρστιτς σήκωσε μία καρέκλα και την εκτόξευσε μέσα στον κλοιό. Το μεταλλικό πόδι της καρέκλας χτύπησε τον Έλληνα σέντερ κάτω από το αυτί και τον γέμισε με αίματα. Ο Μπουρούσης πήρε στον κυνήγι τον Σέρβο σέντερ και μάλιστα τον περίμενε στους διαδρόμους για τα περαιτέρω.

Ο αφιονισμένος Κρστιτς φυγαδεύτηκε, οι ψύχραιμοι επέβαλαν την τάξη και οι διαιτητές διέταξαν την τελεσίδικη διακοπή του αγώνα, ο οποίος βρισκόταν στο 74-73. Οι Σέρβοι αποχώρησαν μέσα σε βροχή αντικειμένων. Παραδόξως, οι 5.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν ψύχραιμοι τον ιστορικό καυγά, με εξαίρεση έναν γυμνόστηθο θερμόαιμο που έσπευσε να μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο. Για καλή του τύχη, δεν τόλμησε να πλησιάσει στο …ρινγκ.

Η μελέτη του βίντεο απέδειξε ότι όλοι οι υπόλοιποι αθλητές ήταν αμέτοχοι στον καυγά. Οι Φώτσης, Σχορτσανίτης, Τεόντοσιτς τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό 2 αγωνιστικών από το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας και ο Κρστιτς με 3. Η ποινή του τελευταίου θεωρήθηκε χάδι και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μίλησε οργισμένος για «πρωτοφανή απόφαση», καταγγέλλοντας τη …μονοκρατορία της FIBA!

Επτά χρόνια αργότερα, ο Κρστιτς ομολόγησε ότι ντρέπεται παντοτινά για τα ανδραγαθήματα του 2010. «Όλα έγιναν πάνω στην ένταση της μάχης, αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Πλήρωσα την ξεροκεφαλιά μου με τιμωρία, πρόστιμο και σύλληψη, είναι μία εμπειρία που δεν θέλω να ξαναζήσω». Οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, μετά από επέμβαση εισαγγελέα.

Την επόμενη μέρα, οι ένθεν κακείθεν καλοθελητές έδωσαν οπαδική διάσταση στα έκτροπα. «Σέρβοι αλήτες», κραύγαζε το πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας «πρασίνων» φρονημάτων, στηλιτεύοντας τον εμπρηστικό ρόλο του Ίβκοβιτς και τη θεάρεστη δράση των Τεόντοσιτς, Κέσελι απέναντι στους Φώτση, Τσαρτσαρή.

Εικάζεται ότι ειπώθηκαν πολλά μισόλογα εκείνες τις μέρες στα ελληνικά αποδυτήρια, με αποτέλεσμα να υπονομευτούν τα ως τότε αρραγή θεμέλια της Εθνικής. Η πολύκροτη μετακόμιση του Βασίλη Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό το ίδιο καλοκαίρι ήταν ένα πρόσθετο φυτίλι και η «επίσημη αγαπημένη» έπαψε να είναι η ομάδα όλων των Ελλήνων.

Η εσκεμμένη ήττα από τους Ρώσους στην Άγκυρα και ο αποκλεισμός από την Ισπανία στη φάση των «16» έδωσαν τη χαριστική βολή και η απρόσμενη αποχώρηση του 30χρονου Δημήτρη Διαμαντίδη επιδείνωσε την ατμόσφαιρα. Οι Σέρβοι, στο μεταξύ, έφτασαν ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης, με ήρωα τον Τεόντοσιτς και κρυφό χαρτί τον Κέσελι. Μετάλλιο, πάντως, δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter