Ελλείψεις στα φάρμακα: Συνεχίζει το αφήγημα περί παγκοσμίου προβλήματος ο Πλεύρης

Ελλείψεις στα φάρμακα: Συνεχίζει το αφήγημα περί παγκοσμίου προβλήματος ο Πλεύρης

Με γενόσημα φάρμακα και ηλεκτρονικές συνταγογράφησεις θα αντιμετωπίσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τις σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα, ενώ συνεχίζει το αφήγημα με τη χρήση δικαιολογιών και χρησιμοποιώντας την τακτική μετακύλισης ευθυνών, για το τεράστιο ζήτημα που έχει ανακύψει.

Μάλιστα, δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά όσων αμφισβητούν τα περί παγκοσμίου προβλήματος στις ελλείψεις φαρμάκων, ενώ σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις τιμών τόνισε πως γίνονται διορθώσεις τιμών που δεν θα επωμιστούν οι πολίτες. «Υπάρχουν χώρες που αυτή τη στιγμή βάζουν πλαφόν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτό απευθύνεται και σε κάποιους που νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση ή δεν είναι παγκόσμιο το πρόβλημα. Δεν βρίσκεται η χώρα μας σε τέτοιο επίπεδο» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης και συνέχισε λέγοντας πως «δεν έχουμε αναγκη να βάλουμε πλαφόν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διότι ακριβώς και το τονίζω και συνδέεται με τη φυσιογνωμία της χώρας μας ότι έχει ελληνικό γενόσημο, ότι η δυνατότητα απουσίας σε κάποια γνωστά σιρόπια ή αντιπυρετικά είναι για το συγκεκριμένο αλλά υπάρχει το γενόσημο».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά. «Θέλω να καταστήσω σαφές πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σχετικά με τις αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και «παιδικά φάρμακα» είπε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουν την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα».

Σε σχέση με τα αναπνευστικά – αποφρακτικά διευκρίνισε πως διευρύνονται οι παραγγελίες για όσα δεν τα έχει η ελληνικη φαρμακοβιομηχανία.

Σχέδιο αύξησης τιμών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται να σχεδιάζει αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την τσέπη των καταναλωτών.

Στη σύσκεψη που είχε ο Θάνος Πλεύρης το απόγευμα της Δευτέρας με εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου, απ’ όπου εξήγγειλε μέτρα-ασπιρίνες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Υγείας αποφάσισε «εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας», σύμφωνα με την «Αυγή», που επισημαίνει ότι πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν πως η κυβέρνηση ουσιαστικά ανακοίνωσε με… ευγενικό τρόπο τις αυξήσεις στις τιμές.

«Τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα σε τιμή κάτω από το κόστος», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στον ΣΚΑΪ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις αυξήσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter