Ελλάδα υπό το μηδέν – Πού υπάρχουν προβλήματα από το χιονιά

Ελλάδα υπό το μηδέν – Πού υπάρχουν προβλήματα από το χιονιά

Συνεχίζεται η κακοκαιρία με πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες εξακολουθούν να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ενώ σε άλλες περιοχές η κακοκαιρία εκδηλώνεται με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Σχετική βελτίωση αναμένουμε την Πέμπτη.

Για έβδομη συνεχή ημέρα συνεχίζεται η κακοκαιρία που ξεκίνησε με το βαρομετρικό χαμηλό “Αριάδνη” δημιουργώντας πολλά προβλήματα, όχι μόνον σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, αλλά και σε νησιά όπως και σε αστικά κέντρα. 

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώνονται στην Ήπειρο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Στην Ανατολική Στερεά, στις Σποράδες στο Βόρειο και Βορειοανατολικό Αιγαίο και στις Κυκλάδες εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες που αναμένονται και στα Δωδεκάνησα τις βραδινές ώρες.

Από το μεσημέρι εκδηλώνονται βροχοπτώσεις σε περιοχές όπου έχει ήδη συσσωρευθεί μεγάλος όγκος χιονιού ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλός κίνδυνος αποσταθεροποίησης του υπάρχοντος στρώματος χιονιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Εύβοια, τις Σποράδες και τα ημιορεινά τμήματα της Πελοποννήσου.

Στον χάρτη που ακολουθεί δίνονται οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να χιονίσει (και να υπάρξει νέα χιονόστρωση) μέχρι το βράδυ της Τετάρτης:

Ο καιρός την Πέμπτη

Σταδιακή βελτίωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα περιμένουμε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, ωστόσο μέχρι νωρίς το απόγευμα στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο θα εκδηλώνονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά και βόρεια θα αυξηθούν με πιθανότητα για πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις το βράδυ στα βορειοδυτικά. Παγετός θα εκδηλωθεί και πάλι στα ηπειρωτικά ο οποίος στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -15 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεντρική Ελλάδα από -10 έως 6, στην Ήπειρο -5 έως 8 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 2 έως 12, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 2 έως 10 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές από 6 έως 13 βαθμούς, αλλά στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ στον Κορινθιακό θα επικρατήσει δυτικό ρεύμα με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ.

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ και στα ανοικτά του Σαρωνικού πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς.

Λίγες νεφώσεις περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -5 έως 3 βαθμούς.

Τα Σχολεία

O κατάλογος με τις έως τώρα ανακοινώσεις των αρμοδίων αρχών με τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 12/01/2017 ΕΔΩ

ΔΕΗ – Σοβαρές βλάβες στο δίκτυο

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή έλλειψη ενέργειας. Υπάρχουν, όμως, τεράστιες βλάβες στο δίκτυο σε όλη την επικράτεια», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM» ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης.

«Η ζήτηση έχει φτάσει σε επίπεδα πολύ υψηλά, σε επίπεδα πριν από την κρίση» είπε και πρόσθεσε: «Πριν από την κακοκαιρία είχαμε ζήτηση της τάξης κάτω από 6.000 Μεγαβάτ και σήμερα αγγίξαμε τα 10.000 Μεγαβάτ. Υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες. »

Εύβοια – Αποκλεισμένα χωριά και βλάβες στη ΔΕΗ

Τα χωριά Στροπώνων και Γλυφάδα του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, όπως επίσης και τα χωριά Μακρυχώρι, Μανίκια, Βίταλα και Ανδρωνιάνοι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου συνεχίζουν να παραμένουν αποκλεισμένα, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 2 μέτρα.

Την ίδια ώρα τα συνεργεία της Δ.Ε.Η. προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές που είναι χωρίς ρεύμα από το περασμένο Σάββατο. Τα μηχανήματα του στρατού, της πυροσβεστικής, της Περιφέρειας και των δήμων συνεχίζουν την προσπάθεια να απελευθερώσουν το οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Στερεάς «στην Εύβοια επιχειρούν περίπου 60 μηχανήματα, κυρίως σε χωριά που έχει διακοπεί η πρόσβαση, ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή με τη ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση παροχής της ηλεκτροδότησης. Στην Κύμη, όπου η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αυτή την ώρα βρέχει, ενώ επιχειρούν συνεχώς μηχανήματα. Όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό».

Να σημειωθεί, ότι τουλάχιστον σε πέντε περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση των οχημάτων της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τη μεταφορά ασθενών, ενώ το πρωί μετακίνησε στην Κύμη και το ερπυστριοφόρο όχημα της 7ης ΕΜΑΚ. Τα σχολεία στην περιοχή της Κύμης θα παραμείνουν κλειστά και αύριο, ενώ κανονικά αναμένεται να λειτουργήσουν στο Δήμο Χαλκιδέων.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης που μετέβη στην περιοχή, έκανε λόγο για βόμβα χιονιού που έπεσε στην Κύμη -υπενθυμίζεται η οροφή του κλειστού γυμναστηρίου κατέρρευσε κάτω από το βάρος του χιονιού- ενώ με απόφασή του συνεχίζεται η επιφυλακή στην οποία έχουν τεθεί όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

«Αν δεν είχαμε ενεργήσει άμεσα, η κατάσταση, με δεδομένη την ποσότητα του χιονιού που πέφτει, θα ήταν εκτός ελέγχου» σημειώνει σε δήλωση του ο περιφερειάρχης και συμπληρώνει πως «μέχρι στιγμής ο συντονισμός μεταξύ αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων έχει βοηθήσει για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές. Όλοι οι άνθρωποι της Περιφέρειας, του στρατού και της πυροσβεστικής έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται, κυρίως στο οδικό δίκτυο, αλλά και στα χωριά, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση».

Περισσότερα ΕΔΩ

«Σχετικά καλή» η κατάσταση υποστηρίζει ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

Την ικανοποίησή του σε γενικές γραμμές, για την κατάσταση στη χώρα παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”.

“Σήμερα είναι η 7η μέρα κακοκαιρίας. Ελπίζουμε να είναι και η τελευταία, χωρίς να λέμε φυσικά ότι τα προβλήματα θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Η κατάσταση ωστόσο είναι σχετικά καλή, καθώς δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά δηλαδή την κυκλοφορία στους δρόμους και στους κεντρικούς οδικούς άξονες. Υπάρχει μια κανονικότητα και έτσι ευχόμαστε να πάει και μέχρι το βράδυ”, σημείωσε ο κ. Καπάκης.

Παρόλαυτα, όπως είπε, “σήμερα θα έχουμε μια δύσκολη μέρα, όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία έκανε λόγο για βροχές, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους ενώ και ο παγετός στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα συνεχιστεί”.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Ταλαιπωρία και ακυρώσεις δρομολογίων

Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται οι επιβάτες των τρένων που εκτελούν τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη- Αθήνα λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων και του έντονου παγετού που έχουν δημιουργηθεί στη σιδηροδρομική υποδομή στο τμήμα μεταξύ Λαμίας και Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα αντιμετώπισαν οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών ΙC 53 και ΙC 55 που έκαναν το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα στις 7.30 π.μ. και 10π.μ. αντίστοιχα και ακινητοποιήθηκαν η μια αρχικά στον Δομοκό και η δεύτερη στη Λάρισα λόγω των βλαβών που υπέστησαν οι μηχανές εξαιτίας του ψύχους.

Tο πρώτο τρένο, αρχικά νωρίς το μεσημέρι ακινητοποιήθηκε κοντά στο Δομοκό, όταν η μηχανή υπέστη βραχυκύκλωμα λόγω ψύχους. Εστάλησαν μηχανές έπειτα από τρεις ώρες να μπορέσει να γίνει η αλλαγή και να απεγκλωβιστεί η αμαξοστοιχία, όμως λίγο πριν το Λιανοκλάδι βραχυκυκλώνει και η δεύτερη λόγω του ψύχους με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί και πάλι έως ότου αλλάξει και τρίτη μηχανή. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυτή τη στιγμή το τρένο έχει ξεκινήσει το ταξίδι, βρίσκεται περίπου Τιθορέα με προορισμό Αθήνα. Το δεύτερο τρένο με προορισμό και αυτό την Αθήνα ακινητοποιήθηκε στη Λάρισα περίπου στη μία το μεσημέρι εξαιτίας προβλημάτων στη μηχανή.

Αυτή τη στιγμή ακινητοποιημένοι είναι και οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου με δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη στο Πλατύ Ημαθίας, λόγω των ίδιων προβλημάτων.

Πάντως από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, όπως μη λειτουργία κλειδιών λόγω παγετού, συσσώρευση χιονιού στις γραμμές, κλπ. είναι αρμοδιότητα άλλου φορέα, ΕΕΣΤΤΥ για τη συντήρηση των μηχανών και ΟΣΕ για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου αφού η ίδια κάνει μόνο χρήση της σιδηροδρομικής υποδομής.

Υπεμθυμίζεται πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήδη προχώρησε σε ματαίωση δρομολογίων για σήμερα και αύριο στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη – Αθήνα και στην προαστιακή γραμμή Λάρισα -Θεσσαλονίκη – Λάρισα.

Περισσότερα ΕΔΩ

Εθνικό Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης: Ακινητοποιημένα τα φορτηγά

Στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης ΙΧ και λεωφορεία κυκλοφορούν κανονικά, ενώ παραμένουν ακινητοποιημένα τα φορτηγά. Σύμφωνα με τους επιτελείς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας «χρειάζονται ακόμα μικρές παρεμβάσεις για να δοθεί ελεύθερη κίνηση στα βαριά οχήματα στο μήκος της ΠΑΘΕ στη Φθιώτιδα».

Λαμία-Καρπενήσι: Αναγκαίες οι αλυσίδες

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου, σύμφωνα με την αστυνομία, χρειάζονται αλυσίδες, ενώ υπάρχει απαγόρευση για την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες από το πεδινό τμήμα ακόμη και 10 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία. Σε ό,τι αφορά το δρόμο Λαμίας – Δομοκού επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο στα ιχ που έχουν αλυσίδες. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η διέλευση των οχημάτων και στο δρόμο Λαμίας – ‘Αμφισσας, τόσο στην περιοχή του Μπράλου, όσο και από το 51ο χιλιόμετρο μετά τη Γραβιά.

Παλαιά εθνική οδός Λιβαδειάς – Απαραίτητες οι αλυσίδες

Στην παλαιά εθνική οδό για Λιβαδειά αντιμετωπίζονται προβλήματα στην περιοχή της Αμφίκλειας, όπου το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τους 40 πόντους και σε ορισμένα σημεία είναι απαραίτητη η χρήση των αλυσίδων. Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Φθιώτιδας, με βάση τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το σύνολο των δήμων. Σύμφωνα με την περιφέρεια Στερεάς «στη Φθιώτιδα επιχειρούν 37 μηχανήματα που παρεμβαίνουν συνεχώς για να διατηρηθούν ανοιχτές όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες».

Ευρυτανία – Αγώνας για να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι

Σε μια μεγάλη προσπάθεια επιδόθηκε ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να κρατήσει ανοιχτό το οδικό δίκτυο που φτάνει μέχρι το Καρπενήσι. Στη Ράχη του Τυμφρηστού δόθηκε μάχη με αντίπαλο τα χιόνια για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος, καθώς το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε και το 1 μέτρο και η χιονόπτωση από τα ξημερώματα ήταν συνεχής. Οι βασικοί δρόμοι που οδηγούν στο Καρπενήσι και από εκεί στο χιονοδρομικό κέντρο και τα γύρω χωριά παραμένουν ανοικτοί, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Ευρυτανία επιχειρούν 35 μηχανήματα, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό ολόκληρο το κεντρικό οδικό δίκτυο. Η χιονόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο Καρπενήσι το χιόνι ξεπερνά τα 60 εκ. Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία σε ολόκληρη την Ευρυτανία.

Βοιωτία

Στη Βοιωτία οι δρόμοι παρέμειναν ανοιχτοί, η χιονόπτωση έχει σταματήσει, ωστόσο καταγράφονται χαμηλές θερμοκρασίες.

Φωκίδα – Προβλήματα στον ορεινό όγκο της Γραβιάς

Στη Φωκίδα καταβάλλεται προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από τα χιόνια ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στον ορεινό όγκο της Γραβιάς, στα χωριά του Λιδωρικίου και σε εκείνα γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας στη Φωκίδα επιχειρούν 16 μηχανήματα, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται στα ορεινά του νομού. Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία.

Λάρισα

Όλο και δυσκολεύει η κατάσταση στο νομό της Λάρισας από τον χιονιά, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η χιονόπτωση, ενώ υπάρχουν περιοχές και κυρίως ορεινά χωριά που η μετάβαση είναι σχεδόν αδύνατη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο χωριό Σκλήθρο της περιοχής της Αγιάς, στο οποίο και επιχειρείται με πολλές δυσκολίες το άνοιγμα του δρόμου από εκχιονιστικά μηχανήματα.

Να σημειωθεί, πως σε όλο το νομό η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να απομακρύνουν το χιόνι που πέφτει. «Μόλις περνάει το εκχιονιστικό μηχάνημα, ακριβώς μετά από 10 λεπτά το χιόνι καλύπτει όλο το δρόμο. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και το χιόνι είναι ασταμάτητο» δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αντιπεριφεριάρχης Π.Ε Λάρισας, Δημήτρης Παπαδημόπουλος.

Πελοπόννησος – αλυσίδες στα ΙΧ

Μειώθηκαν τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, που σημειώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, από το 45ο έως το 54ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας, καθώς και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο Μαινάλου, βόρειας και νότιας Κυνουρίας.

Στην Κορινθία, η κίνηση διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αλυσίδες, από το 10ο χιλιόμετρο, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας- Δερβενίου.

Στην Μεσσηνία, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από το 26ο έως το 41ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης.

Στην Αχαΐα χιονίζει στα ορεινά, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών – Τρίπολης, στο ύψος της περιοχής Τριπόταμα. Αμέσως επενέβησαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και άνοιξαν το δρόμο, ενώ επιχειρούν συνεχώς, από την περιοχή Παγκράτι της Αχαΐας, έως και την Λαμπεία στην Ηλεία, ενώ αλυσίδες χρειάζονται όσα οχήματα κινούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο.

Φθιώτιδα – 30 χωριά αποκλεισμένα

Στη Φθιώτιδα έχει σημειωθεί ύφεση της κακοκαιρίας, ωστόσο περισσότερα από 30 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, καθώς δεν έχουν φτάσει εκεί τα εκχιονιστικά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας. Πρόκειται για χωριά στις περιοχές Σπερχειάδας, Μακρακώμης και Ύπατης, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε και τους 60 πόντους. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία συνολικά 48 μηχανήματα της Περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών, που είναι μισθωμένα, όπως επίσης και των δήμων συνεχίζουν την προσπάθεια και σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει, αν βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο βασικό οδικό δίκτυο.

Σκόπελος και Αλόννησος – Επαναηλεκτροδοτούνται 

Επαναηλεκτροδοτούνται σταδιακά από τις 6.30 το απόγευμα τα νησιά της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, μετά από μεγάλο αγώνα των τεχνικών κλιμακίων της ΔΕΗ που έχουν φθάσει στα πληγέντα νησιά των Σποράδων από τις σφοδρές χιονοπτώσεις.

Αφού εντοπίσθηκε η μεγάλη βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Γλώσσα Σκοπέλου, η οποία και προκάλεσε χθες το μεσημέρι την διακοπή της ηλεκτροδότησης σε Σκόπελο και Αλόννησο εξ αιτίας της πρωτοφανούς χιονοθύελλας, ενισχυμένα συνεργεία της ΔΕΗ που εστάλησαν από τον Βόλο, κατάφεραν να αποκαταστήσουν εν μέρει την ηλεκτροδότηση των νησιών.

Ηλεκτροδοτήθηκαν κατ? αρχάς η Χώρα Σκοπέλου και το Πατητήρι της Αλοννήσου και πλέον θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να δοθεί ρεύμα και στις υπόλοιπες περιοχές των δύο νησιών.

Παράλληλα, σήμερα έγιναν προσπάθειες να προσεγγιστούν αποκλεισμένοι στα ορεινά της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, που ήταν εγκλωβισμένοι από το Σάββατο.

Επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμένων στη Σκόπελο

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός άνδρα, μιας γυναίκας και μιας τετραμελούς οικογένειας που είχαν αποκλειστεί σε περιοχή της Σκοπέλου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το πλήρωμα ελικοπτέρου σούπερ πούμα, εντόπισε στις 17:06, δύο άτομα, έναν άνδρα και μία γυναίκα, τα οποία διέσωσε και μετέφερε στο λιμάνι της Σκοπέλου, ενώ στις 17:30 εντόπισε στην ίδια περιοχή τετραμελή οικογένεια, τα μέλη της οποίας επίσης μετέφερε στο λιμάνι του νησιού.

Λέσβος – Ζημιές από το χιονιά στους αγρότες και κτηνοτρόφους

«Πληρώνουμε μεγάλα ποσά στον ΕΛΓΑ, χωρίς να αποζημιωνόμαστε σχεδόν ποτέ» λέει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να φτάσουν στα κοπάδια τους.

Όπως αναφέρεται οι κτηνοτρόφοι, λόγω της κακοκαιρίας δεν μπορούν να φτάσουν στα κοπάδια τους.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ήπειρος και Θεσπρωτία

Μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους, εξακολουθούν να δίνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, καθώς συνεχίζεται η χιονόπτωση σε πολλές περιοχές της Ηπείρου. Στην πόλη των Ιωαννίνων αυτή την ώρα το χιόνι αγγίζει τους 50 πόντους, ενώ σε ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος συνιστά στους καταστηματάρχες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους (κλειστά θα παραμείνουν και τα φροντιστήρια).

Τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ έχουν διακοπεί από τα ξημερώματα, ενώ αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Αστυνομίας, η κίνηση των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, πρέπει να γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό και τις εθνικές οδούς σε φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.

Αποκλεισμένα μέχρι στιγμής, είναι χωριά της Μουργκάνας στη Θεσπρωτία, καθώς και εκείνα τα οποία βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας -Ιωαννίνων, από το 10ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Οι δρόμοι που οδηγούν από την παλιά εθνική οδό, προς τα χωριά Δράμεση, Κορύτιανη, Μενίνα έχουν πολύ χιόνι, ενώ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Βασίλης Φάτσιος, τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί συνάδελφοί του δεν μπορούν να πλησιάσουν στα μαντριά τους. Επίσης προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο των Φιλιατών, ενώ πριν από λίγο έγινε απεγκλωβισμός 15 αυτοκινήτων στο δρόμο Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς στη θέση Γωνιά.

Περισσότερα ΕΔΩ

Φθιώτιδα

Ιδιαίτερα προβλήματα έχει δημιουργήσει ένταση της χιονόπτωσης και στο εθνικό δίκτυο στη Φθιώτιδα την τελευταία ώρα.

Ήδη μέχρι στιγμής από το 185 χλμ. στο ύψος των Καμένων Βούρλων έως το 240 χλμ. στο ύψος των Ραχών της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας Θεσσαλονίκης, τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβάινουν να απομακρύνουν το χιόνι που πέφτει ασταμάτητα με συνέπεια η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας πριν από λίγο να αποφασίσει ότι στην εν λόγω διαδρομή η κίνηση θα γίνεται μόνο με αλυσίδες και για όλα τα οχήματα.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας δηλαδή και προς Αθήνα και προς Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα εκδόθηκε νέα απαγόρευση στην κυκλοφορία και των λεωφορείων αλλά και των υπολοίπων βαρέων οχημάτων.

Μετ΄εμποδίων τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη

Σε 165, εκ των οποίων 55 με αντιολισθητικές αλυσίδες, ανέρχεται ο αριθμός των αστικών λεωφορείων που κυκλοφορούν αυτή την ώρα στον νομό Θεσσαλονίκης, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, επαναλαμβάνοντας ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να λειτουργεί με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης.

Τόνισε ότι όλοι στον Οργανισμό βρίσκονται επί ποδός και ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών γίνονται και οι απαραίτητες αναπροσαρμογές. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν επιλέξει να μετακινηθούν χρησιμοποιώντας τα αστικά λεωφορεία, θα πρέπει να είναι οπλισμένοι με «υπομονή», αφού ο καιρός είναι αυτός που καθορίζει το τι μέλλει γενέσθαι.

Ανατολική Μακεδονία

Αυτοψία στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από χθες το βράδυ, πραγματοποιεί από το πρωί ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί από κοντά η κατάσταση και να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν τα τελευταία τρία 24ωρα την περιοχή.

Από νωρίς το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας έχουν πληγεί από νέα έντονη χιονόπτωση -ίσως την ισχυρότερη των τελευταίων ωρών- με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Από νωρίς το πρωί, η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες που έπρεπε να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο για αιμοκάθαρση και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης από κανένα όχημα πέραν αυτών του Δήμου

Απαγόρευση κυνηγιού

Καθολική απαγόρευση του κυνηγιού αποφάσισαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τις 11 μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter