Ελλάδα: τι ισχύει για την είσοδο Ουκρανών προσφύγων

Ελλάδα: τι ισχύει για την είσοδο Ουκρανών προσφύγων

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το ελληνικό κράτος θα παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα θα παρέχει στους πρόσφυγες προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα παραπάνω θα ισχύουν για όσους φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι πρόσφυγες αυτοί θα μπορούν να εισέρχονται στην χώρα από όλα τα σημεία εισόδου, χωρίς υποχρέωση έκδοσης βίζας για 90 ημέρες.

Για όσους δεν φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις, καθώς εκείνοι θα μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα, όπου εκεί θα τους χορηγείται σχετικό έγγραφο. Για την έκδοση του συγκεκριμένου εγγράφου απαιτείται συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και θα τους παρέχεται προσωρινή προστασία. Πλησίον του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου βρίσκεται η δομή φιλοξενίας Σιντικής, όπου οι Ουκρανοί πρόσφυγες δικαιούνται ολιγοήμερης φιλοξενίας.

Προϋπόθεση για την παροχή φιλοξενίας μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος αποτελεί η κατάθεση σχετικής αίτησης στο e-mail: ukraine@migration.gov.gr.

Σε ότι αφορά στους ανήλικους ασυνόδευτους η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων δραστηριοποιείται συνεργαζόμενη με πρεσβείες, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για τον εντοπισμό ασυνόδευτων στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την προσφορά τεχνογνωσίας ή την ρύθμιση θεμάτων μεταφοράς και φιλοξενίας των παιδιών αυτών στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων παιδιών στα ελληνικά σύνορα ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για Ασυνόδευτους Ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο για την παροχή πληροφοριών στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Στην τηλεφωνική γραμμή +302131629600 που λειτουργεί στην ουκρανική, ελληνική και αγγλική γλώσσα (Δευτέρα έως Παρασκευή, 7 π.μ.- 10 μ.μ.), μέσω της ιστοσελίδας  αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ukraine@migration.gov.gr) οι Ουκρανοί εκτοπισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται για θέματα που τους αφορούν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter